Debrecen
2022-05-18

Debrecen az első díszvendége a Magyar Zene Házának egy hónapon keresztül

Sokoldalú és színvonalas programsorozattal mutatja be Debrecen zenei életének aktuális keresztmetszetét a cívisváros a Magyar Zene Háza meghívására Budapesten 2022. május 17. és június 11. között.

A Magyar Zene Háza számos sorozata közül ezzel a bő háromhetes eseménysorral debütál a magyar városok zenei életét bemutató, Városkapu elnevezésű programszéria. A Városkapu: Debrecen arra vállalkozik, hogy a Magyar Zene Házában kaput nyit Debrecenre, s azon belépve az érdeklődők keresztmetszetet kapnak a város zenei életéről.

A programok összeállításában a Debreceni Zenei Tanács, a Kodály Filharmónia Debrecen, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara, a Zenede, a Lighthouse csoport és a Rocksuli is részt vett. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata jóvoltából a Magyar Zene Házában sorra kerülő programokat jelképes árú, regisztrációs jegy vásárlása mellett, egyes rendezvényeket pedig ingyenesen lehet megtekinteni.

Május 17-én a Magyar Zene Háza fogadóterében megnyitóval indult az eseménysorozat, ahol bemutatták Imreh Sándor képzőművész, street-art művész debreceni zenei történetekre épülő pop-up alkotásait is, valamint a Hang Dómban debütált a Lighthouse kollektíva lélegzetelállító, katartikus vetítése.

Amint azt Puskás István, Debrecen alpolgármestere a megnyitó kapcsán elmondta, a Magyar Zene Háza a magyar kultúra új büszkesége. Nemcsak világviszonylatban is egyedülálló intézmény – mellyel egy nemzet zenekultúrája kap egyszerre aktív zenei központot és kiállítóhelyet –, de mint épület is világszínvonalú, nagy nemzetközi érdeklődés által övezett létesítmény. Az, hogy először Debrecen kap itt lehetőséget a bemutatkozásra, a legjobb visszaigazolása annak, hogy értékes, ami Debrecen kultúrájában és azon belül is a zenei kultúrában történik. Ez remek lehetőség arra, hogy a nagyon sokszínű debreceni zenei életet a könnyűzenétől a klasszikus zenéig, a friss tehetségektől az elismert művészekig bemutassa a város, s ezzel tovább tudja építeni zenei kapcsolatait az országon belül és adott esetben az országon kívül is. Puskás István hangsúlyozta: olyan produkciókat próbáltak összeválogatni, amik nemcsak a debreceniek számára fontosak, hanem szélesebb kontextusban is, és reprezentatív képet tudnak adni a város zenei életéről. A tavaszi Made in Debrecen Fesztivál megmutatta, hogy nagyon nyüzsgő a könnyűzenei színtér: több, mint 100 aktív zenekar működik Debrecenben. Közülük nagyon friss, nagyon sokszínű zenét játszó előadók mutatkoznak be Budapesten. Debrecennek nemzetközi szempontból is nagy kincse a kóruskultúra, amely több program keretében is megjelenik majd. Azt is bemutatja a város, hogy debreceni és nem debreceni zenészek izgalmas együttműködések keretében Debrecenhez szorosan kötődő új produkciókat hoznak létre, így például a Csokonai Vitéz Mihály irodalmi életművét átgondoló, aktualizáló és zenei összefüggésekbe helyező projektet.

A május 17-i debreceni zenei program keretében Balázs-Földi Virág és zenekara (pop, akusztikus pop, pop-rock), a The Crams (indie-rock, garázsrock), a Heavy Brains (vintage-rock, indie, gitárpop), az Ex Anima – (house, deep house élő zenekarral) és a Nasiimov – (trap, hiphop) mutatkozott be a közönségnek.

A fellépők műsorából itt található ízelítő:

https://magyarzenehaza.com/esemeny/made-in-debrecen-showcase

 

A Városkapu: Debrecen részletes programja a Magyar Zene Háza weboldalán érhető el: https://magyarzenehaza.com/programsorozatok/varoskapu-debrecen

 

Mayberian Sanskülotts

Kitüntetett klinikai szakemberek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek