Backstage
2022-04-14

Dupla single-megjelenéssel ad ízelítőt első nagylemezéhez a LAIHO

A LAIHO zenekar nevére már 2020 elején felfigyeltek a zenei újdonságok iránt érdeklődők, amikor Evolve címmel debütált Lajhó Dorka és zenésztársainak első, négy dalból álló kislemeze. Az elmúlt két év szinte folyamatos kreatív kísérletezős munkával telt, idén tavaszra pedig elkészült az első nagylemez is, amelyről két dal már meg is jelent - fogadjátok szeretettel a Pool-t és a Blue Whale-t. Az album, amely a We Are What We Hide címet kapta, május 13-án érkezik.

A LAIHO nevű produkció még 2018-ban indult Lajhó Dorka dalszerző-énekes egyszemélyes alkotói projektjeként és azóta fokozatosan nőtte ki magát négytagú zenekari formációvá, amiben Ifj. Tóth Pisti gitározik, Gyányi Marci basszusgitározik, Csízi Laci pedig dobol. Dorka saját, személyes élményeiből merít inspirációt a dalaihoz, amelyeket először általában aprólékos odafigyeléssel rögzít először otthonában, kialakítva sokszínű, egyedi hangzásvilágát, ami végigkíséri zenei munkásságát. Dalait nehéz lenne egyetlen műfaji jelzővel körülírni: a hangulatot a befelé forduló, sokszor melankolikus alternatív art-pop és indie-folk határozza meg, de időnként teret enged az elmélyülősebb, sötétebb hangulatoknak, a művész lázadásának, amelyek dinamizmusa érezhető a rockosabb és néha jazzes kísérletezésekben.

2019 óta zenésztársaival közösen alkotnak és formálják ezt a zenei atmoszférát, a személyes  szövegvilágot pedig közösen alakítják a főként filmrendezőként ismert Szimler Bálinttal, akinek a produkció vizuális világának építésében is kiemelt szerepe van. A formáció első EP-je, az Evolve (2020) kiemelkedően pozitív visszhangot kapott számos szakmabelitől, kritikustól és a közönségtől is. A LAIHO 2021 végén bekerült a Hangfoglaló Program támogatott tehetségei közé, a HOTS Magyar Zenei Exportiroda Songlab programjában pedig Marc Urselli háromszoros Grammy-díjas producer és hangmérnök választotta ki Dorka egyik dalát - a közös munka olyan inspiráló volt, hogy végül a megjelenés előtt álló lemez teljes anyagának hangzásáért ő felelt. 

A We Are What We Hide című debütáló album 2022 májusában érkezik, amiről az első két megjelent dal a Pool és a Blue Whale. Izgalmasnak gondolták a koncepciót, hogy egyszerre két számot hozzanak ki és úgy érzik, hogy ez a két dal nagyon jól kiegészíti egymást a lemezen. Az elmúlt két évben többször töltöttek el együtt hosszú napokat egy cserszegi faházban a Balatonnál, hogy teret adjanak a kreativitásnak és a közös zenei alkotásnak. Rengeteget kísérletezgetnek, a Pool-ban hallható például harangjáték, a Blue Whale-ben pedig megszólal a zenekar kedvenc hangszere, a basszusklarinét. Utóbbi felvételeihez egy waterphone-t is béreltek, ami a bálnák énekéhez hasonló hangot képes kiadni. A dalok szövegileg is egy különleges érzésvilágot nyitnak meg a hallgatójuk előtt - a gyakran természeti képekben kibontakozó szövegek olyan személyes történésekre építenek, amelyek mindannyiunknál visszaköszönnek életünk során, legyen az a boldogság könnyedsége, a társas magány érzése vagy a lét siető zakatolása, amit nem tudunk megállítani.

 

A Pool és a Blue Whale már hallható a zenekar alábbi platformjain:

Spotify | https://spoti.fi/3NzSPLW

Apple Music | https://apple.co/3DWC1ul

Deezer | https://bit.ly/3LOhH0K

Youtube | Pool |  https://youtu.be/W-c2guSrorU

Youtube |  Blue Whale |  https://youtu.be/Qj-1ARlb_Ec

 

Ez betalált: két arany és két ezüst a sportlövő MEFOB-ról

Halott Pénz Fesztivál augusztus 20-án Zamárdiban!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek