Egyetem Tér
2021-08-25

Tudásexport Üzbegisztánba

A Debreceni Egyetemen folyó gyógyszerész- és agrárképzések tapasztalatainak megosztásáról, valamint ezeken a területen kettős magyar-üzbég diploma megalapításáról egyeztettek három üzbegisztáni felsőoktatási intézmény delegációjával a DE vezetői.

A korábban kötött keretmegállapodások után szorosabb együttműködésről állapodott meg szerdán a Debreceni Egyetem a Tashkent Vegyipari-Technológiai Intézettel, a Tashkent Gyógyszerészeti Intézettel, valamint a Tashkent Állami Agrár Egyetemmel. A gyógynövényalapú gyógyszerfejlesztés, valamint a kismolekulás gyógyszergyártás technológiájának elsajátítása mellett az öntözéses gazdálkodással, a precíziós mezőgazdasággal kapcsolatos tudásexport a Debreceni Egyetem célja.

-  Üzbegisztán zömében indiai és ázsiai gyártmányú gyógyszereket importál, a saját gyógyszergyártásuk nem fejlődött ki, éppen ezért a Debreceni Egyetem és a gyógyszeripari klaszter a nemzeti gyógyszergyártás alapjait pórbálja megteremteni náluk. Ennek egyik része a képzés, a másik pedig az ipari gyakorlat. Tudományos szakmai segítséget nyújthatunk a saját vállalati együttműködési rendszerünkben lévő gyógyszeripari termelővállalattal. Utoljára az Osztrák-Magyar Monarchia idején fordult elő, hogy iparágat teremtettünk egy másik országban – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Szilvássy Zoltán rektor.

A kettős diplomára vonatkozó együttműködés keretében éveket töltenek majd el üzbég hallgatók a Debreceni Egyetemen.

- Egyrészt gyógyszeripari, másrészt agráripari közös diplomáról állapodtunk meg. A képzéseknek jelentős részét teszik ki az egyetemi és az iparvállalati laboratóriumban eltöltött gyakorlatok. Két ország hálózatban történő képzéséről van szó, amire kevés európai példa van. Az oktatás rendszere szempontjából ez egy nagyon innovatív lehetőség – tette hozzá.

Kutatási és fejlesztési projektekben, tanfolyamok és programok szervezésében, tudományos és oktatási anyagok közös publikálásában is együttműködik majd a debreceni intézmény üzbég partnereivel.

Az egyetemre látogató üzbég delegáció megismerhette a DE képzési és kutatási területeit, valamint szó esett arról is, hogy folyamatosan emelkedik a külföldi hallgatók létszáma a Debreceni Egyetemen, ahol jelenleg nyolc üzbég diák tanul.

Usmonov Botir Shukurillaevich, a Tashkent Vegyipari-Technológiai Intézet rektora kiemelte: nagy lehetőséget látnak a Debreceni Egyetemmel való együttműködésben, hiszen az intézmény széleskörű tudományos és sokszínű oktatási portfólióval rendelkezik, ami hasznos lehet az üzbegisztáni felsőoktatás fejlesztésében és nemzetközi felsőoktatási kapcsolataik bővítésében.

- Tashkent három egyeteme szeretne együttműködni a Debreceni Egyetemmel annak érdekében, hogy integráljuk a fellelhető tudást, és azt a hazai felsőoktatás javára fordítsuk. Szeretnénk, ha minél hamarabb elindulna az együttműködés, ami révén a mostaninál is több üzbég hallgató tanulhatna Debrecenben. A Debreceni Egyetemen tapasztalt új modellek, a gazdasági szereplők, vállalkozások bevonása az oktatásba, illetve a kutatásokba, valamint ezeknek a tapasztalatoknak a hasznosítása segítheti a tudásbázisunk bővítését – fogalmazott az üzbég intézmény vezetője.

A találkozó során Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese bemutatta a DE mezőgazdasággal kapcsolatos kutatási területeit, valamint az ezekben használt új innovációs technológiai hátteret ismertette, ami révén az egyetem a legpontosabb kutatási és mérési eredmények elérésére törekszik.

A Debreceni Egyetem és az üzbég intézmények közötti együttműködés a tervek szerint már az idén ősszel elindulhat.

Mező Boglárka paralimpiai hatodik

Megnyugtató, professzionális segítségnyújtás a térségben

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek