Egyetem Tér
2022-11-11

Gépészeti Szakmai Napok

Több százan keresték fel a Debreceni Egyetem Műszaki Karán csütörtökön kezdődött Gépészeti Szakkiállítást és Állásbörzét, melyet a Gépészeti Szakmai Napok részeként tartottak. Csaknem száz szakember részvételével nemzetközi gépészeti konferenciát is rendeztek.

 A Debreceni Egyetem Műszaki Kar (DE MK) Gépészmérnöki Tanszéke által szervezett Gépészeti Szakkiállításon és Állásbörzén 25, az intézménnyel kapcsolatban álló, zömében debreceni és környékbeli, a gépészetben meghatározó vállalat képviseltette magát, akik tevékenységük és termékeik mellett gyakornoki programjaikat, szakmai gyakorlati helyeiket, állásajánlataikat mutatták be, sőt szakdolgozat- és diplomamunka-témákat is ajánlottak a gimnazistákból, szakgimnazistákból, valamint műszaki tanulmányokat folytató egyetemi hallgatókból álló közönségnek.  

- A műszaki pálya egyre népszerűbb, stabil felfutás tapasztalható mind a Debreceni Egyetem Műszaki Karára jelentkezők, mind a felvettek, mind az itt diplomát szerzők között. Debrecenben egyre több cég van, egyre több álláslehetőséggel. Fiatalként biztos karrierlehetőséget, jó fizetést tudhatnak magukénak azok, akik ide járnak – jelentette ki Ailer Piroska, a Debreceni Egyetem mobilitási és járműipari képzési központ létrehozásáért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.  

A kiállítást és börzét angol nyelvű Nemzetközi Gépészmérnöki Tudományos Konferencia követte, melyen hét országból csaknem 100, elsősorban a műszaki felsőoktatásban dolgozó szakember vett részt, akik több mint 60 előadást hallgattak. Egyebek mellett anyagtudományról, gyártástechnológiáról, alkalmazott és elméleti mechanikáról, áramlástanról, gép- és terméktervezésről, anyagmozgatásról, logisztikáról, mérnöki optimalizálásról, karbantartásról, állapotfelügyeletről és ipari folyamatokról esett szó. A pénteken folytatódott tanácskozás lehetőséget biztosított az új koncepciók, ötletek, eredmények bemutatására, azok részleteinek megvitatására, valamint együttműködések kialakítására.

- Nagyon fontosnak tartjuk, hogy jelen legyünk a vállalatok mindennapjaiban, valamint a magyar és a nemzetközi felsőoktatási térben. A kiállítással és börzével olyan platformot igyekeztünk biztosítani elsősorban a mérnökhallgatóknak, ahol kapcsolatba kerülhetnek a vállalatokkal, melyek később potenciális munkaadóik lehetnek. A helyzet win-win, hiszen a cégek is szeretnék megismerni a Műszaki Kar hallgatóit. A konferencián pedig meg tudjuk mutatni, hogy Debrecenben erős gépészmérnökképzés zajlik – fogalmazott Mankovits Tamás, a DE MK Gépészmérnöki Tanszék vezetője.

Sajtóközpont - OCs

Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézet

Szeptemberben jelentősen felgyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek