Sport
2022-11-22

Katar 2022: Ó. Nagy Ferenc nem számít meglepetésre

Az FM90 Campus rádió szerkesztő-műsorvezetője argentin, dán, mexikói és francia győzelemre számít a vb keddi játéknapján.

Hétfőn beindult a nagyüzem Katarban, mely játéknapon három mérkőzésre került sor. Anglia gólokban gazdag mérkőzésen győzte le Iránt, Hollandia is nyert Szenegál ellen, míg a nap zárásaként az USA – Wales párharc döntetlennel zárult.

A tegnapi meccseket látva elsősorban az ugrik be: Tényleg indokolt ennyi hosszabbítás? Szinte három és fél összecsapást láttunk. Anglia ugyanúgy hat góllal kezdett, mit négy éve, akkor Panama, most Irán volt a szenvedő alany. Habár nem-e meccse alapján kell megítélni az angolokat a végső győzelem tekintetében, hiszen Southgate legénysége minden tekintetben felülmúlta Iránt.  De, mégegyszer, Angliát az első meccs után felelőtlenség lenne toronymagas favoritnak kikiáltani. Több holland játékos is hangoztatta, hogy a vb címért jöttek Katarba, az első meccsüket látva erre nem sok esélyük lesz. Igaz, megszerezték a három pontot, de nagyobb szerencsével akár Szenegál is nyerhetett volna. Erre mondják, hogy a győzelmet nem kell megmagyarázni.  Megvan az első döntetlen is, habár félidőben nem gondoltam, hogy Wales pontot szerezhet az USA ellen. Szünet után viszont nemcsak térfelet, hanem mentalitást, hozzáállást, motivációt, akaraterőt is cseréltek a csapatok, az iksz abszolút igazságos – tekintett vissza a hétfői mérkőzésekre Ó. Nagy Ferenc.

Kedden újabb összecsapásokkal folytatódik a világbajnokság, mely játéknapon négy párharcra kerül sor, bemutatkoznak a végső győzelemre is esélyes franciák és argentinok.

Argentína-Szaúd-Arábia 11.22. 11:00      Loszaíli Nemzeti Stadion

Erre mondják, hogy országos egyes…Az argentínok a tavalyi Copa Americán megtanultak nagy tornát nyerni, és ez a csapat már nem egy egyszemélyes hadsereg, szerintem azt is elbírja, ha Messinek épp nem úgy megy a játék, ahogy azt mindenki elvárja tőle. Ugyan jelenleg több játékos is sérüléssel bajlódik a kétszeres világbajnok keretében, de ennek ellenére kötelező a győzelem az argentinoknak. Döntetlen max. csak a lelátón lehet, hiszen a szomszédos Szaúd-Arábiából több ezer drukkert várnak a stadionba. Három-négy gólos argentin győzelmet várok.

Dánia-Tunézia 11.22. 14:00      Education City Stadion

Tunézia az afrikai selejtezők utolsó körében kvalifikálta magát a vb-re, míg a dánok az elsők között örülhettek. Megjegyzendő, az európaiak a tíz meccsen 33 gólt rúgtak és csak hármat kaptak, kilencszer nyertek. Az Eb-n nagyon sokan megszerették őket, hiszen ki gondolta volna, hogy Erikssen ismert kiválása miatt egészen az elődöntőig jutnak. Egészen elképesztő csapatszellem uralkodik a skandinávoknál, egy remek stratégával, szövetségi kapitányuk Kasper Hjulmand a váratlan húzások nagymestere. Nincs gyenge csapatrészük, sok jóra nem számíthatnak a tunéziaiak. Dánia nyer 3-0-ra.

Mexikó-Lengyelország 11.22. 17:00      974 Stadion

Nagyon várom ezt a meccset. Nyíltsisakos, célratörő támadófutballt várok mindkét csapattól. Miért? A csoport favoritja Argentína, magyarán, aki itt kikap, nagyon nehéz helyzetbe kerülhet a továbbjutás szempontjából. Mexikó az utóbbi hét vb-n mindig továbbjutott a csoportból, most viszont talán nem olyan acélos a gárda, mint az utóbbi években. A rutin mindenképp mellettük szól, elképesztő, hogy kapusuk, Ochoa, és a csapatkapitány Guardado egyaránt az ötödik vb-jén vesz részt. Jó szereplésük záloga viszont a Napoliban zseniálisan játszó Lozano lehet, aki, ha jól használja ki helyzeteit, akár gólkirály is lehet a tornán. Lengyelország több mint tíz éve Lewandowski ,,függő”, a legutóbbi vb-re is nagy reményekkel érkeztek, aztán a vége nagy lebőgés lett. A keretük jó, tíz játékosuk pl. az olasz bajnokságban játszik, ettől függetlenül nem érzem bennük az átütő erőt a továbbjutáshoz. Mexikó nyer 2-1-re.

Franciaország-Ausztrália 11.22. 20:00      Al Bayt Stadion

A legutóbbi, oroszországi vb-n is egymással játszották a nyitómeccset a csoportban. Akkor 2-1-re, nyögvenyelősen nyert a későbbi győztes francia csapat. Jelen állás szerint ugyanez az eredmény most az auszikra nézve lenne hízelgő, akiknél elsősorban a csapat morállal van a fő probléma, nem a legerősebb kerettel érkeztek Katarba.  A gallok a címvédők, ami nyilván rak egy plusz terhet a játékosok vállára, pláne egy rosszul sikerült Eb után, sőt Benzema kidőlése sem könnyítette meg a helyzetüket. De, ahol Mbappe, Griezmann és mondjuk Giroud rohamozza majd az ellenfél kapuját, nagyon nem kell aggódni a siker miatt. Szerintem 4-0-ra nyernek.

A Kispálya magazin szerkesztője azt is elárulta, szerinte mely válogatott lesz a befutó, a végső győztes.

Az első vb emlékem 1986, a magyar válogatottal. Azóta várunk, és mindig találnunk kell egy külföldi gárdát, akiért szorítunk. Nagyon sokáig az angoloknak drukkoltam, a Shearer, majd a Beckham féle csapat kieséseit még szinte meg is könnyeztem. Most a jó focinak szurkolok, nem vagyok Ronaldo fanatikus, de megérdemelne egy vb címet, ahogy persze Messi is. És, hogy ki nyeri a világbajnokságot? Fentebb már szóltam róluk: Dánia!

Elhunyt Mészöly Kálmán

A Vízözön ha utolér - Új dallal jelentkezik Balazs Toth

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek