Debrecen
2022-11-17

Megújult a Petőfi tér

Átadták a felújított Petőfi teret 2022. november 17-én. A fejlesztésről Papp László polgármester, valamint Orosz Ibolya Aurélia és Heti József önkormányzati képviselők számoltak be.

A Petőfi tér a város kapuja. Ha valaki a vasútállomásra érkezik, a pályaudvarról kilépve a városközpont irányába ezzel a térrel találkozik először, itt szerzi első benyomásait Debrecenről, ezért a fejlesztésnek várospolitikai szempontból is kiemelt jelentősége van – fogalmazott Papp László. 

Mint mondta, a 1,7 hektáros terület fejlesztése nem csak a parkra koncentrálódott, hiszen annak környezetét is rendbe tették. Megújultak a gyalogos közlekedési zónák a park két oldalán – a villamosvágány, illetve az Iparkamara utca felőli oldalon –, felújították a Piac utca- Holló János utcai csomópontot és a parkolókat is rendbe tették a belső oldalon.

– A munkaterületet 2021 novemberében, körülbelül egy évvel ezelőtt adtuk át és 900 millió forintos uniós fejlesztési forrást használtunk föl a park rendbe tételéhez. Ez egyrészt érintette a közlekedési területek felújítását és a park alatt található vízi közműhálózat felújítását is. A hőszolgáltató a beruházás kezdete előtt a parkot érintő távhővezetéket felújította, amely egy külön vagyonkezelős beruházás keretében történt meg – ismertette. Kiemelte, nem csak a zöld terület fejlesztését hajtották végre. Azon túl, hogy öntözhetővé tették a parkot, kialakítottak egy 400 m²-es kis tavat, amelynek a partján egy faburkolatú terasz található, a tervezett grill pavilon viszont egy külön beruházás keretében valósul meg, amely felépítése várhatóan a jövő év elején készül el. – A fejlesztés nagyon kedves eleme, hogy emléket állítunk annak a régi Debrecennek is, amely jelentős károkat szenvedett el a második világháború végén, az 1944 június és szeptemberi bombázások alkalmával. A várostörténeti tanösvény több pontján láthatjuk azoknak az épületeknek a sziluettjeit corten acélba marva egy kis szöveges bemutatóval együtt, amely bemutatja, hogyan nézett ki ez a tér 70, 80 vagy 100 évvel ezelőtt – hangsúlyozta a városvezető.

Hozzátette, a parképítéssel együtt egy zárt, biztonságos, gumiburkolattal és ütéscsillapító területtel rendelkező játszóteret építettek meg. A parképítés során számos új fát ültettek el a sétányok mentén. A játszótér kerítése mentén kívül és belül is nagyméretű előnevelt fákat ültettek, amelyek viszonylag rövid időn belül árnyékot tudnak adni.

– A közbiztonság egy nagyon fontos eleme volt a beruházásnak, a park területén közvilágítási eszközök és 14 köztéri kamera lett elhelyezve, amellyel a közbiztonság komolyan lép előre a Petőfi tér környékén – húzta alá. Megjegyezte, ez a fejlesztés a Zöld Város Program utolsó előtti nagyobb eleme. Az elmúlt években számos városrész, elsősorban a lakótelepi városrészek – Vénkert, Újkert, Tócóvölgy, Sóház, Dobozikert – újulhattak meg, jelen pillanatban pedig a Tócóskerti Zöld Város Program műszaki átadás-átvétele zajlik.

Orosz Ibolya Aurélia önkormányzati képviselő arról szólt, hogy a megújult Petőfi tér egy olyan közösségi tér lehet, ahova akár a Mozdulj, Debrecen! programjai is érkezhetnek, hiszen ezen a részen még nem találkozott vele a debreceni lakosság. – Mint gyermekvédelmi munkatárs, nagyon örülök annak, hogy egy ilyen szép játszótér került kialakításra és nagyon fontos, hogy ez egy biztonságos játszótér, hiszen a szülők és a nagyszülők bátran hozhatják le ide a kicsiket – mondta. 

Hetei József önkormányzati képviselő kiemelte, hogy a Petőfi tér nem csak egy felújításon esett át, hanem a várostörténeti tanösvénnyel picit megidézhetjük a régi hangulatát, hidat képzünk a múlt, a jelen és a jövő között. – Ezzel a felújítással a Petőfi tér méltán visszakapta azt a rangját, amelyet az elmúlt időszakban Debrecen város történetében méltán kiérdemelt – tette hozzá.

DExpo – minDEn, ami Debreceni Egyetem

Ismét Debrecenben az Erste Liga Matiné

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek