Debrecen
2022-11-17

LogiSmile

2021-ben a Smart City Debrecen, egy nemzetközi konzorcium tagjaként pályázatot nyert LogiSmile néven, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (röviden: EIT) felhívására. 2021. szeptemberében, a DKV Innovációs és Szolgáltatásfejlesztési igazgatósága átvette a projekt megvalósításának feladatait.

2021-ben a Smart City Debrecen, egy nemzetközi konzorcium tagjaként pályázatot nyert LogiSmile néven, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (röviden: EIT) felhívására. 2021. szeptemberében, a DKV Innovációs és Szolgáltatásfejlesztési igazgatósága átvette a projekt megvalósításának feladatait. A LogiSmile projekt lényege, hogy különböző pilot városokban, valós környezetben teszteljék a jövő autonóm szállítóeszköz-rendszereit, melynek eredményeként számos, a gyakorlatból származó tudás és adat áll majd a konzorciumi partnerek rendelkezésére. A projektben 3 egyetemi partner és számos ipari szereplő mellett, olyan városok vesznek részt, mint Hamburg, Barcelona és Debrecen. A projektmenedzsmenttel kapcsolatos tevékenységek közül, Debrecen számára a 2022. november 08- 18. közötti tesztidőszak lebonyolítása és a november 17-i sajtónyilvános prezentáció megvalósítása a legjelentősebb feladat.

A teljes projekt során, két különböző önvezető robotot tesztelnek:

1. Autonóm Hub Jármű (Autonomous Hub Vehicle – AHV), egy „anyahajóként” működő
önvezető jármű, amely az utcákon közlekedve, valós forgalmi szituációk között szállítja a
csomagokat.

2. Autonóm Kézbesítő Eszköz (Autonomous Delivery Device – ADD), egy közepes méretű
autonóm robot, mely az „anyarobotról” leválva kézbesíti a csomagokat a címzettekhez.
Az ADD prototípusa az „ONA” keresztnevet kapta, melyet a debreceni demonstráción lehet megtekinteni.

A debreceni pilot, másfél hetes adatgyűjtési és előkészületi fázist követően, egy demonstrációs kísérlettel zárult. A technikai feltételek megteremtése után, ONA körülbelül 1 óra alatt, egy 500-700 méter hosszú utat tett meg. Ezalatt tesztelték, hogy az eszköz milyen módon érvényesíti az önvezető navigációs rendszert, a robot és ember közötti interakciót, a végfelhasználókkal történő kommunikációt és a nagy hatótávolságú back-end irányítóközpont hatékonyságát. A végső demonstrációra 2022. november 17-én 13 órakor, Debrecen központjában került sor, a Régi Városháza és az Új Városháza közötti szakaszon.

Ismét Debrecenben az Erste Liga Matiné

Zlatko Dalic

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek