Backstage
2022-03-18

Készülőben a Made in Debrecen fesztivál

Új debreceni kezdeményezés bontogatja szárnyait, talán az eddigi legnagyon összefogás jöhet létre a városban, amikor egy nap alatt közel száz formáció lép majd fel Debrecen különböző szórakozóhelyein. Az esemény szervezőivel, Süli Andrással és Balogh Miklós Péter 'Golyóval' beszélgettünk mi is lesz ez a fesztivál.

- A Made in Debrecen fesztivál szálai egészen Pécsig nyúlnak, pontosabban onnan erednek. Hogy jutott el hozzánk ez a rendezvény?

Kedves pécsi barátaink kezdték el ezt valamikor a 2010-es évek közepén, ez egy pécsi ötlet, egy pécsi megvalósítás, amely Made in Pécs fesztivál néven fut évről évre, egyre nagyobb sikerrel.

- Ott is egynapos fesztiválról beszélünk?

Igen. Egy nap alatt a lehető legtöbb, magát pécsinek valló, vagy Pécshez kötődő zenei produkció lép fel. Szándékosan nem zenekart mondok, mert itt nem csak feltétlenül zenekarokról van szó, hiszen van, aki egy szál gitárral, van, aki egy samplerrel, van, aki egy tárogatóval áll ki, vagy éppen acapella produkcióval áll színpadra. Gellai Gergőnek hívják, aki ezt kitalálta és kollégáival megvalósította. Gergő egyébként a pécsi kulturális életben meghatározó szerepet tölt be, aki számos zenei klubnak az üzemeltetője, de kávézót és vietnámi levesbárt is visz Pécsett, egy kulturális missziót is viselő vállalkozó, aki saját bőrét viszi a vásárra, de mellette nagyon fontosnak tartja azt, hogy Pécsett megvalósuljanak fontos események.  A Made in Pécs egy fesztiválként indult, mostanra pedig egy kiterjedt brand lett, van Made in Pécs újság is, ami egy független programmagazin, van egy Made in Pécs díj, amit minden évben átadnak, helyi kezdeményezéseket díjaznak vele, társadalmi kezdeményezéseket, legjobb művészeti programot, legjobb zenei programot, legjobb civil kezdeményezést, legjobb éttermet.

- Hogy kerültetek kapcsolatba?

Én ismertem Gergőt, mivel én is ebben a szakmában dolgozom. Évről évre hallottam, hogy ez a fesztivál egyre izgalmasabban alakul, majd 2017-ben vagy 2018-ban alakult talán először úgy, hogy el is tudtam menni. Később beszélgettünk Gergővel a Made in Pécs Caféban és mondtam neki, hogy te figyelj, ez annyira jó story. Miért nem exportálod más városokba?

- Franchise.

Igen, szó szerint elhangzott a franchise kifejezés a beszélgetésünkben, és akkor mondta, hogy szívesen, csak ahhoz az kell, hogy megtalálják őt olyan emberek, akik más városban ezt meg tudnák valósítani. Én akkor elhatároztam, hogy ezt a fesztivált egyszer megcsináljuk, csak ki kellett várni a megfelelő évet. Ehhez háttérre és partnerekre volt szükség. Kellett hozzá az, hogy Golyóék, mint Rocksuli, mint szervezeti háttér beszálljanak, beszélgettünk erről nyilván az önkormányzattal is.
Ez egy magánkezdeményezés, egy alulról jövő kezdeményezés. Magánklubok, magánhelyszínek fognak benne szerepet játszani.

2022. január 8-án volt a Made in Pécs, már korán programok zajlottak a városban (Fotó: facebook.com/MadeInPecs)

- Golyó (Balogh Miklós Péter-szerk.), ti mit szóltatok, amikor András felvetette a Made in Debrecen ötletét?

Én is távolabbról indítanék. Tavaly óta kétfajta platformon is találkoznak a debreceni zene életében valamilyen szinten résztvevő csapatok, csoportok. Először is egy könnyűzenei vonalon kezdtünk beszélgetni, nyilván itt is az önkormányzat bevonásával és kezdeményezésére, majd megalakult a Debreceni Zenei Tanács is, ahol szervezettebb formába kívánjuk hozni az egységeket, a szereplőket. Itt merült fel először a Made in Debrecen fesztivál. Én személy szerint nagyon megörültem, ugyanakkor meg is ijedtem, hiszen nem láttam át hirtelen, hogy ez ennyi zenekarral hogy valósulhat meg.

-Mennyi produkcióra lehet számítani?

Kb. százzal kalkulálunk. A népzenétől a metálon át az elektronikus zenéig bárki, bármivel jelentkezhet. Annyi az elvárás, hogy lehetőség szerint férjenek el egy átlagos klubszínpadon.

- Az is szempont, hogy ne menjen át egy tehetségkutatós válogatón tapasztalható színvonalba?

Mi úgy fogalmaztuk ezt meg, hogy az emberek egészséges, önmagukkal kapcsolatos ítélethozó képességre bíztuk, hogy a produkciójukat mennyire tartják színpadképesnek.

- Mit tudhatunk a műsoridőről?

Minden egyes formáció 20 perc műsoridőt kap, előtte 20 perc beállási lehetőséggel.

- Milyen helyszíneken lesznek?

Klubokban gondolkozunk, tehát zárt helyszínekben. Hét helyszínt gondoltunk. Ez persze függ a jelentkezések számától is. Ez a hét helyszín a Roncsbár, az Inkognitó, a Régi csibészek klub, a DESz 24, a Kraft és az Ifi házban két színpad.

Az egyik helyszín a Roncsbár lesz (Fotó: VisitDebrecen)

- Ez viszonylag könnyen bejárható.

Pontosan, ez is célkitűzés, hogy két színpad között át tudj menni az egyik műsorból a másikba. Erre van is lehetőség, hogyha az egyik színpadon befejeződik, akkor húsz perc alatt pont át tudsz érni a másik helyszínre.

- Mettől meddig tervezitek?

Délután négytől-éjfélig.

- Lesz dolgotok a szervezés terén.

Rengeteg tényezőt kell figyelembe venni. Amikor összejön, a reményeink szerint akár 80-100 jelentkező, akkor jönnek az olyan faktorok, hogy valaki beírja, hogy rendben van, de én abban a zenekarban is játszom, és akkor még három másikban, akkor azok ne legyenek egyszerre. Vagy esetleg legyenek ugyanazon a helyen. Van egy úgynevezett produkciós csapat. Itt főleg Szabó Mátét, a Rocksuli  dobtanárát kell megemlítenem, aki azért van helyzeti előnyben, mert évek óta dolgozik színpadmesterként a Made in Pécs fesztiválon. Úgyhogy Máténak van egy olyan rálátása, ami adott esetben még nekünk sincs meg feltétlenül. Lesznek olyan helyszíneink, ahol hat négyzetméteres a színpad, oda nem tudsz egy nyolc tagú zenekart föltenni, van, ahol meg nagyobb a színpad, ott elfér egy nagyobb létszámú csapat. Úgyhogy ezeket a faktorokat mindet figyelembe kell venni, és ezek mellett egyébként megpróbálunk stílusilag  koherenciára törekedni. Akikről azt gondoljuk, és vannak azért Debrecenben is olyan zenekarok, akik már sok éve a platformon vannak, jól építenek közönséget, vélhetően többen lesznek rájuk kíváncsiak, azok nagyobb befogadóképességű helyszínekre kerülnek, akik pedig tényleg most bújnak elő a garázsból, azok egy kisebb befogadóképességű helyszínre kerülnek.

- Az is fontos, hogy technikát biztosítotok, de gondolom, hogy a hangszert azt nem, azt mindenki azért hozza magával.

Igen, tehát a 20 perces átállás az úgy lesz sikeres, ha a fesztivál által biztosított úgynevezett backline-okat fogják a zenekarok használni, tehát nem hozhatnak saját dobot, meg saját komplett erősítőt.

- Tehát minden adott lesz ahhoz, hogy zenéljenek.

Így van. Nyilván a dobhoz kellenek bizonyos kiegészítők. Mindenki hozza a saját gitárját, basszusgitárját.

- Beszéljetek a vendégvárosokról is.

Ez is része a franchise-nak, Pécsett is minden évben egy vagy két várost meg szoktak hívni. Nálunk idén pedig minő meglepetés Pécs lesz az egyik vendégváros, a másik pedig Nagyvárad. Terveink szerint 3-5 zenekar lesz a programban majd pécsiek közül, illetve nagyváradiak közül, ez is színesíti majd a programot.

Burai Árpád/Gábor Bernadett

Fenyő Miklós: Made in Hungaria vagyok, magyar termék

Rekviem, de nem egy álomért – Korn: Requiem lemezkritika

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek