Blog
2022-03-09

Kokárda-kisokos – kézműves vonalon

Közeledik március közepe, ilyenkor a kokárda helyes színsorrendje szinte minden évben téma az online-fórumokon.

Mivel hivatalosan a kokárdát belülről kifelé „olvassuk”, így a helyesen belül kell lennie a piros színnek. Viszont 1848. március 15-én a kívül piros, belül zöld változatot használták a felkelő fiatalok. Ha visszaemlékezünk a történelemórákra, akkor tudjuk, hogy Petőfi Sándor is ilyet kapott Szendrey Juliától. 

Honnan is vásároljunk kokárdát?

Az utóbbi évek nem kedveztek a kézműveseknek. Mivel a vírus miatt rengeteg kézművesvásár és sok rendezvény elmaradt, ezért a kézműves termékek kereslete is visszaesett. Ebben az időben, amikor csak tehetjük, érdemes támogatni a kézműveseket.

A meska.hu, a magyar kézműves designtér teret enged a kézműves termékeknek. Ha egy különleges, tartós kokárdára vágyunk, akkor itt is érdemes szétnéznünk. A kínálatban található horgolt, gyöngyből készült, fonalból készült, sőt még filc-kokárda is, de ez csak „a jégyhegy csúcsa”. Az oldalnak szerintem egy hibája van, hogy csak szállítással lehet bármit is vásárolni, és nem tudjuk a helyi kézműveseket megtalálni. Pedig Debrecenben is bőven akadnak kokárdakészítők. Bár nem ismerem az összeset, de számomra kiemelkedő közülük Varsányi Melinda, aki tűzzománc-technikával készít egyedi kokárdákat. A tűzzománc igazán különleges megoldás. A technika alapja, hogy színes üveget egy hordozóként szolgáló fémmel összeolvasztanak és így jön létre a fényes, üveghatású felület. Ez biztosan tartós darab és sok március 15-én viselhetjük majd! 

Bármilyen kokárda mellett döntünk is, tegyük el azt egy olyan helyre, ahol jövőre is biztosan megtaláljuk, hogy ne kelljen minden évben újat vásárolnunk. 

Fotó: Zománcműves Varsányi Melinda

Forrás. futureofdebrecen.hu

Tompos Kátya

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek