Backstage
2020-11-29

Már Spotify-on is kereshetünk a dalszövegekben!

A Spotify 2020. októberében új funkcióval jelentkezett: végre dalszövegekre is kereshetnek a felhasználók mind iOS, mind Android készülékeken.

Az Apple Music-on már két éve elérhető ez a szolgáltatás, míg a Spotify csak 2020. októberében indította el, hogy a felhasználók a szövegek alapján is kereshessenek a dalok között. Ez a funkció nagyon hasznos akkor, amikor valaki csak a szövegre vagy annak egy részletére emlékszik, és nem ugrik be neki az előadó vagy a dal címe.

Mostantól csak beírjuk a Spotify keresőjébe annak a dalnak a szövegét, amit épp énekelünk, és az alkalmazás már ki is dobja a megfelelő dalokat. Ez a keresési opció gyakori a felhasználók körében: a legtöbben dalszövegek vagy azok részletei után kutatnak a neten, hogy miután megtalálták a dal címét, meghallgassák a zenét. Vannak olyan oldalak - mint például a dalszövegeket listázó Genius –, amelyeknek nem jött jól a Spotify kibővített keresési lehetősége, mivel elveszíthetik forgalmuk egy részét.

Az új funkció bevezetésével a Spotify lassan, de biztosan azon dolgozik, hogy utolérje az Apple Music-ot, ennek érdekében olyan szolgáltatásokat indít, amelyek eddig csak a versenytársnál voltak elérhetőek. A dalszövegek kereshetősége mellett továbbfejlesztették azokat a közös lejátszási listákat, amelyeken például a barátok és a családtagok megoszthatnak egymás között zenéket és podcasteket. 

A Spotify a fenti újításokkal párhuzamosan a „Made for you” („Neked készítettükszekción is fejlesztéseket végez, például a felhasználók már évtizedek szerinti listákat is találnak itt. Elérhető az „Időkapszula” is, ami  egy folyamatosan frissülő, ötven dalból álló playlist, amely az adott felhasználó korábban hallgatott zenéin alapul, de a válogatás során az algoritmus figyelembe veszi a felhasználó korát, az országában hallgatott zenéket és stílusokat is.

Ha a Spotify az Apple Music-kal akar versenyezni az iOS felhasználókért, akkor ugyanazokat a funkciókat kell kínálnia a hallgatóknak. A dalszövegek keresése egy lépés ezen az úton, azonban ezt még számos egyébnek kell követnie. A Spotify trösztellenes csatája az Apple ellen jelenleg is zajlik az Európai Unió bíróságain, így aztán várhatóan tovább haladnak a fejlesztések az Apple nyomában. Függetlenül attól, hogy az Apple Music előzetesen telepítve van vagy sem az iOS eszközökön, ha a Spotify nem rendelkezik ugyanazokkal a funkciókkal, mint a versenytárs applikációja, akkor a felhasználók nem ezt az alkalmazást fogják választani.

Hullámzó mérkőzésen nyert a tartalékos DEAC

Legyőzte a Titánokat a DEAC jégkorong csapat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek