• 2021. jún. 20. vasárnap
  • tiszta égbolt28℃ Debrecen
  • Rafael
  • Benzin: 427Ft
  • Dízel: 431Ft
Belföld
2021-05-25

Magyarország magasabb szintre emelné a kutatás-fejlesztést és az innovációt

Magyarország az egyetemeinek, kutatóintézeteinek, oktatási hálózatának és cégeinek fejlesztésén túl a jelenleginél sokkal magasabb szintre kívánja emelni a kutatás-fejlesztést és az innovációt, közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Brüsszelben.

Palkovics László délután Marija Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztossal tárgyalt. A miniszter a megbeszélést követően magyar újságíróknak nyilatkozva kiemelte: Magyarország céljai között szerepel, hogy a magyar intézmények, kutatóintézetek, egyetemek és cégek több támogatást hozzanak el a Horizont Európa nevű kutatási program 95 milliárd eurós forrásaiból, és a magyar kutatók és innovátorok jobban kapcsolódjanak más uniós országok kutatóihoz.

"El kell felejtenünk a visszafogottságunkat, ugyanis akarunk is, tudunk is, és képesek is vagyunk arra, hogy együttműködjünk nagy nyugat-európai egyetemekkel".

Elmondta, a felsőoktatási ügyekkel kapcsolatban az uniós biztossal beszéltek arról is, hogy a magyar kormány jelentős forrást, 295 milliárd forintot szán a magyar egyetemekre. A forrásból Magyarország egyebek mellett egyetemi fejlesztési projekteket, szakképzési intézmények fejlesztését kívánja finanszírozni, illetve a Nemzeti Laboratórium konstrukció létrehozására is jelentős összeg juthat majd.

A tanácskozáson világossá tette: a felsőoktatás modellváltása nem "ördögtől való", hanem másfajta működésmódot biztosít az egyetemek számára. A támogatást, legyen az bármilyen, európai uniós vagy hazai, az intézmény kapja, egyebek mellett ennek feltételeit könnyíti meg az intézkedés.

Az egyetemeket vezető kuratóriumok összetételével kapcsolatban azt mondta: nem kell félteni a magyar egyetemeket, kiváló kezekbe kerülnek a felsőoktatási intézmények.

A nagy hőscincér

Már több mint 3,8 millió Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

MTI

Szerző
Hasonló cikkek