Debrecen
2023-02-02

Színpompás új lakó a Zoo Debrecen Trópusi házában

A Debreceni Állatkertben tavaly augusztustól ismét látható a fehérajkú tamarin, az akkor érkezett egyed pedig a napokban társat kapott egy másik fiatal hím személyében.

A csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből származó jövevény hamar összeszokott fajtársával, így közös bemutatójukban tekinthetők meg az egzotikus Trópusi házban. Igen barátságos, az őt figyelő látogatók iránt kezdettől fogva élénken érdeklődik. A remények szerint a későbbiekben nőstény is érkezik hozzájuk, így a Park hozzájárulhat majd az európai állomány gyarapodásához.

Az Amazonas-medence brazíliai és bolíviai részén őshonos fehérajkú vagy vöröshasú tamarin (Saguinus labiatus) köznapi elnevezéseit a fekete vagy sötétbarna alapszínétől markánsan elütő száj és orr körüli, illetve hasi szőrzetéről kapta. A lombkoronaszintet lakja kisebb rokoni csoportokban, amelyeken belül az utódgondozás a szoptatást leszámítva jórészt az apa feladata, bár az idősebb testvérek is segítenek a kölykök hordozásában. Mindenevőként különféle növényi részek és fanedvek mellett ízeltlábúakat és kisebb gerinceseket is elfogyaszt.

Az élőhelyéül szolgáló esőerdők pusztulása miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében viszonylag ritkának számít, mivel Debrecen mellett csak Nyíregyházán és Miskolcon találkozhatunk vele.

Elszakadt Willian keresztszalagja

Az MNB kiválóságai a GTK-n

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek