Egyetemi Élet
2020-11-26

Felvételinél is bölcs döntés a BTK

Patinás múlt, folyamatos fejlődés, töretlen népszerűség, biztos jövőkép – röviden így lehet összefoglalni a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán (BTK) zajló oktató-, kutató- és tudományos munkát.

A BTK az egyetlen kar az intézmény több mint száz éves történetében, amely a jogelőd Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem 1912-es megalakulása óta folyamatosan, megszakítás nélkül működik.

Mára nappali tagozaton, levelező, vagy távoktatás formájában 17 alap-, 18 mester- és 13 tanárképzési szakon, valamint felsőoktatási szakképzésben csaknem 2600 hallgató tanul, emellett az itt működő doktori iskoláknak köszönhetően biztosított a PhD-fokozat megszerzése is.

A BTK a Dunától keletre a legszínesebb, legszélesebb kínálatot biztosítja a leendő bölcsészeknek, akik a Debreceni Egyetemen olyan színvonalú oktatásban részesülnek, hogy végzés után a friss diplomások 70 %-a szinte azonnal el tud helyezkedni a munkaerőpiacon.

- A különböző cégek és vállalatok kifejezetten keresik a bölcsészhallgatókat, akik a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán végzett tanulmányaik során számos olyan képesség birtokába juthatnak, mint a kreativitás, a problémamegoldó-, alkalmazkodóképesség, valamint felsőfokú nyelvismeret, ami mind-mind vonzóak lehetnek a vállalatoknak – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Keményfi Róbert. A BTK dékánja kiemelte, hogy a debreceni bölcsészettudományi karon 14 nyelvet lehet elsajátítani, amelyek közül hetet tanulhatnak a diákok teljes kultúraként, azaz alapszakként (angol, finn, francia, holland, német, olasz, orosz) és kisszakként a lengyelt. Emellett fontos területe az emberi kultúrának a latin műveltség is, évről évre vannak nagyon magas pontszámmal beérkező érdeklődő hallgatók a latin szakunkra is.

 

Fontos ugyanakkor az angol mellé egy kisebb kultúra ismerete, népszerű ezért a finn, a holland, illetve erősödik a francia, az olasz, a német és az orosz szak is. A nemzeti kultúrák, a történelem, a néprajz, a magyar tanár szak, illetve a művelődésszervezés igen népszerű, de az alkalmazott társadalomtudományok, a szociológia, a filozófia, a kommunikáció is sok hallgatót vonz a Debreceni Egyetemre.

A BTK-ra, amely fontos érettségi tárgyakat – magyar, történelem, idegen nyelv – oktató leendő pedagógusokat is képez, kizárólag emelt szintű érettségi birtokában lehet felvételt nyerni.

- A kar nagy erőssége a magasan képzett oktatógárda. Nyolc akadémikusunk van, akadémiai doktori fokozattal büszkélkedhet csaknem valamennyi professzor, a docensektől megköveteljük a habilitációt, illetve – a tanársegédeket leszámítva – mindenkinek megvan a PhD-fokozata. El is várjuk az oktatóinktól, hogy bizonyos idő alatt szerezzék meg a tudományos minősítést – sorolta Keményfi Róbert.

További vonzerőt jelent az is, hogy a Bölcsészettudományi Kar az egyetem Főépületében működik, amely eleve jó adottságokkal, kifejezetten felsőoktatás céljára épült, ahol elérhető közelségben van a könyvtár, a kollégium, a menza, a különböző sportolási és kulturális lehetőségek, és ahol lehetőség nyílik találkozni a különböző karok hallgatóival.

- Az egyetemen tanuló sok ezer külföldi diáknak köszönhetően komoly nemzetközi életben vehetnek részt a bölcsészhallgatók. Emellett karunkon is tanulnak külföldről érkezett hallgatók, és örömünkre már a doktori képzésben is megjelent több, a világ minden tájáról érkező fiatal. Ezenkívül fontos számunkra a tehetséggondozás, arra törekszünk, hogy a tanulóink már az alapképzésükben is be tudjanak kapcsolódni a karon folyó kutatásokba – fogalmazott a dékán.

A kar anyagi forrással is támogatja kiemelkedően teljesítő diákjait, akik – tanulmányi eredményüktől függően – több ösztöndíj-lehetőség közül választhatnak.

A nyelvismeret bővítéséhez 83 országgal kialakított Erasmus-kapcsolat áll rendelkezésre, de választható akár amerikai, kanadai, sőt, még kínai tanulmányi lehetőség is.

Természetesen a tanulási lehetőségeken kívül a kar gondot fordít a tehetséggondozásra is, ehhez két szakkollégium és négy doktori iskola kínálatából választhatnak a hallgatók.

 

Forrás: hirek.unideb.hu

Távozott a Debrecen underground nagy alakja

Baleset Debrecenben a Füredi úton

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek