Blog
2022-03-13

Vadsnidling, avagy a fűcsomónak álcázott vitaminbomba

Gondoljunk csak bele! A vadon növő gyógynövényekkel együtt vártuk a tavaszt. Ők is fáznak még az elhúzódó télben. Most együtt szívjuk magunkba a meleget és a napsugarakat.

 Vigyázzunk rájuk (óvjuk hagymáikat), és fogyasszuk őket egészséggel! Habár hűvösen indul a tavasz, a vadsnidlingnek senki sem szólt, és már megannyi helyen lehet találkozni vele. Egész évben szedhető, mégis érdemes ezt az időszakot a leginkább megbecsülni, hiszen ilyenkor friss, zsenge hajtásokat hozva újul meg az idő melegedésével. 

De mit is érdemes tudni róla?

Kígyóhagymaként is ismerheted. Magyarországon már a középkorban is alkalmazták gyógy- és fűszernövényként is. Erdőszélén, ligetekben, patakpartok mentén, a napfényesebb területeken szeret élni. Csoportokban (innen a címben emlegetett „fűcsomó” is) akár 20-50 cm magasságig is megnőhetnek. A föld alatt megannyi apró kis hagymája van, amiből sűrűn, egymás mellett állva fejlődnek ki hajtásai.

Ezért is nagyon fontos, hogy gyűjtéskor a hagymáját ne bántsuk! A föld felszíne fölött 2-3 centiméterrel vágjuk el, és csak a levágott részt gyűjtsük össze. Levelei karcsúak, üregesek és henger alakúak, messziről akár díszfűnek is nézhetjük őket. Íze hasonlít a nemesített metélőhagymához, a fokhagymára és a vöröshagymára emlékeztet, de kevésbé erőteljes. Enyhébb íze miatt fogyasztója nem lesz napokig hagyma- vagy fokhagymaillatú.

Májustól júniusig nyíló virágai apró, kerek gömbökben, rózsaszínes-lilás színben tarkítja a „fűcsomókat”. Szintén ehetőek. Káliumban, oxálsavban, vasban, foszforban, kalciumban, A és C vitaminban gazdagok. Ízük enyhébb mint a leveleké, színükkel pedig gyönyörű lilás-rózsaszín árnyalatot adnak az ételeknek. Az egész virágfejet vagy az apróra szedett virágszirmokat is lehet használni például friss salátákhoz.

Mint bármely zöldfűszer, a vadsnidling is sokféle ételben megállja helyét. Salátákban, omlettben, zöldséglevesekben, krémlevesekben, szószókban, joghurtos mártásokban, pestóban, sültekben, húslevesben, köretekben (rizs, burgonya, bulgur, köles, stb.), túrókrémben, vajkrémben, fűszervajban, szendvicsekben, szendvicskrémekben, pástétomokban, főzelékekben, fűszerolajakban, pogácsában, kenyérben… és persze még sorolhatnánk.  Nem csak ízével színesítheti ételeinket, de egészséges díszítőnövényként is kiváló. Én személy szerint rizs és lilakáposzta-fasirt mellé fogom tenni.

Fontos, hogy a főzés ront az ízén, mivel elveszíti az aromáját. Érdemes tálalás előtt, a főzési folyamat végén belekeverni az ételbe, hogy megtartsa ízét. Enyhébb íze miatt a diétás ételek egyik fő fűszernövénye.

A frissen leszedett vadsnidling sajnos viszonylag gyorsan, pár nap alatt megfonnyad, de fagyasztva vagy szárítva kiválóan tartósítható. Vásárlás után érdemes vízbe tenni, hogy meghosszabbítsuk élettartalmát, hiszen íze frissen érvényesül igazán.

Forrás: futureofdebrecen 

A NOB pénzzel is segíti az ukrán sportot

Keanu Reeves

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek