Debrecen
2021-08-11

Továbbfejlesztettük a parlagfű elleni védekezést Debrecenben

Az önkormányzat június elején kezdte meg a fokozott parlagfű elleni védekezést. Az eddig elért eredményekről Balázs Ákos alpolgármester, Hidvégi Richárd, a PHARMAFLIGHT Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ Zrt. szimulátor részlegvezetője valamint Pethe Tamás, a DEKERT Nonprofit Kft. ügyvezetője számolt be a szerdai sajtótájékoztatón.

Debrecen önkormányzata mindent megtesz a parlagfű irtása érdekében. A tavalyi évben új alapokra helyeztük a városüzemeltetést. Ennek egyik legfontosabb része az volt, hogy a DEKERT-en belül létrehoztuk a parlagfűkommandót, akik riasztás után azonnal megkezdik a parlagfű irtását. A város területén és a peremterületeken innovatív módon drónokkal figyeljük a parlagfű fertőzöttség mértékét. A DEKERT összesen több mint 2 millió négyzetméternyi területet kezel és gondoz, ebből csaknem 450 ezer négyzetméter az, ami önkormányzati tulajdonú ingatlan vagy építési terület és több mint 1 millió 580 ezer négyzetméternyi a zöldterület nagysága – mondta el Balázs Ákos alpolgármester.

Az alpolgármester kiemelte: a tavalyi védekezésnek és a kedvezőbb időjárási körülményeknek köszönhetően az előző évhez képest most kevesebb a parlagfű Debrecenben. Csaknem 533 ezer négyzetméteren találtunk szennyezett területet, ezeknek a kaszálása megtörtént – tette hozzá Balázs Ákos.

Az idei évben továbbfejlesztettük a gépparkot, beszereztünk öt nagyteljesítményű fűkaszáló traktort. Igyekszünk odafigyelni a fenntarthatóságra is, így egy jármű már teljesen elektromos meghajtású. Az öt jármű naponta csaknem 50 ezer négyzetméternyi területet tud lekaszálni – árulta el Balázs Ákos.

Az önkormányzati területeket figyeljük, de megkérjük a lakosságot, ha parlagfüvet észlelnek akár önkormányzati, akár magánterületen jelezzék azt az önkormányzat felé. Amennyiben önkormányzati területről van szó, azt munkatársaink 24 órán belül lekaszálják, nem önkormányzati területről érkező bejelentés esetén kollégáink továbbítják azt a Kormányhivatalnak – hangsúlyozta az alpolgármester.

A parlagfűkommandó folyamatos munkájának köszönhetően, a drónos megfigyeléssel a lehető legrövidebb időn belül megkezdődhet a mentesítési munkálat, ezáltal folyamatosan csökkenthető a pollenterhelés a városban. A szállópor mennyiség csökkentése érdekében az önkormányzat növeli a zöldterületek számát, portalanítja az utakat és az idei évben elkezdi a véderdősítést a Vértessy-kúriánál.

A pilóta nélküli légi járművek térnyerésével egy új kutatási és fejlesztési irány indult meg a vállalaton belül, célja az új technológiai megoldások felhasználási módjának integrálása a már meglévő feladatok korszerűsítésére. Ezen projekt része a debreceni önkormányzattal közösen indított parlagfű felmérés. A felmérések segítségével naprakészebb információk szerezhetők a területek szennyezettségi állapotáról ezáltal alacsonyabb szinten tartható a parlagfű pollen koncentrációja a városban. A szoftver tesztelése és fejlesztése folyamatos. Célunk a teljesen automatizált felmérés és kiértékelési rendszer létrehozása az elkövetkezendő években – emelte ki Hidvégi Richárd, a PHARMAFLIGHT Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ Zrt. szimulátor részlegvezetője.

A parlagfűkommandó 3x5 főből álló csapata – akik a DEKERT Nonprofit Kft. alkalmazottai – a bejelentést követően teljes felszereltséggel, fűkaszával, fűnyíró traktorral vonulak az adott területre.

Korábban is rendelkeztünk nagyterületű kaszálásra alkalmas gépekkel, de a mostani új gépek között helybenforgó is található, ami megkönnyíti a munkát, hiszen olyan területeket is letudnak vágni, amire a régebbi gépek nem alkalmasak. Az elektromos traktorral történő munka pedig sokkal csendesebb, így nem zavarja a Nagyerdőn pihenő családok nyugalmát - hangsúlyozta Pethe Tamás, a DEKERT Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Amennyiben valaki parlagfüvet lát észrevételt a Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztályán tehet telefonon a 06 (52) 511-530-as számon munkaidőben, illetve emailben a zoldterulet@ph.debrecen.hu címen.

Jelentősen nőtt az utasforgalom júliusban a Liszt Ferenc repülőtéren

Útszélesítési és szegélyépítési munkálatok a Jánosi utcán

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek