Egyetemi Élet
2022-05-23

Az oDEon színpadán: A Hair musical

A Debreceni Egyetem oDEon Színházának legújabb, külföldi hallgatókból álló társulata május 7-én mutatta be a világhírű HAIR musicalt. Végh Veronikával a Társulat egyik vezetőjével beszélgettünk.

EÉ: - Hogyan zajlott a szereplőválogatás?
 
- Nagyon sokan jelentkeztek, összeségében vagy háromszor annyian mint akik végül bekerültek. Mi alapvetően nem küldtünk el senkit, csak elmondtuk, hogy ez a próbafolyamat mivel jár: heti minimum két alkalom, minden vasárnap itt vagyunk egész nap, meg szerdán egészen este 9-10 óráig. Tehát letisztáztuk az elején, hogy csak az jelentkezzen, aki ezt tudja vállalni.
 
De így is rengetegen jöttek, merthogy elterjedt a hír, hogy a próbákon milyen jó a hangulat, meg hogy ez egy országosan egyedülálló kezdeményezés. A meghallgatást végül le kellett állítanunk, mert már egyszerűen nem tudtunk több diákot bevenni. Ami megdöbbentő volt számunkra, hogy a darabba bekerülő egyetemisták közül senki sem ismerte a HAIR-t. Nem látták a filmet, nem ismerték a dalokat, így igazából a nulláról kellett velük kezdeni az egészet. A külföldi hallgatók nagyon megörültek, hogy a Debreceni Egyetemnek végre van egy színháza, ahol hamarosan angol nyelvű előadások is lesznek. Több hallgató is elmesélte, hogy otthon sokat jártak színházba, de amióta Debrecenben tanulnak, erre nincs lehetőségük. Hát mostantól majd lesz!
 
EÉ: - Milyen külföldi diákokkal dolgozni? Okoz bármilyen nehézséget a nyelvi akadály?
 
- Bár néha kézzel-lábbal kommunikálunk, de mindig megértjük egymást. A próbákon ez úgy szokott működni, hogy Szabolcs a rendező, akivel együtt vezetjük a színházat, ő angolul instruál, azt kb. mindenki megérti, én pedig többnyire oroszul beszélek velük, mivel itt a társulat egyharmada középfokú szinten beszéli a nyelvet.
 
Van egy titkos fegyverünk, a főszerepet játszó azerbajdzsáni egyetemistánk, Kamal, aki anyanyelvi szinten beszéli mind az oroszt, mind az angolt, ezért ő oda-vissza tud fordítani a diákok között is. Tehát végülis három nyelven folyik a kommunikáció, és így tökéletesen megértjük egymást. Meg kialakítottunk időközben egy saját színházi szakzsargont.
 
 
EÉ: - Terveztek még együtt dolgozni más országokból érkezett hallgatókkal?
 
- Ez a musical egy új dolognak a kezdete, és imádjuk csinálni mi is meg a gyerekek is. Már most azon morfondírozunk, mihez kezdünk majd vasárnaponként, ha vége a próbaidőszaknak. A HAIR-nek május hetedikén lesz a premierje, de már tervezzük a jövőt. A csoportban többen is jelezték, hogy nagyon szeretnének részt venni még ilyen produkciókban és hogy ez a lehetőség hatalmas élmény számukra.
 
A hallgatók nagyrésze egyáltalán nem ismerte egymást mielőtt eljött a meghallgatásra, különböző országokból érkeztek, különböző szakokra járnak. De van egy közös célunk, így az együtt töltött munka során kialakult egyfajta családias hangulat, valamint igaz, mély barátságok köttettek már, amilyenek csak itt, a színház berkein belül születhetnek.
 
A srácok megdöbbentően jók, szinte felszántják a színpadot, a próbákon mindig hatalmas energiák mozognak, teljes szakmai alázattal pontosan követik az instrukciókat, hatalmas élmény a velük való munka. Ennek köszönhetően úgy megyünk haza egy egész napos próba után vasárnaponként este tíz óra után, hogy tele vagyunk energiával, fáradságnak nyoma sincs. Nagyon boldog vagyok, hogy így egymásra talált ez a kis társaság.
 
 
EÉ: - Mesélnél még egy kicsit az évadról?
 
- Ebben az évadban azért jó sok előadást sikerült bemutatni az oDEon-ban, és lesz még egy pár év végé előtt, de már a jegyek elfogytak. Ugye most volt itt a Munkatársas című darab Pokorny Liával, Kovács Patríciával, Elek Ferivel és Janklovics Péterrel. Április végén A férfiak szexuális világa volt már tizennegyedik alkalommal, és újra telt házzal. Május hetedikén a HAIR bemutatója lesz ugyebár, aztán végig ismét nagy sztárparádé következik: érkezik az
 
Apád füle – komédia férfiakról, Fenyő Ivánnal, Elek Ferivel, Nagy Sanyival és Adorjáni Bálinttal, május 30-án meg Rezes Judit és Szabó Győző hozza el ide Debrecenbe, a Loveshake - Az élet összeráz produkciójukat. Az évadot pedig Mucsi Zoli, Scherer Péter és Katona Laci a Nézőművészeti Főiskola című zseniális darabja zárja.
 
Az oDEon előadásai iránt óriási az érdeklődés, legyen szó meghívott előadásról, vagy saját bemutatóról. Az Egyetemi PolgáRock Társulata új bemutatójával kezdi majd az évadot szeptemberben. Egy sikerdarabot tervezünk, de az még titok, hogy melyiket. Eddig mindig a férjem, és az oDEon művészeti vezetője Csáki Szabolcs rendezett nálunk, de most először egy meghívott színész-rendezővel fogunk dolgozni. Óriási érdeklődés volt két éve az Egyetemi PolgáRock előadásában az Anconiai szerelmesek című előadás is, amelyben több egyetemi dolgozó, felsővezető szerepelt.
 
De ne vegyük el a dicsfényt a HAIR-től, mert most ez a főprodukció. Az országban először történik ilyen, hogy 15 országból (pl. India, Azerbajdzsán, Irán, Mongólia, Oroszország, Mexikó, Fülöp-szigetek, Jordánia, Zimbabwe, Tunézia, Nigéria), külföldi szereplők közreműködésével, és angolul kerül színpadra ez az igazi musical klasszikus.
 
Sőt én még Európában se hallottam, hogy lett volna hasonló, ahol egy előadáson belül ennyi náció képviselteti magát a színpadon. Aki nem tud jól angolul, az is bátran jöhet, mivel feliratozva lesz magyarul az előadás. Van már mögöttünk egy-két sikerese előadás, izgalmas kezdeményezés, de úgy érzem, ezzel most történelmet írunk. És ez még csak az első sora.
 
Pótor Balázs, fotó: Csontos Máté

Pozsonyban állt rajthoz a DEAC lovasa

Életmű díjat kapott az agrárprofesszor

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek