Debrecen
2021-08-17

Tovább bővült az ország legnagyobb jávorantilop-csordája!

A tavalyihoz hasonlóan az idei év is igen eseménydúsan telik a Debreceni Állatkert jávorantilop-csordájában, mivel a tavasszal született két borjú július 23-án újabb kis pajtást kapott – így ez egymás után a második év, amikor az intézmény nem kevesebb, mint három utóddal gyarapodott.

A kis nőstény nemét csak nemrég sikerült megállapítani, mivel anyja határozottan védelmezte őt a gondozók jelenlétében. Mindazonáltal jó egészségnek és kifogástalan étvágynak örvend, a sok pihenés mellett pedig egyre többször látható, ahogy környezetével ismerkedik vagy idősebb társaival játszik az Afrika-panoráma kifutóban.

Az Afrika déli és keleti szavannáin őshonos jávorantilop (Taurotragus oryx) a második legnagyobb ma élő antilopfaj, mivel a kifejlett bikák akár a 180 cm-es marmagasságot és az egytonnás testtömeget is elérhetik. Méretéhez hasonlóan impozáns a vöröses homokszínű szőrzetén húzódó függőleges fehér csíkozat és a többszörösen csavart, egyenes szarv, amely gyakran a fél méteres hosszt is meghaladja. A fajt főként az élőhelyvesztés és a húsáért, bőréért és trófeájáért való orvvadászata veszélyezteti, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján. Hazánkban igazi állatkerti ritkaságnak számít, hiszen csak Győrben és Debrecenben látható, ez utóbbi intézményben viszont évről évre új utódokkal bővülő csordával találkozhatunk.

Az iskolakezdésre az iskolákban is lesz oltási akció

Szombat délután a Nagyerdőn: Loki, foci, sör

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek