Debrecen
2021-09-06

Évnyitó a Debreceni Egyetemen

Ünnepélyes tanévnyitóval vette kezdetét a 2021/22-es tanév a Debreceni Egyetem diákjai számára a Nagyerdei Stadionban.

Olyan egyetemeket szeretnénk Magyarországon, ahol a tudást nem csak átadják, hanem létrehozzák és hasznosítják is - erről beszélt az innovációs és technológiai miniszter vasárnap a Debreceni Egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén a Nagyerdei Stadionban. Palkovics László elmondta, hogy 2017 óta folyamatosan emelkedik a hallgatók létszáma a hazai felsőoktatási intézményekben, idén 11 százalékkal többen jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe, mint tavaly.

A tárcavezető beszédében kiemelte, hogy az idei 210 milliárd forintról jövőre több mint 400 milliárdra nő a felsőoktatás közvetlen állami támogatása. A Debreceni Egyetemről szólva azt mondta, az alapítványi forma növelni fogja az intézmény versenyképességét.

A modellváltás következtében növekedhet az intézmény önfinanszírozó képessége, különösen az innovációs park fejlesztésével összefüggésben kialakuló üzleti modellekkel. Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány elnöke azt mondta, az új működési forma megerősíti az egyetem autonómiáját, jelenét és jövőjét. Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora köszöntötte az elsőéveseket abból az alkalomból, hogy beléptek az intézmény 40 ezres közösségébe. Az egyetem sajátosságaként említette, hogy a fakultások, karok, képzőhelyek mellett ágazati kabinetek is működnek, amiken keresztül az iparvállalatokkal is kapcsolatba kerülnek a hallgatók.

 

 

Dario Costa

Súlyos baleset történt az M3-ason

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek