Egyetem Tér
2022-03-02

Egyetemi receptek

Az ipari előállításra leginkább alkalmas őszibúza-fajta kiválasztása, optimális termesztéstechnológiai elemek és új élelmiszeripari receptek kidolgozása volt a célja egyebek mellett annak a több mint négy éves projektnek, amely most zárult a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán.

A búza széleskörű innovatív felhasználását és feldolgozását vizsgáló programban a Debreceni Egyetem partnere volt a Pannon Egyetem, valamint a Viresol Kft. és a TriDev Kft. A kutató-fejlesztő projektben a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar hét intézete vett részt.

A projektben a DE MÉK feladata a búza feldolgozásával előállítható alkohol, módosított keményítő, valamint maltodextrin gyártásához szükséges legmegfelelőbb búzafajta kiválasztása volt. Emellett a programban vizsgáltuk a búzatermesztés során keletkezett üvegházhatású gázokat, továbbá maltodextrin hozzáadásával készülő élelmiszerek fejlesztésére is lehetőségünk nyílt – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Kovács Béla, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar általános dékánhelyettese.

A DE előállított termékei különböző maltodextrin-koncentrációk alkalmazásával készültek.

A maltodextrin viszonylag gyorsan emészthető cukor, a búza- illetve kukoricakeményítő egyik összetevője, amelyet élelmiszerek adalékanyagaként használnak, nagyszerű energiaforrás. Az élelmiszerüzemünkben kemény-, pehely-, zselé-, valamint gumicukorkák, emellett karamellák, puding- és krémporok, továbbá szaloncukrok és marcipánok receptjeit dolgoztuk ki, de maltodextrinnel dúsított zöldséges tallérokat, fűszeres ropikat, chipszeket és tortillát is sütöttünk – sorolta a projekt szakmai vezetője.

Kovács Béla szerint a projektben a DE MÉK megmutathatta és felhasználhatta széleskörű tudásbázisát. A részvevő intézetek a piac számára is értékes tudományos eredményeket értek el, és innovatív termékeket állítottak elő, amelyek egyszer a boltok polcain is megjelenhetnek.

A fejlesztés a GINOP-2.2.1-15-2017-00048 számú, „Innovatív fejlesztések a gabonaalapú élelmiszeripari és ipari kutatások területén” című projekt keretében valósult meg, 270 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással.

 

Sajtóiroda - ÉE

Helló Lányok!

Újra versenyeznek a zenész hallgatók

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek