Belföld
2021-07-29

Kilenc új anyag került fel a tiltott dizájnerdrogok listájára

A nyár fokozott veszélyeket jelent a dizájnerdrogok terjedése szempontjából, ezért kiemelten fontos, hogy az eddig tiltólistán szereplő mintegy háromszáz anyag mellett kilenc új is felkerült a büntethető anyagok közé - közölte Rétvári Bence, a KDNP alelnöke csütörtökön az MTI-vel.

A droglaborok és a bűnüldöző hatóságok között folyamatos a verseny, ezért fontos az új szerekre való gyors reagálás. 

A kormány célja, hogy a lehető leghatékonyabb módon előzze meg és szorítsa vissza a kábítószer-használatot - hangsúlyozta a kormánypárti politikus, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, rámutatva arra: a magyar büntető törvénykönyv határozott és szigorú fellépést biztosít a hatóságok számára a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőivel szemben.

Rétvári Bence kifejtette: Magyarországon 2015 óta a tiltott szerek listáját miniszteri rendelet határozza meg, így a hatóságok gyorsabban és rugalmasabban tudnak reagálni az újonnan megjelenő szerekre. A magyar szabályozás lényege, hogy a tiltólistára nem a konkrét kábítószer kerül fel, hanem annak úgynevezett törzsképlete, ezáltal a későbbiekben forgalomba kerülő, de ugyanazon anyagot tartalmazó újabb változatok is automatikusan büntethetővé válnak.

A büntetés mellett a megelőzésre is milliárdos összegeket fordít a kormány, hogy minél szélesebb körben hívja fel a figyelmet a kábítószerek káros hatásaira.

Nemcsak a nemzeti alaptantervnek része a kábítószerek okozta ártalmak bemutatása, de a gyermekvédelmi szakellátási intézmények, a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer is többletforrásokat kapott drogmegelőzési célból, illetve 2018 szeptemberétől bevezették az iskolai szociális segítést mint szolgáltatást. 

"A kormány következetes drogpolitikájával ellentétben egyes baloldali politikusok és pártok drogliberalizációt ígérnek, dekriminalizálnák a kábítószereket. A baloldal ezen a téren is nagyobb veszélynek tenné ki a magyar embereket" - fogalmazott Rétvári Bence.

 

Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Jövő vasárnapig lehet pótfelvételire jelentkezni

MTI

Szerző
Hasonló cikkek