Egyetemi Élet
2022-02-02

Csak a DEAC!

Véget ért a 2021-es esztendő labdarúgóidénye, minden fajta sportszakmai értékelés előtt érdemes kihangsúlyozni, hogy a továbbra is fennálló járványhelyzet ellenére valamennyi nagypályás bajnokság gördülékenyen lezajlott az ősszel és csapatainkat sem sújtották jelentősen a megbetegedésből fakadó hiányzások.

Ami a pályán nyújtott teljesítményt illeti, az mindenféleképp kijelenthető, hogy mindhárom nagypályás csapatunk stabil teljesítménnyel rukkolt elő az elmúlt hónapokban, így talán szerénytelenség nélkül fogalmazhatnak meg az élmezőnyben végző vágyakat magukban.
 
Ahogy azt már megszokhatták, szezonértékelőnket nagypályás kirakatcsapatunkkal indítjuk: egy rövidre sikerült NB II-es kaland után csöppentek vissza a fél-amatőr futball valóságába, s kezdhettek új csapat építésébe nyáron. A másodosztályt megjárt gárdából tizenkét játékos tartott az együttessel az alacsonyabb osztályban is, ez a mag remek táptalajt biztosított a Sándor Tamás vezette szakmai stábnak a sikeres kezdethez.
 
 
Ez meg is látszott az eredményeken, hiszen a szezon első harmadánál öt győzelem és egy döntetlen állt a DEAC-osok neve mellett, ezzel a második helyet foglalták el a táblázaton. szorosan a BKV Előre mögött. Ezt követően azonban egy hektikus sorozat vette kezdetét, hiszen hét bajnokijából mindössze hármat abszolváltak sikeresen Tóth Dánielék, egy hajdúszoboszlói döntetlen és három vereség mellett, mellyel visszacsúsztak a dobogó legalsó fokára, s ami még fájóbb, több, mint tíz pontosra növelve a lemaradást az immáron új listavezető, Kazincbarcika mögött.
 
Az elhullajtott pontokon túlmenően további nem várt veszteségek is nehezítették együttesünk életét, hiszen a védelem két meghatározó játékosa, Bényei Balázs és Papp Ferenc is súlyos sérülést szenvedett, rajtuk kívül is többen hiányoztak hosszabb-rövidebb időre.
 
A csapat tartását mutatja azonban, hogy sikerült kikecmeregniük a gödörből, s az utolsó hét játéknapon ismét szorgosan gyűjtögették a pontokat, hiszen az Újpest II elleni pontosztozkodást leszámítva, hat győzelmet könyvelhettek el. Összességében elmondható, hogy egy kis szerencsével akár egy hellyel előrébb, azaz a második pozícióban is telelhetne alakulatunk, hiszen hátránya mindössze négy pont a fővárosi „buszosok” mögött és gólarányuk is meggyőzőbb. Mindkét gárda egyaránt húsz kapott góllal áll jelenleg, míg a mieink tízzel többet, szám szerint ötvenkettőt termeltek elől.
 
 
Ez utóbbi tudományágban Székely Dávid érte el a legtöbb sikert, hisz fiatal támadónk tizenegyszer zörgette meg ellenfelei kapuját. Őt követi nyolc találattal a nyáron Nyírlugosról igazolt, Oliver Tochukwu, majd hattal a még mindig kiváló formának örvendő, de munkahelyi elfoglaltságok miatt egyre kevesebb időt labdarúgó pályán töltő Ibrahima Sidibe. Az őszi szereplést látva a dobogó elérése mindenképp reális elvárásnak tűnik focistáinkkal szemben, ám az első hely eléréséhez még szükség lehet néhány új futballistára, akik új színt vihetnek a csapat játékába, valamint azt sem felejtsük el, hogy a nyolc pontos hátrány ledolgozásához feltétlen győzelemre lesz szükség áprilisban Kazincbarcikán.
 
Nem túlzás kijelenteni, minden várakozást túlszárnyalt a megyei első osztályú pontvadászatban Katona László DEAC II-je, amely jelentős fiatalításon esett át a nyáron. A korábbi évben megszokottakhoz képest, számos új arcot fedezhettek fel az idén, akik kilátogattak csapatunk mérkőzéseire.
 
A gárda javarészt a tavaly még NB III-ban vitézkedő, s ott a Kisvárda mögött második helyen záró U19-es csapat fiataljaival lett felfrissítve, valamint néhány egyetemi kötődésű, akár már a huszadik életévét is betöltött labdarúgóval. A bajnokság elején még kissé bátortalannak tűnt ugyan a gárda, hiszen a szezonnyitón egy sovány 0-0-ra ment mindössze a városi rivális DSC-SI otthonában, ám Barabás Zoltánék erejét jelzi, hogy ekkor sem kaptak ki, ahogy az azt követő hét összecsapáson sem. A kilencedik játéknapig, míg a Hajdúsámson meg nem törte a kiváló szériát, négy győzelem, s négy döntetlen állt a mieink neve mellett.
 
 
A sámsoniak elleni pofon talán kicsit meg is fogta fiataljainkat, akik ezt követően kikaptak a Balmazújváros és a Monostorpályi ellen is, egy Nyíradony elleni iksszel megspékelve, ám érdemes gyorsan hozzátenni, hogy a fent említett két vereség bajnokaspiráns ellen született. Az utolsó három körben aztán ismét a szebbik arcát mutatta tartalékcsapatunk, s a dobogón telelő Kaba elleni egygólos vereséget leszámítva, szép győzelmeket aratott a Vámospércs és a DASE felett.
Ami az egyéni teljesítményeket illeti, sokan nyújtottak közel maximális teljesítményt a hatodik pozícióban záró együttesből, de közülük is kiemelkedik Arany Márió, aki megbízható játéka mellett, belsővédő létére a legeredményesebb tudott lenni négy góllal, holtversenyben a szintén négy találatig jutó Kertész Bendegúz, Papp G. Benedek támadóduóval.
 
Ha tovább tud fejlődni együttesünk, akár a dobogó sem tűnik irreális célkitűzésnek, hiszen hátrányuk mindössze kilenc pont a legalsó fokot birtokló Kabával szemben, ám ehhez kitűnő alapozásra és egy kevés szerencsére is szükség lesz a jövőben.
 
Ahogy szerencsésebb félszezonban bizakodhat a DASE alakulata, is akik a szezon derekán ritkán látott sérülés- és betegséghullámmal, valamint kedvezőtlen lapjárásból fakadó kihívással kellett, hogy megküzdjenek. A bajnokság eleje biztatóan indult, egy Püspökladány felett aratott nagyarányú kupasikert követően a Kabai Meteoritot is magabiztosan győzték le Éder Gergőék, ám ezt követően felültek a hullámvasútra, amely hol fent, hol pedig lent közlekedett. Következő öt találkozójából hármat vívott meg győztesen, s kétszer maradt alul egyetemista osztagunk.
 
 
Azonban ami ez után következett, az még elkeserítőbben hatott, hiszen zsinórban hat mérkőzésen keresztül nem tudott győzedelmeskedni az agráros gárda, mindössze a Püspökladány és a Hajdúsámson ellen futotta döntetlenekre erejükből. Nyíradonyban tört meg a jég először, ahol heroikus győzelmet arattak fiaink, majd lendületből még a bajnoki címre törő Monostorpályit is felülmúlták 3-1 arányban hazai pályán az utolsó előtti játéknapon.
 
A zárókörben, azonban újra fejet kellett hajtania Polyák Martinéknak a testvércsapat jobb játéka előtt. A féltávnál elfoglalt hetedik pozíció biztatónak tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy az aranyéremre törő Monostorpályit csak a mieink tudták legyőzni az ősszel, s azt ahogy a szintén dobogón állomásozó Kaba ellen is volt ellenszere együttesünknek, akkor kijelenthetjük, hogy jóval több is van csapatunkban, mely remélhetőleg tavasszal még meggyőzőbb eredményekben realizálódni is fog.
 
Ehhez fontos lesz, hogy a tizenegy gólig jutó Bucz Bence mellé zárkózzanak fel még néhányan, s hátul kicsit hatékonyabban működjenek a dolgok.
 
Az NB III-as küzdelem sorozat a Magyar Labdarúgó Szövetség tájékoztatása szerint február 13-án folytatódik, ahol labdarúgóink a kiesés elől menekülő Törökszentmiklós gárdáját látják vendégül a felújítási munkálatokon áteső Egyetemi Sportcampuson.
 
A megyei pontvadászat egy héttel később, február 19-én rajtol, mikor a DEAC II városi rangadót vív a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola gárdájával, illetve a DASE Kabán játszik rangadót.
 
Amennyiben a járványhelyzet engedi, látogassanak ki csapataink mérkőzéseire 2022-ben is, s kövessék az egyesület hivatalos médiafelületeit, melyeken naprakész információkat találhatnak csapataink aktuális állapotáról, valamint a mérkőzés látogatás feltételeiről egyaránt!
 

A Cigándot is legyőztük

Jön az új Idea album

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek