Belföld
2021-05-06

Nyáron is maradnak a korlátozások azoknak, akik nem rendelkeznek igazolvánnyal

Az oltásoknak köszönhetően sikerült a harmadik hullámot megtörni, az elmúlt hetekben négy hét alatt közel kétmillió első oltást adtak be, 4 millió 153 ezer fölött van az első oltásban részesültek száma Magyarországon, ez a felnőtt korú, 18 év feletti magyar lakosság közel 53%-a.

Az oltások beadása jó ütemben halad, ennek köszönhetően az újraindítás folytatódhatott és védettségi igazolvánnyal újra igénybe lehet venni a március óta szünetelő szolgáltatásokat. 

Magyarország Európában elsőként szerezhette vissza a szabadságát, ez a szabadság még nem teljes, de aki beoltatja magát, az visszakaphatja a megszokotthoz közeli életét. 

A kormány nemzeti konzultációjának eredménye azt mutatta, hogy 65% támogatja azt, hogy akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, azok ennek megfelelően a kockázat mérsékelt volta miatt élvezhessenek előnyöket. Ezen a konzultáción alapul ma a magyar védekezési stratégia. 

A járvány viszont továbbra is velünk van, ezért a járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára fenn fognak maradni, mai állás szerint augusztusig biztosan. Ez koncertekre, fesztiválokra, a szórakozóhelyekre, szállodákra és éttermekre, valamint sporteseményekre egyaránt igaz, az ezeken való részvételhez még a következő hónapokban a védettségi igazolvány nélkülözhetetlen lesz.

Az oltás ennek ellenére továbbra is önkéntes, mindenki saját maga dönt arról, hogy kíván-e részt venni például ezeken a rendezvényeken. 

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy ezen a héten kevés oltás fog rendelkezésre állni Modernából és Pfizerből, miután a beérkező 330 ezer adagból körülbelül 200 ezer, az második oltás, és 130 ezret pedig félre kell tenniük a 16-18 év között oltakozni kívánó fiatalok számára, hiszen az ő esetükben csak és kizárólag a Pfizer-vakcina az, ami használható. Tehát azt lehet mondani, hogy a jövő héttől átlagosan hetente körülbelül 120-180 ezer Pfizer- és Moderna-vakcina fog összesen rendelkezésre állni, 20-30 ezer Moderna és 130-140 ezer Pfizer, ami első oltásként beadható. A szállítások a Pfizernél megbízhatóak és folyamatosak, körülbelül 330 ezer vakcina érkezik hetente, de ezekből a második oltásra is félre kell tenni, ezért lehet azt mondani, hogy ezen a héten nagy Pfizer-szállítmányra nem lehet számítani, a jövő héttől kezdve pedig hetente körülbelül 130-140 ezer lehet azoknak a Pfizer-oltásoknak a száma, amit első oltásként be lehet adni, és ehhez 20-30 ezer Moderna csatlakozhat.

A regisztráltak körülbelül már több mint nyolcvan százalékát sikerült beoltani. 

Az utazás nincs egyik oltás típushoz sem kötve. 

A védettségi igazolványok elismerése komoly kérdés, nemzetközi vita is van erről. Egyelőre minden ország elsősorban saját védettségi igazolványát ismeri el, Magyarország arra törekszik, hogy minél több országgal tudjon kétoldalú megállapodást kötni. Ezek a kétoldalú megállapodások biztosítják azt, hogy az utazás szempontjából csak az számít, hogy ki van beoltva és ki nincs beoltva, ezért mindegy, hogy melyik vakcinával oltatta be magát bármelyik magyar állampolgár, azokba az országokba, amelyekkel Magyarország kétoldalú megállapodást tud kötni, mindenki utazhat, függetlenül attól, hogy kínai, orosz, amerikai vagy brit vakcinával oltották be. 

A gazdaság újraindítására 7300 milliárdos újraindítási alap áll rendelkezésre. Ez jól mutatja, hogy a normalitáshoz való visszatérés Magyarországon a koronavírus-járvány elmúltával a gazdaság területén is gyorsan meg fog történni. 

Tudjuk fizetni a hiteleinket

Hétfőn nyithat az Apolló, már az első filmkínálat is megvan

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek