Egyetem Tér
2022-08-04

Kelet-Közép EU legnagyobb külföldi hallgatói közössége a DE-n

Tovább nő a Debreceni Egyetem külföldi hallgatóinak száma. Szeptemberben több mint kétezren kezdik meg tanulmányaikat az intézmény angol nyelvű képzésein. Ezzel a 2022/23-as tanévben várhatóan már 7200-nál is többen, a magyarországi külföldi hallgatók több mint ötöde tanul a Debreceni Egyetemen.

A 2022/23-as tanév felvételi eljárásában csaknem 28 ezer külföldi fiatal jelentkezését regisztrálta a Debreceni Egyetem (DE) által meghirdetett több mint 70 képzési formára az intézmény Nemzetközi Oktatást Koordináló Központja. Ez az előző évhez képest 20 százalékos növekedést jelent.

- A külföldiek körében továbbra is az orvos- és egészségtudományi képzéseink a legnépszerűbbek, de közben fokozatosan nő a Műszaki- és az Informatikai Karra, valamint az előkészítő kurzusokra jelentkezők száma. A növekedéshez hozzájárult, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramra a 2021. évi rekordszámú jelentkezésekhez képest is megközelítőleg 8 százalékkal többen, 21900-an jelentkeztek. Ezt kimagasló teljesítménynek tartjuk, hiszen a hallgatók csaknem 30 hazai felsőoktatási intézmény közül választották a DE-t - mondta a hirek.unideb.hu-nak Jenei Attila, a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója.

A Tempus Közalapítvány Kuratóriumának döntését követően 927 hallgató nyerte el a Stipendium Hungaricum ösztöndíjat, és kezdheti meg tanulmányait a Debreceni Egyetemen.

- Az őszi szemeszterre várhatóan mintegy kétezer külföldi elsőéves iratkozik be. A stipendiumos hallgatókkal együtt összesen előreláthatóan csaknem 7200-ra nő a DE nemzetközi hallgatói közösségének létszáma, amely továbbra is Kelet-Közép Európa legnagyobb külföldi tanulócsoportja – emelte ki Jenei Attila.

A Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója hozzátette: a nemzetközi hallgatói toborzást és a felvételi eljárás lebonyolítását megnehezítette a járványhelyzet, valamint az orosz-ukrán konfliktus.

- Jelentős probléma továbbá, hogy nincs elegendő kiadó albérlet Debrecenben, ez pedig már az idén belépő hallgatók létszámát is meghatározhatja, emellett gátja lehet a további fejlődésnek. Jelenlegi számításaink szerint 500-1500 megfizethető szálláshelyre volna szükség annak érdekében, hogy a meglévő és új külföldi hallgatóinkat el tudjuk szállásolni - jelentette ki Jenei Attila.

A központ igazgatója hozzátette: a hallgatói visszajelzéseken és értékeléseken alapuló minőségbiztosítási rendszer további fejlesztésére is hangsúlyt fektet az intézmény az angol nyelvű képzéseknél.

Sajtóközpont - ÉE

Éjszakai járatok a Bor- és Jazznapok idején

Rövidebb útvonalon közlekedik a 30-as járat

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek