Backstage
2021-03-08

Börtönbüntetésüket töltő apák és gyerekeik kapcsolatát dolgozza fel a legjobb magyar filmnek járó díj nyertese

A Mesék a zárkából nemcsak a legjobb magyar filmnek járó díjat vihette haza a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF) a hétvégén, hanem A megbocsátás birodalma szekció különdíját is. Visky Ábel filmje a fogvatartottak által írt mesék világán keresztül volt képes megragadni a börtönbüntetés miatt szétszakadt családtagok közötti bonyolult kapcsolatot.

A filmben börtönben lévő apák írnak történeteket, melyek alapján mesefilmek készülnek – saját maguk és otthon lévő gyerekeik főszereplésével. A filmben bemutatott alkotói folyamat során van lehetőségünk belelátni a fogvatartottak és családjaik párhuzamosan zajló életébe. Vajon a közös alkotás élménye képes-e feloldani a szigorú korlátokat, enyhíteni a hiányt és pozitívan befolyásolni súlyosan terhelt kapcsolataikat?

 

“A magyar premiert követően sokan írták vagy mondták, hogy mennyi szeretet van a filmünkben, és hogy milyen megindító volt ezeket a történeteket látni. Nagyon örülök, hogy olyan filmet sikerült készíteni, ami  - az eddigi visszajelzések alapján - érzelmileg is hat, és hogy a szereplőinket nem ítélkezés, hanem figyelem és megértés övezi, az esetleges hibáik, bűneik ellenére is. A zsűri elismerése azért esik különösen jól, mert méginkább megerősít abban, hogy a kreativitás, a közös alkotás élménye valóban felszabadító erő és kapocs lehet, nemcsak egymástól elszakadt családtagok, hanem nézők és szereplők között is.” - emelte ki Visky Ábel rendező.

A március 3-ai budapesti premier előtt a film számos külföldi - többek között francia, kanadai, brazil, argentin és kínai - fesztiválon is szerepelt, most viszont kiemelt cél, hogy Magyarországon is eljusson az üzenete azokhoz, akiknek igazán jelenteni tud valamit.

A film a március 10-ig megtekinthető a BIDF oldalán!

 

 

Kölcsönzés találkozásmentesen – új könyvkölcsönző automata a Méliuszban

Április 15-éig kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása

Gyönyörű Tamara

Szerző
Hasonló cikkek