Belföld
2021-10-15

A negyedik hullám megfékezése érdekében felgyorsulnak az antigén gyorstesztelések

A delta vírusmutáns gyors és agresszív terjedése miatt hazánkban is elkezdődött a járvány negyedik hulláma, nő betegek száma. A koronavírus-fertőzés tüneteit mutató betegek mellett azonban rendkívül sok a hasonló tünetekkel háziorvoshoz forduló légúti beteg, és számuk a következő hetekben várhatóan tovább nő.

 A koronavírusos, illetve a náthás, influenzás betegek megkülönböztetésére és a negyedik hullám megfékezése érdekében a betegekkel közvetlenül találkozó háziorvosok az eddiginél nagyobb számban is végezhetnek antigén gyorstesztet, így a betegeknek nem kell a mentőkre várni és a mentők teszteléssel kapcsolatos terhei is csökkenthetők.

A PCR-mintavételezést továbbra is kizárólag a mentők, illetve az erre kijelölt egészségügyi szolgálatók végzik. A háziorvosok eddig is nagy számban végeztek antigén gyorsteszteket, a feladat nem új számukra, az ehhez szüksésges gyorsteszteket és a mintavételezéshez szükséges plexi arcvédőt az OKFŐ biztosítja számukra a kormányhivatalok útján. A háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket szem előtt tartva - ezt a hamarosan megjelenő új eljárásrend is tartalmazza. A légúti tünetekkel rendelkező páciensek főszabály szerint továbbra előzetesen telefonon jelentkeznek háziorvosuknál, aki ezt követően tudja megszervezni ellátásukat, szükség esetén rendelői betegvizsgálatukat.

 

koronavirus.gov.hu

Brüsszelben csak védettségi igazolvánnyal látogathatók az éttermek, a bárok és a rendezvények

Szijjártó: a gyógyszeriparnak hatalmas szerepe van a magyar gazdaság dimenzióváltásában

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek