Egyetemi Élet
2021-11-26

"Életteret" kaptak a DE hallgatói

Modern, többfunkciós épülettel bővült a Debreceni Egyetem. A főépület melletti kétemeletes létesítmény a tanulás, kutatás és a kapcsolatépítés központját jelenti majd.

A Learning Center elsősorban azzal a céllal épült, hogy a Debreceni Egyetem hallgatói teret kapjanak a közösségformálásra, a nyugodt tanulásra, ráadásul a külföldi hallgatóknak is kedveztek, például két imaterem is helyet kapott az épületben.
 
 
A megnyitót sokan várhatták, hiszen a fogadóteret majdnem megtöltöttük. Ahogy azt később a megnyitóbeszédekben is kiemelték, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a járványhelyzet miatt személyesen vehettünk részt, egy olyan épület átadásánál, amelynek kulcsszava a közösség.
A megnyitón Szilvássy Zoltán, Balázs Ákos, Palkovics László, Kossa György, Pósán László, Bács Zoltán és Csont István elmondták el ünnepi gondolataikat.
 
Elsőként Szilvássy Zoltán rektor szólalt meg. Beszédében azt emelte ki, hogy az ifjúság a legnagyobb kincs, és kötelességüknek érzi odafigyelni az igényeikre, hiszen nemcsak az emblematikus oktatóknak van nagy szerepük abban, hogy a hallgatók milyen úton folytatják életüket az egyetem elvégzése után, hanem az épületnek is, vagy ahogy rektor úr fogalmazott, a „ház”-nak, ahol a tudást megszerezték. A Debreceni Egyetem főépületére hivatkozott, ahol a nap minden órájában találni hallgatókat. Bár vannak kihelyezett padok a folyosókon, megfelelő teret nem tudtak biztosítani a csoportos tanulásra. Bár a felújított könyvtárnak vannak tanulásra, kutatásra kijelölt helyiségeik, csapatépítésre, beszélgetésre mégsem alkalmas. A Learning Center célja épp ezt a hiányt igyekszik megszüntetni. Tanulóboxokkal, felszerelt termekkel, büfével várja a hallgatókat egész nap. Ezzel az épülettel tehát „életteret teremtett a kivitelező”.
 
 
Balázs Ákos, Debrecen város alpolgármestere köszöntőjében arra mutatott rá, hogy a gyorsan változó világban alkalmazkodni kell az igényekhez, meg kell teremteni azokat a körülményeket, amelyekre egy hallgatónak – aki később kutató, fejlesztő lesz – szüksége van. Gyors reakcióra van szükség, hogy reagáljunk a világ változásaira. Kijelentette, hogy szerinte a város nem létezik egyetem nélkül, ahogy az egyetem sem a város nélkül. Egy kutatásra is utalt az alpolgármester, miszerint a hallgatók számára a magas színvonalú oktatáson túl fontos a közösségi tér, azok technikai felszereltsége, és fontosak a zöld szempontok is. Mindezt figyelembe véve épült meg a Learning Center.
 
Avatóbeszédet mondott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is. Kiemelte, hogy az új létesítmény egy nagyobb projekt keretében valósult meg, ennek köszönhető többek között a főépület könyvtárának felújítása is. Fontosnak tartja, hogy 2022-ben a GDP közel 2%-a a felsőoktatás finanszírozására lesz fordítva. Céljuk a korszerűsítés és a mai igények felmérése.
 
 
Az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Kossa György köszöntőjében utalt arra, hogy újfajta oktatási modell kialakítására törekednek, ennek is köszönhető a magas színvonalú új létesítmény. Az épület nemcsak a csoportos tanulásra és közösségépítésre lett kitalálva, hanem bízik benne, hogy akár nemzetközi konferenciáknak is helyt tud majd adni. Felhívta a figyelmet, hogy „ez az épület a miénk, a közösségé, használjuk így, vigyázzunk rá”.
 
Pósán László mint egyetemi oktató és mint országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnöke szólalt meg. Visszaemlékezett arra, hogy több évvel ezelőtt született meg az épület, hiszen az egyetemi világ nemcsak a tudásátadás, hanem az innováció és a nemzetközi verseny szereplője, és erre fel is kell készülni. A nemzetközi rangsoroknál fontos a hallgatók megítélése az intézménnyel kapcsolatban, ennek köszönhető, hogy most átadhatnak egy ilyen sokfunkciójú, modern épületet, amely nemcsak növeli a Debreceni Egyetem presztízsét, hanem emeli a rangsorbeli helyét is. Azt gondolja, az itt kialakított terek nagyon jó lehetőséget biztosítanak a Debreceni Egyetem hallgatói számára, akik büszkék lehetnek, hogy itt tanulhatnak.
 
 
Bács Zoltán kancellár szerint nem az volt a kérdés, hogy legyen-e ilyen épület, hanem az, hogy hol. Öt év kemény munkájának köszönhető, hogy átadhatják a hallgatóknak a tanulóközpontot. Azzal, hogy a Főépület mellé került a Learning Center, mutatja a hagyomány és az újítás kettősségét is, amely egy fontos szempont a Debreceni Egyetem számára.
 
Végül pedig Csont István HÖK elnök mondta el gondolatait az új létesítménnyel kapcsolatban. Büszke arra, hogy húsz éve harmonikus kapcsolatot ápol a hallgatói önkormányzat az egyetemmel, minden kérésüket, többek között ennek az épületnek a létrehozását is támogatták. A megnyitóbeszédek után elvágták a nemzeti színű szalagot, és átadták az épület kulcsait a hallgatókat képviselőknek, Csont Istvánnak és Sayed-Ahmad Mohamednek.
 
 
Az ünnepi beszédek után bejárhattuk az új épületet, amely valóban olyan lett, amilyet ígértek: az építkezés során egyszerű, nemes, visszafogott anyagokat használtak: fából, üvegből, fémből, kerámiából, és ezek kombinációiból áll az új létesítmény. Az építkezés során már látható volt, hogy a fő dizájnelem az ív lesz, ez most már a berendezésben is megmutatkozik: íves asztalok, világítás, válaszfalak… Modern, mégis egyszerű, hangulatos összhatást kelt ez a dizájn.
 
Az épület földszintjén kör alakú beszélgetőhelyet alakítottak ki, lesz egy büfé, helyet kapott egy 300 fős auditórium, emellett pedig több kislétszámos oktatásra szolgáló terem. A háromszög alapú épület egyik sarkában egy ajándékbolt nyílik, a másikban pedig a büfé.
 
Az első emeleten tanulóboxok kaptak helyet, amelyek szintén alkalmasak a csoportos tanulásra, beszélgetésre. Továbbá kis létszámos csoportokra tervezett tantermeket is találunk itt, illetve innen megközelíthető a földszinti auditórium is.
 
 
A második emelet egyik különlegessége az E-learning terem, amely
egy olyan vizsgáztatóterem, ahol semmilyen segédeszköz nem használható, ugyanis nincs térerő, nincs internet. Ezen az emeleten is találhatók kisebb tantermek, valamint a terasz is. A harmadik, közel 800 négyzetméteres emeleten szerverterem, gépészeti tér és gépészet szabadtér található, ez az egyetem „informatikai agya”.
 
 
A tanulóközpont felépítése mellett nagy hangsúlyt fektettek a parkosításra, hiszen mindennek az ára egy nagy akácerdő. A Learning Centert most már egy szökőkutas-díszburkolatos tér veszi körül, kialakítottak egy parkolót az épület mellé, a kivágott fák helyére pedig facsemetéket ültetnek majd.
A fejlődés, modernizálás és a hagyományok ápolása ennél jobban nem is tükröződhetne az Egyetem téren. Most már biztos, hogy ha valaki nem találja „a helyét” a főépületben, az keresse a Learning Centerben, amely nemcsak hellyel, hanem megfelelő technikai felszereltséggel, erős világítással, barátságos környezettel csalogatja a hallgatókat. Most már nyugodtan mondhatjuk, hogy így teljes az Egyetem tér, így teljes az egyetemi lét.
 
Papp Gréta, fotó: Löki Viktor

Embercsempészés miatt kell felelniük

Szijjártó: két életbevágóan fontos szerződést kötöttünk idén Oroszországgal

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek