Belföld
2021-04-17

Meghosszabbították a védelmi intézkedések és a határellenőrzés hatályát

Ha a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, nyithatnak a vendéglátóüzletek teraszai és kerthelyiségei.

A kormány meghosszabbította a jelenleg érvényben lévő védelmi intézkedések és a határellenőrzés hatályát - közölte az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta: változatlanul hatályban maradnak a maszkviselési kötelezettségre, a rendezvényekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre és a felsőoktatásra vonatkozó védelmi intézkedések, illetve a kijárási tilalom szabályai. Hozzátette: a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata "érinti" a vendéglátóhelyeket, az óvodákat, a köznevelési, a szakképző és a felnőttképzési intézményeket.

Az azt követő napon, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, a vendéglátóüzletek teraszai és kerthelyiségei reggel 5 óra és 21 óra 30 perc között lehetnek nyitva. A vendégeknek a teraszokon nem kell viselniük maszkot, az üzletek belső területein azonban igen. Itt csak a megrendelt étel és ital átvétele miatt, illetve a mellékhelyiség használatának idejére tartózkodhatnak. A vendéglátóüzletek üzemeltetői és alkalmazottjai számára kötelező a maszk viselése.

Május 23-ig fenntartják a schengeni belső határszakaszokon a személyforgalom ellenőrzését, valamint a korábbi beutazási és átutazási szabályokat. A hazatérő magyar állampolgárok tíznapos hatósági házi karanténba kerülnek, kivéve ha féléven belül átestek a koronavírus-fertőzésen. Ez alól felmentést két negatív PCR-teszt birtokában lehet kapni, ezek között elsőként figyelembe veszik a schengeni övezet tagországaiban, valamint az Egyesült Államokban és Kanadában végzett vizsgálatot.

Ki lesz a kieső?

A televízió elvesztette a jelentőségét

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek