Sport
2023-12-08

Kifehérítették az Albát

Tudom, hogy képzavar a cím, hiszen az alba szó fehéret jelent, de a legösszetettebb színt tovább "javította" a DEAC férfi kosárlabda együttese pénteken este az Oláh Gábor utcában. A vendég Alba Fehérvár gárdáját sikerült közel két órás mérkőzésen vereségbe hajszolni. A találkozó után a dunántúliak sápadtsága jelentette az alba és a még albább közötti különbséget.

Mint egy falat fehér kenyér. Úgy kellett a siker a debrecenieknek. A legutóbbi, idegenben elszenvedett két vereség után nem nekik állt a zászló. A Fehérvár különben is a legjobb honi egyesületek egyike, a bajnokság esélyese. Nem véletlenül állnak a tabella második helyén jelenleg. És tele klasszissal, köztük az a Vojvoda Dávid, aki ezen az estén szerencsére adós maradt a jó játékkal. Rossz nyelvek szerint máshol, mással, másnak is.
Úgy indult, a Drenovac-Neuwirth- Buljevic-Edwin-Williamson kvintettel kezdő Debrecen, hogy futottak az eredmény után. A vendégek kissé lazára vették a figurát, nálunk Edwin kétszer is eladta a labdát. Így a hetedik percben már 17-12 volt oda. Aztán fölényeskedni kezdtek a dunántúliak, Edwin jóváírt egy triplát, a negyed 19-19-cel zárult.
A rövid, két perces pihi után Mócsán kintről betalált, de ezzel egy ideig el is lőtte puskaporát a hazai társaság. Sok volt a pontatlanság, gyorsabbnak tűnt az ellenfél, náluk Philmore elkapta a fonalat. Hiába produkált egy öt pontos rohamot a DEAC, a szünetben 41-36-ra vezetett az ellenfél.
 
Aztán következett egy olyan összeomlás-féle. Alig telt el négy perc a harmadik menetből, már tíz volt közte, nem ide. Mandic tombolt, ordított, hadonászott, de akkor még hiába. Már 46-57 is volt az állás fehérvári szempontból, amikor Drenovac és Buljevic gyorsan dobott egy hatost. Chambers bólintott, és ő is szórt egyet kívülről. Az utolsó felvonás előtt 62-52-re álltak Vojvodáék.
 
Sokan ekkor feladták. Az újságíró is. 
Szerencsére a srácok nem voltak ennyire kishitűek. Négy perc volt hátra a találkozóból, amikor Buljevicet kiszórja az addig is egyoldalúan, a vendégek javára feltűnően bíráskodó trió. A publikum versel, szaval, karácsonyi énekek helyett édesanyák emlegetése van porondon. Mandic időt kér.
És ezután valami beindul. Az Alba nagyképűsködik, szabálytalankodnak, zsebben érzik a pontokat. Két perccel a vége előtt, 77-77, amikor Drenovac triplája lejön a gyűrűről, odaát Philmoré bemegy. Negyven másodperc van még,  Chambers elengedi a Viktória étterem közeléből, 79-82. Vége, elment a hajó, pedig jó lett volna. Ezt gondoltuk mi. 6,8 secundum van még, amikor Djordje Drenovac megpróbálja. Három pontosa közben faultolják. Mindet bedobja. Az Alba már nem tudott újítani, Vojvoda a gyűrűt sem találja el, 82-82, és jöhet a hosszabbítás.
 
Mócsán, majad Buckles is gólerős, 89-85. A bírók ebben a pillanatban közbe lépnek. Bucklest kipontozzák, de előtte befújnak ellene egy sportszerűtlent. Egy perc tizenkettő van még, amikor 89-88-nál Barnett behullajt egy hármast. De még nem örülhetnek a vendég hadak, mert Drenovac újra villan, majd Mócsán szerez labdát, amire az ellenfél csak egyetlen ponttal tud válaszolni. A végeredmény: DEAC - Alba: 93-92. Nem várt, de kiküzdött, a hátszél ellenére is megérdemelt hazai siker. Méltán zúgott percekig a vastaps.
 
Férfi kosárlabda NB I/A csoport
DEAC - Alba Fehérvár 93-92 (hosszabbítás után) 19-19, 17-212, 16-21, 30-20, 11-10)
 
Legjobb dobók: Drenovac 21, Edwin 21, Williamson 17, illetve Philmore 31, Chambers 23, Vojvoda 12.
 
Weisz György

Pinokkió

Több kereskedelmi üzletlánc zárva lesz december 24-én

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek