Belföld
2021-10-25

Sikeresnek bizonyult a kormány válságkezelési stratégiája

Sikeresnek bizonyult a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csillapítását, a tömeges munkanélküliség megelőzését célzó magyar kormányzati stratégia - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

A tárcavezető a NATURTEX vállalatcsoport új szegedi gyártó- és irodaépületének átadásán vett részt. A 3,8 milliárd forintos fejlesztéshez az állam 1,4 milliárd forint támogatást nyújtott, amiért cserébe a cég kötelezettséget vállalt 164 munkahely megőrzésére, illetve 150 új munkavállaló foglalkoztatására.
    A projekt eredményeként a világ több mint 40 országában jelen lévő, 85 százalékos exporthányaddal rendelkező NATURTEX éves kapacitása mintegy 40 százalékkal bővül.
    Beszédében kiemelte, hogy a koronavírus-világjárvány miatt "egyedülálló" volt az elmúlt időszak, amilyenre a "mi nemzedékünk életében nem igazán volt még példa".
    Globálisan 114 millió munkahely szűnt meg, 40 százalékkal visszaestek a beruházások és 5 százalékkal csökkent a világkereskedelem volumene. Ezzel szemben Magyarországon az előző negyedévben 18 százalékos volt a gazdasági növekedés, tavaly beruházási rekord született, továbbá 4,7 millióan dolgoznak, többen, mint a rendszerváltás óta bármikor.
    Leszögezte: fentiek egyértelműen a tömeges munkanélküliség megelőzésére, az emberek munkában tartására összpontosító magyar stratégia sikerességét bizonyítják.
    Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy fontos szerepet töltenek be a magyar gazdaságban a családi tulajdonban lévő, vidéki vállalkozások, amelyek a világpiacon is egyre versenyképesebb termékeket állítanak elő. Az ilyen társaságokat a "jövőbeli gazdasági növekedés zálogainak" nevezte, mondván, azok mindig szem előtt fogják tartani a helyi közösségek érdekeit.
    A miniszter arról is beszámolt, hogy a magyar textilipar termelési értéke az idei év első nyolc hónapjában 13 százalékkal nőtt, s az ágazat több mint 43 ezer embernek ad munkát az országban.
    Végezetül pedig közölte, hogy Csongrád-Csanád megyében az utóbbi másfél évben harminc beruházás indult meg a kormány által a legnehezebb időszakban meghirdetett támogatási programnak köszönhetően, összesen 15 milliárd forint értékben. Ehhez az állam hatmilliárd forintot biztosított, ami hozzájárult 4700 munkahely megóvásához.
 

Szerbia gyógyszerrel és oxigénnel segíti Romániát

Toldi Kondi megyei verseny

MTI

Szerző
Hasonló cikkek