Egyetem Tér
2022-12-01

A rögös gyermekutakat egyengetik

Autizmus, spektrumzavar, hiperaktivitás – csak néhány azok közül a gyermekkori fejlődési zavarok közül, melyeket nehezen ismernek fel, így megfelelő ellátást is későn vagy egyáltalán nem kapnak az érintettek. Ebben segít a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar részvételével készült szakmai kiadvány.

A legutóbbi adatok alapján hazánkban a gyerekek 10-15 százaléka küzd valamilyen fejlődési zavarral vagy érzékszervi fogyatékossággal. Az érintett gyerekek 40 százaléka azonban nem kerül értő kezek közé, mert sok esetben nem ismerik fel a szülők vagy a bölcsődei, óvodai nevelők a tüneteket, illetve nem tudják, kihez lehet segítségért fordulni. 

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar 2017 óta vesz részt a Gyermekút elnevezésű projektben, melynek célja olyan szakmai, módszertani anyagok kidolgozása, amely 25 sérültségi csoport szerint segít azonosítani az ilyen problémákkal küzdő gyerekeket.

- Karunk valamennyi szakja bekapcsolódott a munkába, melynek eredményeképpen több mint tíz szakmai anyag készült el a koragyermekkori intervenció témakörében. Ezeket a komplex módszertani segédanyagokat már be is építettük a tananyagokba, hogy leendő szakembereink már ezzel a tudással felvértezve tudjanak segíteni az eltérő fejlődésű gyerekek nevelésében – hangsúlyozta Gortka-Rákó Erzsébet dékán azon a rendezvényen, melyen a szakmai anyagokat összegző könyveket mutatták be és adták át. 

A kiadványok a Családbarát Magyarország Központ által működtetett Gyermekút Módszertani Központ programja keretében készültek el. A kötet csaknem 60 tevékenységet elemez az észleléstől a továbbküldési utak ismertetéséig. 

- A programot azzal a céllal indítottuk el öt évvel ezelőtt, hogy segítő kezet nyújtsunk a szülőknek és a szakembereknek az eltérő, megkésett fejlődésű kisgyermekek felismerésére. Továbbá serkentsünk az ágazati szakemberek együttműködését a témában különböző döntéshozói szinteken – emelte ki a Gyermekút Módszertani Központ szakmai vezetője. 

Kereki Judit hozzátette: komoly áttörést ért el a központ azzal, hogy több mint 30 felsőoktatási intézményt sikerült bevonni a munkába, mely révén 88 módszertani anyagot dolgoztak ki és csaknem 12 ezer szakembert képeztek ki. A programban létrehozott úgynevezett komplex mozgó szolgáltatás segítségével pedig a hátrányos helyzetű családokban élő gyerekek is könnyebben ellátásba kerülhetnek. 

Sajtóközpont-TB  

 

Díjazott tudományos értekezés

Nagy rangadó lesz pénteken este

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek