Egyetem Tér
2021-12-01

Biotechnológia alapképzés indul

Támogatta a biotechnológia alapszak indítását a Debreceni Egyetemen a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság. Az új képzés már a decemberben kezdődő felvételi eljárásban elérhető lesz a DE Természettudományi és Technológiai Karának kínálatában.

A Debreceni Egyetem stratégiai fókuszterületei közé tartozik az egészségipar, az intézményben jelentős hagyománya van a biotechnológia oktatásának és kutatásának. Több mint 30 éve, 1987-ben indult először biotechnológus képzés a Debreceni Egyetemen, mára pedig az egyetlen magyar felsőoktatási intézmény, amely a biotechnológia valamennyi fő ágán (piros biotechnológia: gyógyszer- és orvosi, fehér biotechnológia: környezeti, zöld biotechnológia: mezőgazdasági biotechnológiai területeken) egyaránt ad át ismereteket a biotechnológus mesterképzésben résztvevő hallgatóknak specializációk keretében.

Az új szakot indító Természettudományi és Technológiai Kar dékánja szerint a járvány tovább növelte az igényt a jól képzett biotechnológiai szakemberekre a munkaerőpiacon.

- A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara már hosszú ideje dolgozik az önálló biotechnológia alapképzési szak beindításán. Az elmúlt időszak pandémiás helyzete csak megerősítette saját tapasztalatainkat, miszerint egyre nagyobb a kereslet a biológiát és a korszerű kutatási és ipari technológiákat is magas szinten ismerő és használni tudó szakemberek iránt. A most jóváhagyott biotechnológia BSc-képzés kitűnő alapot jelent a karon már sikeresen működő biotechnológia mesterképzéshez, illetve jól illeszkedik a TTK oktatási és kutatási portfóliójába, ahol a természettudományi biológia alapképzéstől a duális formában is elérhető biomérnök MSc-szakig több képzés közül választhatnak a terület iránt érdeklődő fiatalok – fogalmazott a hirek.unideb.hu-nak Kun Ferenc dékán.

A kari vezető hozzátette: az új képzés elősegíti azt, hogy a Debreceni Egyetem a hazai biotechnológia képzési és kutatási fellegvárává váljon, ezzel elősegítve a további ipartelepítéseket is a városban és a régióban.

Az új biotechnológia alapképzés szakfelelőse, Pócsi István egyetemi tanár, a DE TTK Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék tanszékvezetője felidézte, hogy a karon 2010-ben indult a mesterszintű biotechnológus képzés, amelynek tapasztalatait hasznosították a jövőre induló alapszaknál.

- Négy és fél évvel ezelőtt elkezdett munka eredményeként jött létre az új szak. 2017 nyarán, a korábban végzett biotechnológus hallgatók visszajelzései alapján kezdtük tervezni az alapképzést, amely a jelenlegi bemeneti szakokhoz képest – főképpen biológia, biomérnök – még specifikusabb alapot nyújt a mesterképzéshez. Az új alapszak erőteljes természettudományi alapozást követően kifejezetten molekuláris biológiai szemlélettel tárgyalja a biotechnológia egyes – piros, fehér és zöld – részterületeit. Az innen kikerülő szakemberek várhatóan elsősorban kutatási, termékfejlesztési és innovációs vonalon tudnak majd dolgozni a biotechnológiai, gyógyszer-, élelmiszer- és egészségipari vállalatoknál – fejtette ki Pócsi István professzor. Hozzátette: a tanterv kialakításához a helyi iparági igényeket is felmérték és hasznosították.

A szakfelelős megjegyezte: külön öröm, hogy a szak 2022. szeptemberi indulása a debreceni biotechnológiai képzés indulásának 35 éves jubileumára esik. A felvételizők számára a decemberben kezdődő felvételi eljárásban már elérhető lesz a DE TTK biotechnológiai alapképzése.

A jó pénzügyi döntésekért

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek