Blog
2020-10-16

Az ősz nem a depresszió időszaka.

Nagyon sok helyről hallom és olvasom mostanában azt, hogy az őszi és a téli időszak az emberek többségénél magával hozhatja már-már törvényszerűen a lehangoltságot és a depresszív hangulat felerősödését.

Én ezzel pszichológusként nem értek egyet, ezzel nem tudok azonosulni. Számos cikkben olvashatunk arról, hogy sokkal gyakoribb ősszel és télen a letörtség, a csüggedés, hiszen rövidebbek a nappalok, kevés fény, a ködös, hideg időjárás pedig nem csupán a szervezetünket, de a mentális rendszerünket is jobban próbára teszi. Mindez teljesen igaz, da a PRÓBA ELÉ ÁLLÍTÁS nem azonos azzal, hogy LEHANGOLTTÁ IS „KELL” VÁLNUNK. Nem régen olvastam is egy ilyen CIKKET, amely „SÚLYOS SZEZONÁLIS DEPRESSZIÓT” jövendőlt a mostani 2020-as évnek az őszére.

A cikk a divany.hu-n jelent meg, és részletesen ír arról, hogy az ún. SZEZONÁLIS AFFEKTÍV ZAVAR “idén ősszel várhatóan minden eddiginél több embert fog érinteni”.

A leírásban olvashatunk ennek a problémának az élettani hatásairól, továbbá a biokémiai folyamatokban keresendő oki hátteréről is. Arra is rámutat a szerző, hogy az idei év őszét még tovább súlyosbíthatja lelki értelemben a COVID járvány és az ezzel együtt járó esetleges megfertőződéssel kapcsolatos szorongásaink fokozott megjelenése.

Végül a cikk hasznos tanácsokat is ad, hogy konkrétan MIT TEHET AZ EGYÉN A SZEZONÁLIS LEHANGOLTSÁG ELLEN! A CIKKET megtalálhatjátok ITT:  https://divany.hu/.../2020/10/09/szezonalis-depresszio/...

Ennek a cikknek minden pontjával én magam is egyet tudok érteni, de alapvetően pszichológusként én MÁSHOGY KÖZELÍTEK ehhez az őszi lehangoltsághoz.

Egy ilyen időszak elején én mindig azt az irányt mutatom meg a hozzám forduló segítséget kérőknek, amelynek az alapja az, hogy az ŐSZ NEM EGYENLŐ A LELKI LEHANGOLTÁG IDŐSZAKÁVAL.

Sokkal inkább tekintsünk úgy az őszi és a téli időszakra, hogy ahogyan a természet is lelassul, bezárul ilyenkor, ugyanígy az EMBEREKNEK IS BEFELÉ KELL IRÁNYÍTANIUK A FIGYELMÜKET.

Azaz töltsünk több időt a saját életünknek a lelki vetületével, a BENSŐ ELCSENDESEDÉSSEL.

Tehát NE VÉDEKEZZÜNK az ősz ellen, hanem ALKALMAZKODJUNK mi is a természet mintájára ahhoz, hogy a kifele tekintés, azaz a tavasz és a nyár zsibongással teli időszaka után MOST DOLGOZZUNK A BENSŐ VILÁGUNK RENDBE TÉTELÉVEL!

Ennek keretében pedig igenis az OTTHONI ELFOGLALTSÁGOKRA KONCETRÁLJUNK TÖBBET!

Azaz a különböző otthon is végezhető mozgásformák, sporttevékenységek (pl.: kondícionáló edzések, jóga, relaxáció, meditáció) mellett fordítsunk időt például az olvasásra, az otthonunk otthonossabbá tételére, vagy akár a teljes átalakítására.

Minden egyéni tevékenységünk mellett pedig próbáljunk rendszeresebben és mélyebben kapcsolódni, figyelni a szeretteinkre, a családunkra, a párunkra, a barátainkra vagy a közvetlen környezetünkre.

Ebben a kapcsolódásban pedig NE A MÁSIKTÓL VÁRJUK A KEZDEMÉNYEZÉST! TEGYÜK MEG MI AZ ELSŐ LÉPÉST!

Mindezt a befelé koncentráló időszakot ugyanakkor tovább nehezíti a COVID járvány elve elzárkózásra kényszerítő jellege.

Azonban ezt az időszakot is minden veszélyessége és félelmet keltő jellege mellett is tekinthetjük TANÍTÁSNAK, ELMÉLYEDÉSRE ALKALMAS ÖNISMERETI, TANULÁSI IDŐSZAKNAK!

A VÍRUS és a JÁRVÁNY témájában ajánlom figyelmetekbe a legutóbbi VIDEÓMAT, amelyben pont ennek a nagyon nehéz időszaknak a tanító jellegére hívom fel a figyelmeteket.

A videót elérhetitek ITT: https://www.youtube.com/watch?v=RMg9wMJ3yHM

TI MIT GONDOLTOK ERRŐL AZ ŐSZI LEHANGOLTSÁGRÓL?

MENNYIRE TARTOTOK ATTÓL, HOGY LELKILEG JOBBAN MEGVISEL MAJD TITEKET AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ ŐSZ ÉS A TÉL? VÁROM A HOZZÁSZÓLÁSAITOKAT EBBEN A TÉMÁBAN!

Szép napot kívánok MINDENKINEK!

Géczy Gábor

www.lelekor.hu

Egyedülálló agrár együtműködés

Nem sikerült a bravur

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek