Egyetem Tér
2021-01-22

Sporttudósokat képez a Debreceni Egyetem

Életszemléletet tanulhatnak, a sportról, a testkultúráról, az egészséges életmódról tudhatnak meg részleteket a testnevelőtanár-gyógytestnevelő szakpárra jelentkező fiatalok, akik a kutatásban is elmélyülhetnek – hangzott el a képzéseket bemutató csütörtöki online tájékoztatón.

Kiemelt állami akadémián eltöltött gyakorlatok, külföldi szakmai tapasztalatszerzés, színvonalas és egyedülálló kutatási háttér – a leendő hallgatók számos olyan lehetőség közül választhatnak, amiket országos szinten kizárólag a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete (DESKI) által irányított képzések kínálnak.

- A sporttudomány multidiszciplináris terület. A Debreceni Egyetemen széleskörű az összefogás, minden kart valamilyen módon érint a sporttudományok köre, a sport és a testnevelés, a testkultúra az egyetemes kultúra része az intézményben és a városban is. Nagyon fontos, hogy az oktatás mellett kutatásfejlesztési, innovációs tevékenység, termék- és módszertanfejlesztés is zajlik a DESKI-ben, valamint a sportiparban is jelen van az intézet. Sporttudósokat képzünk, akik napi kapcsolatban vannak a tudományos élettel, magas színvonalú laborokat, kutatási eszközöket használhatnak az egyetemen. Nemzetközi kitekintést kínálunk hallgatóinknak, akár úgy, hogy megteremtettük a feltételeit a külföldi tanulmányutaknak, akár úgy, hogy mi hívunk ide nemzetközi előadókat, sportszakembereket. Egyebek mellett olyan témákkal foglalkozunk, mint például a hazai életmód- és életminőség-fejlesztés kérdése, egyénre szabott, sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikai protokoll fejlesztése, de vizsgáljuk az aktív idősödés életminőséget meghatározó fiziológiai és biológiai hátterét is – hangsúlyozta Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója.

Hozzátette: a gyógytestnevelő szak Kelet-Magyarországon csak Debrecenben indul, a sportanalitikus szakirányú továbbképzés is egyedülálló az országban.

- Szükség van Magyarországon a jó sportszakemberekre, így komoly elhelyezkedési lehetőséget is kínál a terület. A jelenleg is érvényben lévő kormányrendelet alapján, mely a sport képesítéseket szabályozza, a végzős testnevelők és gyógytestnevelők nem csak oktatási intézményekben vállalhatnak munkát, de akár a sportpiac egyéb területein is: egészségmegőrzéssel kapcsolatos foglalkozásokat, edzéseket, versenyre való felkészítéseket, rehabilitációs mozgásprogramokat tarthatnak egyesületi vagy  magánszférában, sportszövetségekben dolgozhatnak, akár főtitkárként, sportigazgatókká válhatnak, turisztikai, rekreációs központokban szervezhetnek sportprogramokat - sorolta Balogh László intézetigazgató.

Hidvégi Péter gyógytestnevelésért felelős egyetemi docens szerint egész Európában, de a világon sincs hasonló képzés, sokan próbálnak a Debreceni Egyetemen tapasztalatokat szerezni. Különleges módszerről van szó, ami különleges pedagógiai értékkel bír.

- Elváltozásokat mutató, célzott terápiát alkalmazó foglalkozásokat igénylő gyerekeknek segít a testkultúra fejlesztésében a szakképzett gyógytestnevelő, de belgyógyászati panaszokkal küzdő gyerekekkel is foglalkozik. Egyre több a túlsúlyos, az asztmás, a cukorbeteg gyerek, inaktív tartáshibás fiatal. Ezekre a problémákra gyógytestnevelői választ kell adni, ami nem egyenlő a gyógytornával, hiszen a gyógytestnevelő alapvetően pedagógus, aki az iskolában dolgozhat. A gyerekek mozgásműveltsége úgy fejlődhet, ha a tanár megtanítja őket a sportágak helyes művelésére. A személyiségük is fejlődik ezáltal. A gyógytestnevelés létjogosultsága vitathatatlan, az a cél, hogy képzett szakemberből minél több legyen, ehhez a Debreceni Egyetemen minden adott – fogalmazott a szakember.

Pöszmet Tibor, a DE Sportiroda vezetője elmondta: az egyetemen működő Nyirkos István Sporttudományi Szakkollégiumnak is fontos szerepe van a képzésben, segít a hallgatóknak, hogy részt vehessenek a kutatási projektekben, szakmai konferenciákon, és a több mint 100 éves DEAC kiváló szakmai-tudományos hátteret biztosíthat a minőségi munkához.

- Mentortanárok irányítják őket a kutatásban, koordinálják a hallgatók szakmai tevékenységét, ezáltal a fiatalok többlettudásra tehetnek szert, amiből sokat profitálhatnak az egyetem elvégzése után. Sportkutató ösztöndíj-rendszer is a hallgatók rendelkezésére áll. A DE versenysport palettája is rendkívül széles, a DEAC-ban 23 szakosztály működik, közel 3000 aktív sportolója, nyolc elsőosztályú csapata van a klubnak. Az egyetemre jelentkezők minden szakosztályban kipróbálhatják magukat – tette hozzá az irodavezető.

A felviteli során a jelentkezőknek emeltszintű érettségire és alkalmassági vizsgára kell készülniük, emellett érvényes sportorvosi igazolással kell rendelkezniük, valamint egy kézzel írt motivációs levelet is meg kell fogalmazniuk. További részletekről itt tájékozódhatnak a felvételizők.

 

 

 

hirek.unideb.hu

Online kiadványbemutató a BTK-n

Orbán Viktor a debreceni oltóanyaggyárról beszélt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek