Egyetem Tér
2022-11-24

Bővülő amerikai agrárkapcsolatok

Az oktatási és kutatási kapcsolatok bővítéséről, valamint a nemzetközi együttműködések előmozdításáról állapodott meg a Debreceni Egyetem a Dél-Dakotai Állami Egyetemmel. A partnerségi szerződést Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes írta alá Brookingsban.

A Debreceni Egyetem és a Dél-Dakotai Állami Egyetem évek óta szoros kapcsolatot ápol, elsősorban az agrártudományok területén. A DE több kutatója és hallgatója utazott korábban szakmai tapasztalatszerzés céljából az amerikai intézménybe. A most aláírt megállapodás révén kutatási és fejlesztési projektekben, tanfolyamok és programok szervezésében, valamint tudományos és oktatási anyagok közös publikálásában működik együtt a jövőben a DE és a South Dakota State University (SDSU) agrárkara.

- A DE és a SDSU a partnerség keretében tovább fejleszti a Debreceni Egyetemen 2023 szeptemberében induló precíziós mezőgazdasági mérnöki alapszakot, a kettős diploma és a közös képzés feltételeinek javításával. A megállapodás keretein belül továbbá közös oktatótói és hallgatói csereprogramot dolgozunk ki, valamint szakmai rendezvényeket is szervezünk. A DE és SDSU együttműködésével tovább erősödik az innovatív, precíziós mezőgazdaságot célzó debreceni agrárképzés – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes.

A Debreceni Egyetem delegációjának Dél-Dakotai Állami Egyetemen tett látogatásán Harsányi Endre rektorhelyettes bemutatta a SDSU hallgatóink a DE-n folyó oktatási és kutatási tevékenységet, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar precíziós mezőgazdasághoz kapcsolódó tudományos eredményeit, a tervezett infrastrukturális fejlesztéseket, beruházásokat.

A Debreceni Egyetem szakemberei amerikai útjuk során egyeztettek Magyarország washingtoni nagykövetével, valamint mezőgazdasági attaséjával is. A Takács Szabolccsal és Kocsy Bélával folytatott megbeszélésen a két ország agrárszektorhoz és oktatáshoz kapcsolódó együttműködési lehetőségeiről volt szó.

 

Befejezetlen mondatok

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek