Belföld
2022-02-01

Lebukott az "unokázó" csaló

A gödöllői rendőrök ingyen fuvarozták az előállító helyiségbe azt a 69 éves férfit, aki futárként vett részt „unokázós” csalásban - a gyanú szerint. Az idős áldozatot 1 millió 5 ezer forintjáért átverték, még a fuvardíjat is ki kellett fizetnie.

Csak utólag derült ki a 74 éves asszony számára, átverték. Egy férfi hívta 2022. január 24-én délután, aki fiaként kérte azonnali segítségét. A telefonban egymást váltó hívók mindegyikének megvolt a kitalált mese szerep szerinti szövege, a készülékbe egy másik hang ügyvédnek mondta magát és vázolta a megrémült asszonynak a történteket és fia szabadon bocsátásának feltételét. A kitalált történet szerint az idős nő fia egy kábítószerrel teli csomagot akart feladni, amikor a rendőrök elfogták. Óvadék ellenében kerülhet ki, amelynek összege 3,5-6,5 millió forint között várható. Az asszony közölte, csak 1 milliót tud összeszedni, válaszul egy magát ügyész-helyettesnek kiadó nő zavarta még jobban össze jogi csűrcsavaros mondatok felolvasásával, majd újfent az „ügyvéd” vette át a szót. Ideiglenesen elégségesnek ítélte a felajánlott összeget és sorolta az asszony teendőit. Közölte azt is, egy férfi fog érkezni kocsival a pénzért.

Az idős mindent úgy tett, ahogyan kikötötték, nem sokkal később egy autó állt meg háza előtt, átadta a csomagot, a sofőr pedig elhajtott. Később elpanaszolta a vele történteket lányának, aki beszélt az állítólag bajba került testvérével. Természetesen semmi hasonló nem történt vele, ezután tettek feljelentést.

A bűncselekményről tudomást szerző rendőrök minden lehetséges módon igyekeztek az egyetlen arccal rendelkező tettes nyomára bukkanni. Egy nap sem kellett és a 69 éves budapesti nyugdíjast már a kihallgatóban kérdezgették a nyomozók.

A gyanúsítás ellen panaszt nem tett, A. István beismerte, nyugdíjának kiegészítéseként alkalmanként vállal fuvarokat. A csömöri út is ilyen volt, egy ismerőse kérésének eleget téve, néhány tízezer forintért teljesítette a megbízást. Állítása szerint fogalma sem volt, hogy bűnös úton szerzett pénzt szállított egy fővárosi címre, majd az utasítás szerint a csomagot kukák mögé rejtve hagyta ott.

A férfit a rendőrök őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatását. Az ügyészség egyetértett a személyi szabadság legszigorúbb korlátozására vonatkozó előterjesztéssel, indítványát a bíróság is támogatta, így A. István azóta letartóztatásba került.

A bűnsegédként elkövetett csalás bűntettével meggyanúsított férfi ellen a további eljárást a Gödöllői Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le. A nyomozás feladata az egyelőre arc és név nélküli társak azonosítása és elfogása, valamint egy esetleges bűncselekmény-sorozat feltérképezése és felderítése.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, az ilyen és hasonló jellegű átverések csak akkor előzhetők meg, ha a hívott fél kellő bizalmatlansággal és fenntartással fogadja a hallottakat. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az áldozattá válás elkerülése érdekében hívta életre napra pontosan három esztendővel ezelőtt a „Bontsa a vonalat!” kampányát. Számtalan helyszínen, idősek és hozzátartozóik ezreivel osztották meg tanácsaikat.

Az évek alatt változott a mese szövege, az átverők híváskori létszáma, összetétele, az elkövetői szándék azonban állandó maradt: minél gyorsabban, minél nagyobb összeget kicsalni az együttérzést, a jóérzésű hiszékenységet, az aggodalmat kihasználva.

Ne tegyen jót a csalókkal, tegyen nekik keresztbe és „Bontsa a vonalat!”

Forrás: police.hu

Elismerés a képalkotó laboroknak

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek