Backstage
2021-01-08

"Egy fesztiválszervező nem tud mást tenni, minthogy arra készül, hogy lesz esemény" - A VOLT és a Campus tervei a nyárra

Az elkövetkezendő hónapok nagy zeneipari kérdése, hogy mi lesz a koncert és fesztivál-piaccal, vajon idén lehet-e már nyáron nagyrendezvényeket szervezni, vagy marad a múlt évhez hasonló korlátozás és ismét elmaradnak a nyári fesztiválok.

A háttérben dolgozók is csak találgatnak a lehetséges forgatókönyvről. Egyesek szerint tavasztól még marad az 500 fős létszámkorlátozás és jó esetben ősszel lehet nagyobb rendezvényeket szervezni, mások a júniusi labdarúgó-Európa-bajnoksághoz kötik a létszámkorlátozás elengedését, amennyiben persze lesz elég vakcinával beoltott, védett ember és érezhetően sikerül visszaszorítani a vírus terjedését. Szóval semmi nem biztos, jelenleg csak találgatások és feltételezések útján készülnek a forgatókönyvek, a bizakodó tervezgetésé a főszerep. Ettől függetlenül azért kíváncsiak voltunk, hogy a magyarországi fesztiválszakma két meghatározó szereplője, hogyan látja az elmúlt időszakot és leginkább a fesztiválok 2021-es jövőjét. Miklósvölgyi Péterrel, a Campus Fesztivált is szervező Campus Nonprofit Kft. ügyvezetőjével valamint,  Lobenwein Norberttel a VOLT, a Balaton Sound, a Sziget, a Strand és a B my Lake fesztiválok főszervezőjével beszélgettünk.

Ilyenkor általában mérleget szoktunk vonni, értékeljük az elmúlt évet fesztivál szempontból, tudunk is mérleget vonni, csak az sajnos abszolúte negatív minden tekintetben. Inkább beszéljünk a jövőről, ami remélhetőleg lényegesen nyugodtabb és programgazdagabb lesz, de azért nem kerülhetjük meg természetesen a 2020-as évet sem. Mi az, amit már tudhatunk a veszteségekről, a kiesésről? Hogy nézett ki ez az év?

Miklósvölgyi Péter: Nem volt jó évünk, azt tisztán és világosan elmondhatjuk, de azt gondolom egyébként, mindent egybevéve, a túlélés talán biztosított volt a 2020-as évre. Nyilván a tartalékainkat maximálisan égetjük, mi minden évben tartalékolunk, mert a fesztivál időjárásnak kitett, mint a mezőgazdaság. Így gyakorlatilag a cégben elfogyatkozott egy jó nagy százalék, de azt gondolom, hogy azért túl tudtunk élni, stabilak vagyunk, nagyon sokan kitartottak és megtartották a jövő évi fesztiválbérletüket, tehát nem váltották vissza. Ez nekünk fontos volt a likviditás szempontjából is és ez nyilván egy bizalmat feltételez, igyekszünk majd meghálálni.

Miklósvölgyi Péter (Fotó: Derencsényi István)

Norbi, te hogy láttad ezt az egész évet?

Lobenwein Norbert: Hát a legrosszabb hírek egyike, hogy sajnos idén sem jutottam el a Campus Fesztiválra, pedig minden évben tervezem, de idén már ott a helyem. Debrecenben viszont annál többször jártam idén. Öt olyan fesztivál, amiben érintett vagyok, a Sziget, a VOLT és Balaton Sound, a Strand és a B my Lake, amik sajnos ugyanúgy elmaradtak, mint az összes fesztivál idehaza. Mi is próbálunk túlélni, azt kell, hogy mondjam, hogy a balatonos eseményeink kapcsán talán sikerült stabilizálni a dolgainkat, itt-ott még viszonylag időben tudtunk kapcsolni. A Sziget, Balaton Sound azért jelentősen nemzetközi piacra termel, ott jóval nagyobb veszteségeink vannak, hiszen egy hagyományos fesztiválhoz képest rengeteg olyan költségünk van, ami a nemzetközi piac miatt jelentkezik. Gondolom Péter is megerősíti, hogy a legnehezebb, legrosszabb e pillanatban az, hogy készülünk 2021-re, de senki sem tudja, hogy mi lesz, ha lesz, akkor mikor, melyik az a hónap, amikor majd bejelenthetjük, amikor a közönség már hihet bennünk.

Lobenwein Norbert (Fotó: Facebook)

Azt szokták mondani, hogy ahogy véget ér egy fesztivál, kis túlzással szinte már az azt követő napokban elkezdik a következőt szervezni. Na most, amit te is említettél Norbi, hogy nem nagyon lehet még látni a jövő évet, egyáltalán mi az, amit már elkezdtetek szervezni, mi az, amit egyáltalán már el lehet kezdeni szervezni?

Miklósvölgyi Péter: Hogyha tudnám a választ, akkor tőzsdéznék is nagyon nagy tételekkel. Igazság szerint arra számítok én személy szerint, hogy május végére a szabadtéri rendezvények létrejöhetnek. Tehát én optimista vagyok abból a szempontból, hogyha nem jön A, B, C, D mutáns, meg új vírusok, hiszek abban, hogy május végére, amikor a nagy autóipari rendezvényünk a Debrecen Drive van, akkor szabadtéri rendezvényt, ami nem zenés-táncos, már meg tudunk tartani. Mi így készülünk, a stábunk egyben van, gyakorlatilag más dolgunk sincs, minthogy erre készüljünk, és ugyanígy készülünk július végén a Campus Fesztiválra is. A fellépők bookingjával kapcsolatban még külön érdekes körülmények vannak. Beszélhetünk majd később erről is, de a Campus Fesztivál kapcsán is ebben a pillanatban nincs más pályánk, mint az, hogy hiszünk benne és készülünk. Ha visszatekintünk áprilisra, a pandémia első hullámának közepén voltunk és teljesen magunkra húztuk az ajtót. Ahhoz képest szerintem hét hónap még rengeteg idő, tehát addigra meg kell oldódjon ez a kérdés, szerintem.

Azt ne felejtsük el, hogy egy hangos ülős rendezvényetek azért volt, azt azért sikerült leszervezni, bár nem volt egyszerű. Mindenki kapott hideget-meleget, de mindenki egy fantasztikus élménynek tartotta, aki ott volt ezen.

Miklósvölgyi Péter: Jól is sikerült. Én nem gondolom, hogy hiába dolgoztunk ezen, de remélem, hogy nem kell ilyen alternatívákkal már játszanunk ebben az évben.

Norbi, ti készültök valamilyen alternatív megoldással?

Lobenwein Norbert: Egy fesztiválszervező nem tud mást tenni, minthogy arra készül, hogy lesz esemény. Lemondani se egyszerű, de hogyha csak néhány hónap állna rendelkezésre, hogy fölépítsük ezeket a fesztiválokat, az biztos, hogy nem lenne elegendő. Tulajdonképpen mondhatom azt, hogy jól állunk. Ilyenkor már azért az elővételes jegyek egy jó részét el szoktuk adni, már a programot kommunikáljuk. Idén ezt el sem kezdtük, hiszen látjuk azt, hogy ebben a mostani hangulatban nagyon nehéz lenne rábeszélni arra a közönséget, hogy vegyétek meg a jegyeket. Szeretnénk ezzel várni addig, amíg kitisztul a kép. Reméljük, hogy nem júniusban fog kiderülni, hogy igen, vagy nem, hanem mondjuk jó lenne, ha valahol az év negyedében eljutnánk odáig, hogy biztonsággal azt mondhatjuk a közönségnek, hogy lesznek programok. Az oltás elindult, hallottam és láttam azokat az adatokat, amelyek arról szólnak, hogy a lakosság egy jó része nem hajlandó, nem szeretné magát beoltatni. Azt gondolom, hogy várható, hogy ez feltétele lesz annak, hogy tömegrendezvényeket látogathassunk, úgyhogy ebben van még edukációs feladat bőven.
 

Ha a külföldi előadók nem tudnak Magyarországra jönni, esetleg egy olyan fesztivált, ahol csak magyar előadók lépnek fel opció lehet számotokra?
 

Lobenwein Norbert: A mi esetünkben ez egy nehéz helyzet, a színfalak mögött nagyon sok nemzetközi sztár már le van kötve, de hogyha nagyon őszinte vagyok, akkor én jobban örülnék annak, ha egy se lenne lekötve, hiszen én 2021-ben abban gondolkodnék, hogy a magyar piacnak próbáljunk kedvezni. Biztonságosabbnak is érzem, másrészt azt gondolom, hogy a közönség olyan régen látta már a kedvenc zenekarait, előadóit, hogy a legnagyobb vágyakozás őket érinti majd.
 

Akkor ez lehet egy trend is akár az országos fesztiválok tekintetében, hogy hazai zenekarok élvezzenek előnyt? Azért mondjuk a Campus Fesztiválon alapesetben is a hazai zenei élet krémje itt van. Egyáltalán mennyire lehet a nemzetközi zenészekkel tárgyalni, mennyire nyitottak ők?

Miklósvölgyi Péter: Én optimista vagyok egyébként az oltás kapcsán, Norbi mondta, hogy sokan nem akarják magukat beoltatni, az emberek minden újtól félnek. Reméljük, hogy február-márciusra ez már nem lesz új, látni fogják az emberek azt, hogy senkinek nem nő ki a harmadik feje, vagy nem tudom. Én nagyon bízom az emberekben, és azt gondolom, hogy tömegrendezvényekkel akár tudunk befolyásolni, vagy a mi közösségi média felületeinken, vagy reklámfelületeinkkel tudjuk azt elősegíteni, hogy ne higgyetek el minden hülyeséget, higgyetek már az orvosoknak, hiszen azért vannak. A booking kapcsán, mi olyan nehézségekkel nézünk szembe, hogy ha a fellépőt bejelentjük most, hiába van már megegyezés, ha mégis lemondjuk, akkor már egy jó részét a gázsinak elbuktuk. Most gyakorlatilag ezekben a hetekben azon megy a sakkozás a menedzsmentekkel, hogy ki mennyire bátor, ki mennyire mer ígérni, ki mennyire mer kemény lenni, most külföldi fellépőkről beszélek. Teljesen változó a kép, van, aki teljesen rugalmasnak mutatkozik, van, aki azt mondja, ha most bejelentjük és lemondjuk februárban, akkor már az első részét a pénzünknek elbuktuk. 

A fesztiválszervezők között van kommunikáció, működik köztetek a kommunikáció?

Lobenwein Norbert: Én kifejezetten elégedett vagyok. Úgy érzem, hogy nem tekinti kifejezetten konkurensnek egymást, az a nagyjából tíz fesztivál, amelyik egyszinten van Magyarországon, hanem amikor szorult helyzet van, akkor egyeztetünk, mi lesz a jegyekkel, támogatási ügyek, egyebek. A legtöbb fesztivállal ezt informálisan is megtesszük, illetve a Music Hungary meg a fesztiválszövetség, amelynek tagjai vagyunk, az időről időre szervez egy Zoom-os beszélgetést sok fesztivál résztvevőjével, a Campus is jelen volt. A 2021-es esélyeket latolgatva arról beszélgettünk, hogy hogyan, miként készüljünk a folytatásra.

Miklósvölgyi Péter: Norbi nagyon sokat segített minden fesztiválnak, tényleg önzetlenül és tényleg köszönjük a többiek nevében is, mert képviselte egy személyben az egész fesztiválszakmát. Nekünk például adminisztratív okból első körben nem sikerült a támogatást lehívni, de most úgy néz ki, hogy ez sikerül és ebben Norbinak oroszlánrésze volt, és tényleg köszönjük. Ebből is látszik, hogy konkurenciáról nem beszélhetünk, fellépők kapcsán nyilván van olyan, hogy esetleg egy menedzsment azt mondja, hogy tárgyal ezzel, azzal, amazzal, akkor is néha szoktunk erről beszélni, hogy most akkor érdemes egymásra licitálni, vagy inkább nem érdemes. De amúgy én is azt gondolom, hogy földrajzilag meghatározottak ezek a fesztiválok, így nem vagyunk konkurensek.


 

A szponzorokkal mi újság van, hogy látjátok? Hogy működhet 2021-ben a szponzoráció? Lehet velük már tárgyalni? Bár gondolom, kell is már ilyenkor.

Lobenwein Norbert: Tárgyalunk velük, nem egyszerűsíti a dolgunkat ez a jelen helyzet, hiszen azoknak a szponzoroknak, akikkel akár több éves szerződéseink vannak, vagy azoknak, akik eleve abban utaznak, az ilyen típusú fesztiválok érdeklik őket, amilyenek mi vagyunk, a Campus vagy a Volt akár, muszáj kivárniuk. Egy felelős multicégnek a magyar képviselője sem mondhatja azt, hogy garantáltan jelen tudok lenni a fesztiválotokon a következő évben, márpedig ez a tervezés szempontjából nagyon nem mindegy. Szóval a bizonytalanság sajnos ezen a téren is nagyon megnehezíti az életünket, nem tudom, Peti, nektek milyen tapasztalataitok vannak...

Miklósvölgyi Péter: Mi is opciókról beszélgetünk minden potenciális támogatóval, tehát nem fix pénzekről, hanem arról beszélgetünk, hogy mi lesz, ha sikerül megcsinálni. Minden feltétes ebben a pillanatban. Egy nagy támogatónkat a pandémia sajnos úgy érintett, hogy kénytelenek kihátrálni, mert, ha valaki dolgozói brandet akar építeni, miközben leépít létszámban, az nem jól jön össze. Ezek azért komoly összegek. 

Nagy kérdés, hogy mennyire lesz majd hajlandóság az emberekben, hogy egyáltalán fesztiválozzanak?

Miklósvölgyi Péter: Hát ez nagyon nagy kérdés, hiszen azt látjuk, hogy amikor valaminek nincsen szezonja éveken keresztül, akkor egészen egyszerűen az emberek bizonyos szórakozási formáról esetleg leszokhatnak valamilyen szinten. Eddig ugye trend volt az, hogy évről évre többen mentek fesztiválokra, mert ez menő, mert ez jó, mert ez közösségi élmény. Most biztos vagyok benne, egy csomó ember egy évig nem fog menni tömegbe, mert ki tudja mi van még ott, milyen mutáns, új félelem, akár csak a megszokás, vagy az, hogy más jellegű szórakozást találnak az emberek maguknak kénytelen-kelletlen, mert nem volt koncert, nem volt fesztivál. És esetleg ennek lesz elszívó ereje. Az, hogy ez milyen gyorsan tud újra visszakúszni a régi szintre, azt nem tudom megmondani, és csak bízunk benne, hogy vissza fog kúszni a régi szintre.

Sokan felteszik magunkban a kérdést, hogy akár jegyárakban, a különböző szolgáltatások díjában tapasztalható lesz-e majd jelentős áremelkedés. Ti ezt hogy látjátok? Esetleg Norbi, az áfacsökkentéssel kapcsolatban, te, mint a Music Hungary Szövetség egyik tagja, tudsz-e valami biztatót mondani?

Lobenwein Norbert: Rengeteg a gondolkodás, hogy ilyen szépen fogalmazzak. A közönséget arra biztattuk, hogy lehetőség szerint ne váltsák vissza a jegyeiket, hanem inkább 2021-es fesztiválra vigyék tovább, ez például a Volt esetében sikeres volt, a közönség nagy része nem kérte vissza a jegyárat. Év elején nagyjából márciusig zajlott a jegyárusítás, annál olcsóbban nem adhatjuk a jegyeket, hiszen akkor átverve érezné magát az, aki március 1-jén megvásárolta a jegyet, és most meg olcsóbban juthatna hozzá. Mi több, azt is megtehetné, hogy visszaváltja és megveszi olcsóbban, úgyhogy ez egy fejtörést okoz a fesztiválszervezőknek. Egyik oldalról ezt a lépést nem tehetjük meg, másik oldalról meg nyilván jól jönne, hogyha tudnánk ösztönözni a közönséget arra, hogy olcsóbb jegyárral válthatnak jegyet. Ez egy kalkuláció kérdése, ami nehéz ugyancsak, hiszen nem tudjuk, hogy 2021-ben a közönség mennyire lesz bátor, mennyire akar majd fesztiválokra menni. Az áfa egy örök kérdés a fesztiválszervező kluboknak, zenekaroknak, a teljes élőzenei szektornak. Igazi mentőövet az jelentené, nemcsak a pandémiás helyzet miatt, hanem egyébként is, hogyha sok országhoz hasonlóan 5% lenne a koncert-, fesztiváljegyek utáni, belépőjegyek utáni áfa. Ez egy olyan jelentős ágazati lépés lenne, ami biztos, hogy levegőhöz juttatna nagyon sok mindenkit, ha ez létrejönne, akkor az egy nagyon nagy lépést jelentene a hazai könnyűzene szempontjából.
 

Január 23-án adják át a Petőfi Zenei Díjakat

Több online nyílt napot is tartanak a következő hetekben a Debreceni Egyetemen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek