Debrecen
2021-01-25

Innovációs közösség tagja lett a DE

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete is csatlakozott az European Platform For Sport Innovation (EPSI) szervezethez. A DESKI oktatási, ipari szereplőkkel kezdhet a sport területén együttműködést közös termék- és módszertanfejlesztés érdekében.

Az intézet csatlakozásával a Debreceni Egyetem lett Magyarországon az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény, ami tagja a nemzetközi innovációs platformnak. Az EPSI egy európai hálózatépítő szervezet, amely a sporttal, az egészséggel és a környezettel kapcsolatos fizikai tevékenységek területén az innovációra összpontosít, emellett az EU sport-ökoszisztémájában a technológiai innováció ösztönzésére, az innovatív technológiával foglalkozó vállalkozások létrehozását segítő kedvező feltételek kialakítására törekszik.

A jelentős szakmai és gazdasági értéket képviselő szervezethez való kapcsolódás segíthet a DE Sporttudományi Kordinációs Intézetének (DESKI) abban, hogy a jelenlegi innovációs, tudományos tevékenységét, tapasztalatait szélesebb körben, nemzetközi szinten is hasznosítsa, valamint új módszertant és termékeket fejlesszen a platform más résztvevőivel együttműködve.

- AZ EPSI Európában a legerősebb sportinnovációs hálózat, közvetlen brüsszeli központtal. A csatlakozásunk mind az oktatás, mind pedig a K+F+I és szolgáltatás területén olyan távlatokat nyit meg a hazai sportkutatások számára, amelyek nagy lehetőséget teremtenek a nemzetközi élvonalhoz való csatlakozáshoz. A kontinens számos vezető sportinnovációs intézete, sportlaborja, spotgazdasági szereplője, gyártók, fejlesztők is tagjai a platformnak, a sportágazat minden szereplője egymásra találhat a szervezet égisze alatt. A gyártóknak szükségük van módszertanokra, ötletekre, fejlesztőkre, termékeikhez, mi pedig a tudományos eredményeket szeretnék megjeleníteni a sportpiacon. Az egyetemi innovációs park és a meglévő ipari kapcsolatok segítségével növelhetné innovációs szerepét az intézet, a platformon keresztül pedig a nemzetközi szinttéren is hangsúlyosabban jelenhetünk meg a saját fejlesztésekkel – hangsúlyozta Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója.

Az intézetvezető kiemelte: az EPSI erős lobbitevékenységét arra próbálja használni, hogy a sport minél meghatározóbb szerepet töltsön be Európában, így a különféle források felkutatásában is az egyetem segítségére lehet. Mint mondta, a DESKI olyan kutatásokkal járulhat hozzá a platform innovatív tevékenységéhez, mint például az aktív idősödés, az életminőség, a fizikai aktivitás vizsgálata, a testedzés életkorra szabott promóciója sajátos edzésprogram kidolgozásával, valamint a helyes táplálkozás kérdése is kiemelt fókuszterületnek számít. Az intézet a módszertan kidolgozása mellett korszerű edzés- és terhelésmonitorozó eszközök fejlesztésével is részt vesz az innovatív hálózat munkájában.

A DESKI mellett a Magyar Sport és Életmódfejlesztő Klaszter is tagja a platformnak.

 

 

hirek.unideb.hu

Felújították a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei központját

Jelentős forrást nyert négy település

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek