Belföld
2022-04-25

Június végéig fuvarozási engedély nélkül közlekedhetnek az ukrán teherautók

Korábban április végéig vezettek be átmeneti könnyítést a háborús helyzetre való tekintettel, az ukrajnai áruellátás biztosítása érdekében. Az ideiglenes intézkedést újabb két hónappal meghosszabbítják, az ukrán közúti fuvarozók 2022. június 30-ig mentesülnek a fuvarozási engedély használatának kötelezettsége alól, ha Ukrajnába tartanak, vagy onnan érkeznek Magyarországra - jelentette be hétfőn az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A háború miatt más országok fuvarozói jellemzően elkerülik Ukrajnát. A létfontosságú élelmiszer-, gyógyszer- és egyéb áruszállításokról így szinte kizárólag az ukrán fuvarozók gondoskodhatnak. Adminisztratív kötelezettségeik teljesítése azonban súlyos nehézségekbe ütközik, sok esetben ellehetetlenült.
    A teherforgalom és az áruellátás biztosítása érdekében az ukrán fuvarozók június végéig fuvarozási engedély nélkül hajthatják végre a Magyarország és Ukrajna területét érintő kétoldalú és tranzit fuvarozási műveleteiket. Az átmeneti mentesség ideje alatt így az előzetes regisztrációt sem kell elvégezniük az erre szolgáló BiReg elektronikus rendszerben.
    Az ukrán fuvarozók által végzett, de Ukrajna területét nem érintő, Magyarországon áthaladó tranzit és a harmadik országos fuvarozási műveletek változatlanul engedélykötelesek - hangsúlyozta az ITM.

Vígjáték érkezik Monostorpályiba!

Indul az országos szúnyoggyérítési program

MTI

Szerző
Hasonló cikkek