Debrecen
2021-09-18

A debreceni Napraforgó Waldorf Iskola sikere

Innovációs versenyen értek el szép eredményeket a debreceni diákok.

 

A Magyar Innovációs Szövetség hirdeti a legnagyobbat, aminek a díjkiosztója az Akadémián van az akadémia elnöke mellett számtalan miniszter és államtitkár jelenlétében.

Ennek a versenynek az a menete, hogy ősszel le kell adni egy rövid tervet, mit akar a diák megcsinálni, tavaly nagyjából 200 terv érkezett be. Januárra kiválasztják azt a 60-80 munkát, amik a következő fázisba juthatnak.

A döntőben a megmaradt csapatok 15-20 perces előadást tartanak és kiosztják a 7-10 oldalas kutatási leírásukat tucatnyi szakértőnek. Az előadás és a bírálat alapján kiválasztják a legjobb 13-t, illetve a további 10. helyezetteket, ez utóbbiak dícséretet kapnak.

A debreceni Napraforgó Waldorf Iskola 11. osztályos diákjai, Dobi Boglárka és Antalka Gyopár dicséretet kapott, Bornemissza Ádám – a Szent József Gimnáziumba járó Pirint Levente Ákossal együtt – pedig a második lett. Felkészítő tanáruk dr. Újvári Balázs fizikus, az iskola fizikatanára.

Bornemissza Ádám ötlete 2020 tavaszára vezethető vissza, amikor a gyümölcsösben a seregélyek megdézsmálták a termést, s közben megfigyelte, milyen módszerrel mérik fel a madarak, hogy leszállhatnak-e. Követte azt is, hogy szervezetten, hirtelen, rengeteg seregély érkezik a fára, s percek alatt képesek helyettünk szüretelni. Szeretett volna előállni egy olyan ötlettel, ami hosszú távú megoldást nyújthat erre a problémára. Ádám a seregélyek hangját elemezte és programozott egy olyan műszert, ami valós időben észlelni a seregélyeket, majd megtervezte a folyamatot, ami során egy drón képes a gyümölcsfák, szőlők körül elzavarni a madarakat.

Antalka Gyopár és Dobi Boglárka pályázatukban a fókuszt a vízszennyezésre helyezték, ezen belül a műtrágyára. Ez hazánkban jól megfigyelhető: tavaink, folyóink és csatornáink körül nagy területen végeznek intenzív földművelést. Létrehoztak egy műszert, ami valós időben tudja mérni a víz különböző paramétereit, miközben képes mintát venni a vízből.

 

Ugyancsak Waldorfos diákok értek el szép díjat a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj versenyen. :

Antalka Gyopár és Dobi Boglárka ezen 3. lett, mert az innovációs versenyre vízzel kapcsolatos munkájuk volt, a döntő a Sándor palotában volt Áder János előtt.

Ennek a versenynek ez a magyar fordulója volt, az első megy tovább a döntőbe Stockholmba.

 

 

A DVSC-nek kötelező továbbjutnia a kupában

Kulturális 3+2

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek