Debrecen
2021-02-23

Zöld, fenntartható szemlélettel készült Debrecen idei költségvetés-tervezete

A Debrecen 2030 stratégia határozta meg a 2021-es költségvetést, melynek célja, hogy a várost zöld és fenntartható módon fejlesszük – mondta sajtótájékoztatóján Balázs Ákos alpolgármester 2021. február 23-án.

A Debrecen 2030 stratégia kiemelt fejlesztései, amelyek 2021-ben megvalósulnak; a Zöld Város Program folytatása, a Zöld busz program, elindul a Civaqua-program, és a város fásítása folytatódik egy új véderdő kialakításával is.

Az idei költségvetésben szinte ugyanakkora összeget fordítanak zöldterületi kiadásokra, mint városüzemeltetési kiadásokra. Előbbire 2,95 milliárd forint, míg utóbbira 3,19 milliárd forint áll rendelkezésre.

Debrecen városa a vírushelyzet alatt is működni tudott egy új, innovatív városüzemeltetési koncepciónak köszönhetően, a fejlesztést az idei évben is folytatják. 

Az idei költségvetésben a közlekedési fejlesztésekre minden eddiginél magasabb összeget fordítanak: útépítésre 1,71 milliárd forint, nagyfelületű aszfaltozásra 680 millió forint, míg járdafelújításra és építésre 262 millió forint áll rendelkezésre.

Megújul a Balmazújvárosi úton található körforgalom, és a 33-as főúton kettő, míg a 48-as főúton a Panoráma útnál egy új körforgalmat alakítanak ki.

A Zöld Város Program részeként megújul a Tócóvölgy, a Tócóskert, a Sóház városrész, az Újkert, és a Petőfi tér is.

A Tócóvölgy beruházása kimondottan érdekes, hisz itt a Zöld Város Programmal párhuzamosan egy extrém sportpark is épül, amely a sportolási lehetőség mellett egy érdekes és izgalmas találkozási pontja is lesz a fiataloknak. Erre a város 265 millió forintot fordít.

Folytatódik a 10.000 fát Debrecenbe program! is. A Papp László polgármester kezdeményezésére indult program részeként eddig elültettek 3028 kisfát és 20.000 erdészeti facsemetét, de a környezetvédelmi munkacsoport javaslatára létrehozott 50 innovatív zöld buszváró mellé is még több kerül kialakításra, és az év végére összesen 223 új és korszerű utasvárót telepítenek. 

A Zöld Busz program keretein belül 12 új elektromos autóbusz beszerzését indítja el a város az ITM-mel közösen, melyek év végére érkezhetnek meg.

Debrecen 2030 program kiemelt feladata a fenntarthatóság, ezért 5 óvodában energetikai korszerűsítést hajtanak végre. Felszerelnek 153 napkollektort, ami 240,9 tonna/év CO2 károsanyag-kibocsátás csökkenést jelent, ezzel is javítva Debrecenben a levegőminőséget. Megújul a Görgey Utcai Óvoda, a Sinay Miklós Utcai Óvoda, a Mosolykert Óvoda kismacsi telephelye, az Arany János Óvoda, és a Karácsony György Utcai Óvoda is. 

Elindul a CIVAQUA program! is. A CIVAQUA program Debrecen környezeti állapotának javítását, a száradó Nagyerdő, az erdőspusztai tavak vízpótlását, a Hajdúsági löszhát öntözésfejlesztését hivatott biztosítani.

Az 1. ütemben a Tisza vize a Keleti-főcsatornán keresztül egy csővezetéken át jut el a Tócó-patakba, és így Debrecenbe. Ennek tervezését, közbeszereztetését és kivitelezését az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumban végzi el.

Ezzel párhuzamosan elindultak a 2. ütem tervezési és előkészítési munkálatai, hogy a vizet tovább vezessék a Nagyerdő fái felé, majd a Kondoroson keresztül a Fancsikai-tavakba és a Vekeri-tóba.

A tervezési folyamatot a zöld munkacsoport aktívan segíti! 

 

 

 

Legyen, vagy ne legyen?

A Széchenyi Kártya Program betöltötte szakpolitikai szerepét

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek