Egyetem Tér
2023-05-31

Támogatás a tehetséges fiataloknak

A technológiai fejlesztések és a biodiverzitás egyensúlyának fontosságára hívta fel a figyelmet Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a Cívis Álom 2023 középiskolai természettudományi vetélkedő döntőjének megnyitóján kedden. A DE fenntartója a tudományos diákverseny első nyolc helyezettjének csaknem egy millió forint jutalmat ajánlott fel.

A Cívis Álom interaktív és kreatív háromfordulós középiskolai versenyt a Debreceni Tankerületi Központ és az Agóra Tudományos Élményközpont szervezte meg Debrecen város támogatásával. A megmérettetés révén a diákok Debrecenhez kapcsolódóan szerezhetnek természettudományos, illetve tudománytörténeti ismereteket.

- Korunk műszaki fejlesztéseinek alapjait és a jövőnket határozzák meg a természettudományok, éppen ezért felértékelődött a szakemberképzés szerepe a területen. Egy közösség számára elengedhetetlen, hogy kiválóságai helyben maradjanak, és tudásukkal a helyi közösséget erősítsék, segítsék. A Debreceni Egyetem számára ezért is fontos, hogy a tehetséges fiatalok olyan diplomát szerezzenek az intézményben, amely biztos megélhetést és megfelelő jövőképet nyújt nekik – hangsúlyozta Kossa Görgy, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke a Cívis Álom 2023 középiskolai természettudományi vetélkedő döntőjének megnyitóján.

Kossa György bejelentette: az egyetemet fenntartó alapítvány a természettudományi verseny első helyezett csapatának 200 ezer forintot ajánl fel, a második csapatot 150 ezer, a harmadik helyen végzett diákokat 120 ezer forinttal jutalmazza, míg a 4-8. helyett csapatokat 100-100 ezer forinttal ismeri el.

A kreatív vetélkedő idei központi témája a zöld, környezettudatos, hosszútávon fenntartható város volt. A diákcsapatok projektmunkáikban mutatták be, hogy elképzeléseik szerint milyen a „zöld Debrecen”.

- Debrecen 72 ezer diákja jelenti a város jövőjét a következő évtizedekben. A város, a Debreceni Tankerületi Központ és a Debreceni Egyetem évek óta együttműködik a tehetségek felkarolásáért és a tehetségek helyben maradásáért. Debrecen jövőjéért dolgozva a Civaqua program elindításával, a Future of Debrecen, valamint a Környezetvédelmi Munkacsoport megszervezésével letettük annak alapjait, hogy városunk hosszútávon is fenntartható és környezettudatos legyen. A város vezetése éppen ezért a tehetségek támogatása mellett nyitott és várja a diákok kreatív ötleteit is – fejtette ki Barcsa Lajos.

Debrecen alpolgármestere bejelentette: a város támogatásával a vetélkedő győztes csapata a BMW müncheni gyárába látogathat el.

- A Cívis Álom elnevezésű kreatív versenyt az általános iskolai tehetséggondozást tovább gondolva, Debrecen átfogó tehetséggondozó programja keretében szervezte meg a Tankerületi Központ és az Agóra Tudományos Élményközpont. Ennek a megmérettetésnek is az a célja, hogy felkutassa a csiszolatlan gyémántokat, amelyek révén a városi tehetségprogram már országosan is elismert – tette hozzá Vántus András Istvánné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai vezetője.

Az interaktív háromfordulós tudományos versenyt a Debreceni Tankerületi Központ fenntartásában működő középiskolák tanulói számára hirdették meg. A megmérettetésen összesen 28 csapat indult, és 8 csapat jutott a döntőbe.

Kossa György kuratóriumi elnök mellett zsűritagként segítette és támogatta az eseményt Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar dékánja.

Sajtóközpont - ÉE

Eredmények és távlati tervek

Életmentő eszközöket adományoztak a vadászok a gyermekklinikának

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek