Egyetem Tér
2022-02-10

Német nyelvű üzleti kurzus a BTK-n

„Kompetenzen und Fertigkeiten im BSC-Sektor” néven német nyelvű, üzleti karrieralapozó kurzust indított közösen a Debreceni Egyetem és a Debrecen Business Service Centers Kerekasztal.

A csütörtökön indított, 12 modulból álló német nyelvű előadás-sorozat célja, hogy felkészítse a hallgatókat a munka, valamint az üzleti élet terén várható feladatokra, kihívásokra, emellett segítse a tudatos karrierépítést.

– A Debreceni Egyetem kiemelt feladatának tekinti, hogy hallgatói a képzés során olyan ismereteket szerezzenek, amelyek segítségével a diplomaszerzést követően megállják helyüket a munkaerőpiacon is – fogalmazott köszöntőjében Pósánné Rácz Annamária. A DE oktatási igazgatója kiemelte: az egyetem gyakorlatorientált képzéseihez az intézmény partnereinek – cégeknek, intézményeknek – köszönhetően 88 ezer gyakorlóhely áll a diákok rendelkezésére.

Budapesten kívül az országban jelenleg Debrecenben található – megközelítőleg ötezres létszámával – a legnagyobb munkavállalói közösség az üzleti szektorban, amely jelentős mértékben számít a Debreceni Egyetem végzős, több nyelvet beszélő friss diplomásaira.

- 2021-ben Debrecen ismét elnyerte az „Év feltörekvő városa díjat”, ami jelzi, hogy nemzetközi szinten is jegyzik városunkat, és néhány év elteltével – reményeink szerint – kiérdemelhetjük a legsikeresebb jelzőt is – mondta a kurzus megnyitóján Barcsa Lajos. Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta: az a tudás, amelyet a városban alap- és középfokon elsajátíthatnak az itt tanulók, tovább fejleszthető az egyetemen, többek között a most induló német nyelvű üzleti kurzusnak köszönhetően, amellyel mindkét résztvevő fél – az egyetem és a BSC is – egyaránt gyarapodik, de amelynek igazi nyertesei maguk a hallgatók.

A Debreceni BSC Kerekasztal azzal a céllal jött létre 2018-ban, hogy a városban jelenlévő cégek közösen növeljék az üzleti szolgáltató központok ismertségét és elismertségét a régióban.

- Egyik fő törekvésünk, hogy bemutassuk a szektor értékteremtő tevékenységét, bepillantást engedve a modern és dinamikusan fejlődő környezetbe, a változatos karrierlehetőségekbe és a nyelvi, kulturális sokszínűségbe, amelyet a munkavállalók számára kínál. Emellett a Kerekasztal másik küldetése, hogy szakmailag együttműködve a várossal, a közép- és felsőoktatási intézményekkel segítsük, hogy a munkaerőpiac által igényelt tudáselemek, készségek és kompetenciák minél több szinten megjelenjenek az oktatásban – tájékoztatott Szoták Beáta a Debrecen BSC Kerekasztal 9 tagvállalatának képviseletében.

2018 óta már több mint 500 hallgató végezte el a Debreceni Egyetemen a magyar, francia, angol és holland nyelven elindított képzést, amely mostantól – ötödik nyelvként – németül is elérhető.

– A kurzus egyaránt kielégíti a nevelési, oktatási és piaci igényeket, mindez pedig segítséget jelent diákjainknak a karrierutak építésében. Éppen ezért szerepel távlati terveink között, hogy „Idegennyelvi és interkulturális mediáció” néven akkreditált teljes értékű alapszakként is elindíthassuk ezt a hazai képzési palettán unikálisnak számító képzést – emelte ki Csatár Péter, a DE Bölcsészettudományi Karának stratégiai és gazdasági dékánhelyettese.

 

A megnyitót követően a kurzus német nyelvű szakmai panelbeszélgetéssel kezdődött „Wir sprechen Deutsch – a német nyelv meghatározó szerepe az üzleti szolgáltató szektorban” címmel a Főépület Auditorium Maximumában.

Újabb beruházások a Déli Gazdasági Övezetben

Fajmegőrzési program a Nagyerdei Kultúrparkban

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek