Backstage
2022-04-28

Kanye-inspirálta melankólia a Superorganism új dalában

Ropogós alma, szívószál, dobozos üdítők - nem, ez nem egy zenekari catering, hanem a Superorganism nem mindennapi hangszereinek listája! A londoni indie-pop banda július 15-én mutatja be "World Wide Pop" című, második nagylemezét, melynek harmadik, frissen megjelent kislemeze Kanye West és Elliott Smith hangzásából inspirálódott.

A 2017-ben alakult banda nemcsak új albumának címével készül a világuralomra, tagjai valóban a Föld szinte összes kontinenséről érkeztek a csapatba. A brit, amerika, ausztrál, Új-Zélandon felnőtt, ám Dél-koreai, és japán formáció már első, “It’s All Good” című dalával felkavarta a popzene állóvízét. Az akkor még nyolctagú, elképesztően különböző karakterekből álló zenekar olyan hangzással rukkolt elő, amilyet még sehol sem hallhattunk: a dance-pop jazzel és különböző elektronikai cikkek és videójátékok hangjával keveredik, a végeredmény pedig egy olyan szerethető káosz, amely mellett sem a közönség, sem a szakma nem tudott elmenni. Nem is csoda, hogy első, self-titled lemezüket 2018-ban az összes zenei lap az év legjobb anyagai közé sorolta.

 

A Superorganism kevesebb, mint egy évvel az alakulása után már a legnagyobb fesztiválok, köztük a barcelonai Primavera Sound színpadán találta magát, élükön az akkor alig 16 éves Orono Noguchi énekesnővel, aki kifejezetten a banda miatt hagyta ott Japánt és a középiskolát. Mögöttük van már egy világ körüli turné, felfújható bálnákkal zenéltek a Tiny Desk színpadán, szereztek filmzenét egy LEGO mozihoz, sőt, kétszer is megfordultak már Magyarországon - és mindezt a pandémia előtt!

Július 15-én érkezik a Superorganism következő nagy durranása, a "World Wide Pop" című lemez, melyről a “Teenager” és az “It’s Raining” első két single-ként máris többszázezres streaming adatoknak örvend. A videojátékos, gyermekded, leginkább egy fura triphez hasonlító képi világukhoz harmadik kislemezként a “crushed.zip” című dalt választották, mely hangzásában merően eltér a korábbiaktól. A szöveg témája a művészi létből fakadó keserédes szorongás és elszigeteltség.

Sokat agyaltam Kanye és Elliott Smith hangzásán. Mindenképp egy depressziívebb hangvételű, személyesebb dalt akartam írni, de a létező legédesebb, már-már undorító popos csomagolásban. Stuart Price produceri hangzása emelte a végeredményt egy következő szintre.” - Orono Noguchi

 

Az immáron öttagúra csökkent Superorganism tizenhárom új dallal készül meghódítani a világ eddig ismeretlen szegmenseit, számos nemzetközi együttműködőt és egy tökéletes egyensúlyt ígérnek a sci-fis bolondozás és a zsigeri profizmus között. Júliusban Anglia-szerte dedikáló record store turnéra indulnak, szeptemberben beveszik Európát, majd elkalandoznak Észak-Amerikába és Kanadába is. Hozzánk legközelebb szeptember 10-én, a bécsi DasWERKben lépnek fel, ami egy kihagyhatatlan programnak ígérkezik! 

 Nyitókép: Jack Bridglan 

Átadták a német Bürkle új üzemcsarnokait Debrecenben

Idén négy napra Debrecenbe költözik a Ritmo Piknik világzenei fesztivál!

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek