Debrecen
2022-12-03

Fenntartható karácsony rajzpályázat

Számodra mit jelent a fenntartható karácsony? Mutasd meg egy alkotással és nyerj! Jelentkezz a Karácsony fenntarthatóan című rajzpályázatunkra!

Te tudod mit jelent a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság?

A fenntarthatóság azt jelenti, hogy a természeti erőforrásokat (ásványok, termőföld, víz stb.) úgy használjuk fel, hogy a jövő generációinak is maradjon belőle. A természeti erőforrások megőrzése fontos, mivel a világ népessége folyamatosan növekszik, a legfontosabb természeti erőforrások közül pedig sok véges, nem megújuló. A fenntarthatóságot szolgálod például azzal, ha az iskolába busszal vagy biciklivel jársz vagy, ha a boltban a vásárlásnál zacskó helyett bevásárlótáskát használsz.

Na és mi a helyzet a körforgásos gazdasággal?

A természetben nem keletkezik szemét és nincsenek hulladéklerakók sem. Az energiát a Nap szolgáltatja és amikor egy élőlény elpusztul, a talajba kerülő maradványait a talajlakó élőlények lebontják, mellyel gazdagítják a talajt, így az élet körforgásban marad. Sajnos az emberek nem teljesen így működnek. Amikor megunjuk a régi telefonunkat vagy gépünket, akkor hajlamosak vagyunk rögtön újat venni. Amikor tönkremegy a mosógépünk vagy a hűtőnk, akkor megjavításuk helyett veszünk egy vadiújat. Ez a hozzáállás azonban nem fenntartható, hiszen az erőforrásaink folyamatosan fogynak. Éppen ezért jelent megoldást a körforgásos gazdaságra való áttérés, ahol mindennek értéke van és semmi sem vész kárba. A körforgásos gazdaságban például úgy terveznek telefonokat, hogy javíthatóak legyenek, mikor pedig végleg tönkremennek akkor a bennük található értékes részeket újra lehessen hasznosítani. A körforgásos gazdaságra való áttéréssel csökken a hulladék mennyisége és ez megtanít minket, embereket arra, hogyan tartsuk tiszteletben a természetet és annak erőforrásait.

Készíts egy rajzot a fenntarthatóság, illetve a körforgásos gazdaság témájában és nyerj értékes ajándékokat! Rajzolj, ragassz, használj ollót, légy kreatív! Egyetlen megkötés van: a műved küldd el nekünk az info@futureofdebrecen.hu e-mail címre 2022. december 20-ig!

A program a KEHOP-3.1.5-21-2021-00003 azonosító számú, „Szemléletformálás, oktatás, tudatosítás” című projekt keretében valósul meg.

Sátántangó

Katar 2022: Balla Imre úgy véli, szombaton nem borul a papírforma

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek