Egyetemi Élet
2022-08-04

Pillanat. Egy képet?

Nyár elejéig volt látható Csala Dorottya kiállítása a fenti címmel, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtárában. A képek a Per Pillanat Playback Társulat és a DESzínház immár három éve tartó együttműködésének gyümölcsei: Dorottya a 8. Országos Playback-színházi Találkozón fotózott először playback-előadást.

A playback színház sajátos, a spontaneitásra és a kreativitásra épülő improvizációs és interaktív színházi forma. Egy playback-színházi előadás során a közönség tagjai érzéseket, történeteket osztanak meg egymással, hogy megnézzék, amint azt a színészek visszajátsszák a színpadon. A műfaj sajátosságából adódóan minden előadás az adott pillanatban születik, és épp ezért nehéz megörökíteni: a videófelvételek például szinte élvezhetetlenek annak, aki nem volt jelen az adott előadáson. Csala Dorottya azonban művészi érzékenységgel ragadja meg a playback-előadások legkifejezőbb momentumait – ennek bizonyítékaként az első playback-fotó kiállítást még 2019 februárjában tekinthették meg a Debreceni Egyetem Elméleti Galériájának látogatói.

A Covid-19 járvány miatt elrendelt lezárások minden művészi ág találkozási lehetőségeit megritkították, 2020-ban a Per Pillanat Playback Társulat is mindössze öt előadást tartott. A tavalyi év is hasonlóan alakult, így a csapat idén nagy várakozásokkal készül az előadásokra. Különösen izgalmas szakmai lehetőség a 9. Országos Playback-színházi Találkozón való részvétel: ez lesz a társulat megalakulása és a három évvel ezelőtti országos találkozó óta az első országos szemle, mivel a járvány az egyébként évente megtartott fesztiválokat is ellehetetlenítette. A július első hétvégéjén, Budapesten zajló playback-színházi találkozón a „Mennyit ért?” című előadással lép fel a debreceni társulat.

 A járvány időszaka azért sajátos színházi élményt is adott: 2020. július 14-én „Karantémák” címmel, a nézőkkel közösen dolgozta fel a társulat az első nagy lezárás lelki hatásait. A playback színház egyik nagyszerű lehetősége éppen ez: az adott időszakban legfontosabb, a lehető legtöbb nézőt érintő és érdeklő témákkal foglalkozhat, új, jobb narratívát alkotva még a nehezen viselt történésekből is.

Tavaly nyáron „Hullámaink” címmel került sor a Nyári Egyetemi Színházi Esték keretében a Per Pillanat Playback Társulat előadására. A cím nemcsak a járványhullámokra, hanem a nyáron meglátogatott folyók és tengerek hullámaira is utalt, és a nézők inkább erre rezonáltak, elsősorban a nyárhoz, az egymásra találásokhoz és az elválásokhoz kapcsolódó történeteket láthattunk.

Ebben az évben pedig egy szomorú esemény kapcsán élhettük át, milyen felszabadító lehet a playback színház által megteremtett közösségi élmény: az „És te, hogy vagy?” című előadásra éppen Ukrajna megtámadásának napján került sor. A háború okozta szorongást a színészek és a közönség tagjai is hordozták aznap. Így az egyéni élmények valamelyest már az előadás előtt is közösek voltak. Ugyanakkor nézőként is, színészként is valódi találkozásra kaptunk lehetőséget, és a közös aggodalmak, félelmek megjelenítése a terheket is közössé tette, amik ettől egy kicsit könnyebben viselhetővé váltak.

A Per Pillanat Playback Társulat épp a címben idézett kiálltást megnyitó előadásra készült. De aki most lemaradt, az már kezdhet készülni a nyári előadásra: a Nyári Egyetemi Színházi Estéken garantáltan sor kerül playback színházi előadásra is. Konkrét cím természetesen még nincsen, hiszen az előttünk álló hónapokban sok és sokféle esemény törtéhet, remélhetőleg inkább pozitív, mint negatív élményt jelentők. De bárhogy alakuljon is az életünk, jöjjön a legszebb vagy a legszörnyűbb vizsgaidőszak, sikeres vagy kudarcos megmérettetés, elismerés vagy homlokráncolás, az biztos, hogy a playback-színészek minden élményt örömmel játszanak vissza. Ezért arra készülj, kedves olvasó, hogy eljössz és mesélsz, bármiről, ami számodra fontos; itt és most. Csala Dorottya pedig nyáron is fotózni fog – így a következő kiállításon már talán épp a te történeted köszön vissza egy pillanatképen.

 

K.E.M., www.deszinhaz.hu

 

Kiss Axel a DEAC-ban folytatja

Utazzon díjmentesen a LOKI meccsre!

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek