Egyetem Tér
2021-07-27

Ha nyár, akkor Deja vu!

A Debreceni Egyetem Alumni Közösségének lapja sok sikeres egykori hallgatójának pályafutását ismerteti nyári számban, emellett két új, az egykor itt tanuló, ma már hazánkban élő külföldi öregdiákokat, valamint az intézményben karriert építő alumnusokat bemutató rovattal is kedveskedik olvasóinak.

Az „Egyetemről” sorozatban ezúttal Takács Péter Levente interjúja mutatja be az intézmény új rektorhelyettesét. A Debreceni Egyetem stratégiai területének számító agrárszektort érintő innovációs és képzés-fejlesztési feladatokat a Szenátus döntése alapján 2021 márciusától Harsányi Endre egyetemi docens látja el. A rektorhelyettes szerint az agráriumra is jelentős hatással van a koronavírus-járvány és a korlátozások, hiszen bár a biztonságos élelmiszer-ellátás nem került veszélybe, de a járványhelyzet felerősített néhány, már meglévő tendenciát.

Neuwirth Annamária, az egykori fizika-kémia szakos hallgató „diákrektorként” vált ismertté társai körében. Bár a Prima Primissima díjas néptáncpedagógussal készült beszélgetés a „Karrier” rovatban olvasható, munkássága azonban nem eredeti végzettségéhez kapcsolódik, hiszen ma már az általa alapított Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Pályafutása során neki köszönhetően generációk ismerték és szerették meg a néptáncot, egykori tanítványai közül sokan nyomdokaiba léptek.

Nemcsak a fiataloknak, de minden korosztálynak példaértékű Mohos Nagy Éva Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő pályafutása, aki a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán 1992 óta oktat magánéneket, módszertant, kamaraéneket tanszékvezető egyetemi tanárként.  Munkája mellett a Debreceni Csokonai Színház magánénekeseként, örökös tagjaként számtalan előadásban nyújtott maradandót. Pályafutásáról, sikereiről Bögre Zoltán cikkében olvashatnak részleteket.

A Debreceni Egyetemen jelenleg több mint 100 országból érkezett csaknem 7 ezer külföldi hallgató tanul. Egykor közéjük tartozott Almusawi Husam Abdulkareem is, az intézmény Műszaki Karának iraki származású tanára. Hat éve érkezett ide azért, hogy álmait megvalósítva emberek életét megváltoztató technológiákat kutasson. Korábban mechatronikai mérnök mesterszakos hallgatóként végzett csoportja legjobbjaként, jelenleg pedig doktoranduszként folytatja tanulmányait és osztja meg tudását a diákokkal, bizonyítva ezzel is, hogy Debrecen egyeteme továbbra is nemzetközi.

Folytatódik a „Kincsek az egyetemen” sorozat is, amely most az egyetem egykori alumnusa, Horváth Péter helytörténész kutatómunkájának tükrében ismerteti a Főépület mellett álló templom történetét.

A Deja vu legfrissebb, nyári lapszáma az egyetem Alumni Közösségének honlapjára kattintva olvasható.

Szécsi Márk bokasérülést szenvedett

Páratlan ritkaság, a vadonban már kihalt galambfaj a Debreceni Állatkertben!

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek