Sport
2022-11-18

Katar 2022: Vasárnap elrajtol a világbajnokság

Már csak két nap és a dohai Thumama Stadionban útjára indul a labda, a Katar – Ecuador mérkőzéssel megkezdődik a labdarúgás legnagyobb ünnepe, a világbajnokság. A DE Média hasábjain a vb alatt városunk ismert alakjait kérdezzük a mérkőzésekről, a várható eredményekről. A torna előtt a debreceni önkormányzat sajtóreferense, Horváth Zoltán mondta el, mire számít a csoportkörben.

Nagy port kavart a futballvilágban, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) döntéshozói a pályázó országok közül Katarnak adták a rendezés jogát. Felmerült a korrupció gyanúja, később be is bizonyosodott, ám a FIFA illetékesei nem változtattak a helyszínen, a közel-keleti arab emírség ad otthont a világbajnokságnak. Ráadásul a korábbi évekkel ellentétben, idén nem nyáron, hanem télen kerül megrendezésre a torna.

Azt mindenképp támogatom, hogy új helyszínek kapcsolódjanak be a rendezésbe, de szerintem rossz döntés volt Katarnak adni a világbajnokságot. Igazságtalannak tartom a FIFA ezen döntését, ráadásul már bizonyítékok vannak arra, történetek törvénytelenségek. De ha már így alakult, bízom abban, hogy egy jó hangulatú esemény lesz, jó mérkőzéseket látunk az elkövetkező hetekben. A téli rendezés viszont annyiból szerencsés, hogy a sztárok nincsenek még „kifacsarva”, kevesebb meccs van a lábakban, valahol e miatt számítok színvonalas vb-re és európai dominanciára – mondta a nemzetközi szövetség döntésével kapcsolatban a sajtóreferens.

Harminckét ország válogatottja lehet ott Katarban

Amellett nem lehet elmenni szó nélkül, hogy a regnáló Európa-bajnok olaszok nem jutottak ki a világbajnokságra, de ezért csak magukat okolhatják. Az viszont meglepett, hogy a CONCACAF-zónából Peru és Chile is hiányozni fog, illetve Afrikából még Egyiptomot említhetném – fogalmazott a Nagyerdei Stadion „hangja”.

Vasárnap a Katar – Ecuador mérkőzéssel veszi kezdetét a világbajnokság, hétfőtől pedig beindul a nagyüzem, nyolc csoportban zajlanak majd a küzdelmek a két továbbjutó hely egyikéért.

A-csoport: Hollandia, Ecuador, Szenegál, Katar

Abban szinte biztos vagyok, hogy a házigazdák nem szólhatnak bele a továbbjutásba. A Nagyerdei Stadionban láttam a katari válogatottat, szerintem pofozógépek lesznek a csoportban. Ebben a kvartettben nem számítok meglepetésre, bár a szenegáli keretben azért van egy klasszis Sadio Mané személyében, de egyrészt nem teljesen egészséges, másrészt hiába tűnik fel időnként egy-egy világklasszis afrikai labdarúgó, valahogy a kontinens csapataira jellemző egyfajta fegyelmezetlenség. A hollandok begyűjtik mind a kilenc pontot, talán becsúszhat egy döntetlen. A tulipánosok mellett a Gustavo Alfaro által irányított Ecuadort várom a második helyre.

Tipp: Hollandia, Ecuador

B-csoport: Anglia, USA, Irán, Wales

Az angolszász trió mellett szinte biztos, hogy Irán nem fog labdába rúgni. Az USA-Anglia-Wales hármasból bármelyik kettő továbbjuthat. Az amerikaiak kerete erős, Rob Page csapata már 2016-ban is okozott meglepetést, így azon sem lepődnék meg, ha körbeverés után Anglia csak a harmadik helyen zárna, nem lesz egyszerű dolga Gareth Southgate együttesének.

Tipp: Anglia, USA

C-csoport: Lengyelország, Argentína, Mexikó, Szaud-Arábia

Ebből a négyesből Argentína kiemelkedik, úgy vélem, maximális pontszámmal nyerik a csoportjukat. Nem hinném, hogy Mexikó számára gondot jelentene a továbbjutás, általában a nyolcaddöntőben szoktak elvérezni. Bár szurkolok a lengyeleknek, a tavalyi Eb-n csalódást keltő teljesítményt nyújtottak, ahogy akkor, most sem lesznek ott az egyeneskieséses szakaszban. Szaúd-Arábia válogatottja nem túl acélos, alig vannak a keretben olyan játékosok, akik játszanának klubjukban, a lényegi kérdésekbe nem fognak beleszólni.

Tipp: Argentína, Mexikó

D-csoport: Franciaország, Dánia, Tunézia, Ausztrália

Biztos vagyok abban, hogy a két európai válogatott fog továbbjutni, bár ha a franciák csak a mezt küldik a pályára – volt már rá példa, le is szerepeltek –  gondban lehetnek. A keretük nagyon erős, Didier Deschamps szövetségi kapitány csapatában olyan klasszisok vannak, mint az aranylabdás Karim Benzema, vagy Ousmane Dembélé, Antoine Griezmann és Kylian Mbappé. Tunézia és Ausztrália számára nem terem babér a csoportban.

Tipp: Franciaország, Dánia

E-csoport: Németország, Spanyolország, Costa Rica, Japán

A legnehezebb, mondhatni halálcsoport. Talán eddig nem vállaltam túl nagy kockázatot, itt viszont „meghúzom a váratlant”, és azt mondom, hogy a német-spanyol kettősből az egyik ki fog esni. Costa Ricától nem várok sokat, ellenben Japánt sokkal erősebbnek érzem, mint a közvélemény. Sok alulértékelt légiósuk van, főleg a Bundesligában, megvan tehát a csapatban a tapasztalat, és mindig jellemző rájuk egy energikus játékstílus, ami miatt nagyon kellemetlen ellenfél lehetnek. Minden világversenyen van egy meglepetéscsapat, ezen a vb-n rájuk teszem a „zsetonjaimat”. Szerintem Costa Ricát és az egyik európai válogatottat legyőzik, de lehet, hogy akár mindkettőtől rabolnak pontot. Hogy a spanyolok vagy a németek mennek még tovább, azt lehet, hogy éppen egymás elleni meccsükön döntik majd el, én jelenleg inkább a németeket féltem.

Tipp: Spanyolország, Japán

F-csoport: Horvátország, Belgium, Kanada, Marokkó

Abból a szempontból halálcsoportnak mondanám, mely szerint itt van a legkisebb különbség a négy válogatott között. Kicsit olyan számomra, mint a BL D jelű csoportja – Tottenham, Marseille, Sporting, Eintracht Frankfurt – az utolsó pillanatig egy-két ponton belül voltak a csapatok. Belgium tűnik a favoritnak, bár a húzóemberek, mint Kevin de Bruyne, Eden Hazard vagy Dries Mertens – noha még mindig kiváló futballisták –pályájuk csúcsán már túlvannak. Ugyanez igaz a vb ezüstérmes horvátokra is, kifutott az aranygeneráció. Kanada okozhat meglepetést, az nem véletlen, hogy megnyerték az erős CONCACAF-zónát. Marokkót sem lehet leírni, általában a legegységesebb afrikai csapat a világversenyeken. Nehéz jóslásokba bocsátkozni, talán a horvátokra és a belgákra tippelnék, de benne van a pakliban a meglepetés.

Tipp: Horvátország, Belgium

G-csoport: Svájc, Szerbia, Brazília, Kamerun

Számomra nem kérdés, hogy a végső győzelemre is esélyes brazilok nyerik a csoportot, Adenor Leonardo Bacchi, azaz Tite kerete az egyik legerősebb a 32 válogatott közül. A másik továbbjutó hely Svájc és Szerbia közt dől majd el, talán Murat Yakin válogatottjára tippelnék. Kamerun számomra sötét ló, úgy vélem, csenhetnek el pontot az esélyesebbek ellen, de a továbbjutás kérdésébe nem szólnak majd bele.

Tipp: Brazília, Svájc

H-csoport: Portugália, Uruguay, Ghána, Dél-Korea

Cristiano Ronaldo néhány nappal a vb előtt felkavarta az állóvizet, és ez akár a portugálok egységét is kikezdheti (a Manchester Unitedet kritizáló interjúja után a találkozásukkor készült felvételeken úgy tűnt, klub- és honfitársa, egyben régi barátja, Bruno Fernandes sem tud mit kezdeni a helyzettel. Ettől függetlenül a 16 közé kötelező bekerülniük a luzitánoknak. Az is kérdés, hogy, Fernando Santos mennyire támaszkodik még Ronaldóra. Nem tudni, milyen formában van, klubjában is elvétve jutott szóhoz idén, amikor pedig pályára lép, nem nyújt jó teljesítményt. Ha van bátorsága kihagyni a csapatból, el tudom képzelni, hogy akik eddig az árnyékában voltak, most bizonyíthatnak. Az biztos, hogy a válogatott nélküle is nagyon erős. Uruguay továbbjutása számomra szintén biztosnak tűnik. Mióta az eszemet tudom, szurkolok az „uruknak”, számomra az egyik legszimpatikusabb válogatott. Kissé „orrnehéznek” tartom a csapatot, bár a Luis Suárez, Edinson Cavani, Darwin Núnez támadósor bombaerősnek tűnik, előbbi kettő, illetve az egész csapat igazából 2014-ben volt a csúcson. Dél-Koreának nagy veszteség, hogy Szon Hung Min megsérült, így kihúzhatók az egyenletből, Ghána pedig érzésem szerint nem fog labdába rúgni.

Tipp: Portugália, Uruguay

Még el sem kezdődött a világbajnokság, de már a labdarúgás szerelmesei – a média is – a végső győztest próbálják megtippelni.

Négy válogatott között dőlhet el a világbajnoki cím. Az elődöntőbe elsőként Brazíliát várom, bár a legjobb 16 között nem lesz egyszerű dolguk, ugyanis vagy Portugália, vagy Uruguay lesz az ellenfelük. Szurkolóiknak tartoznak már egy jó eredménnyel, az elmúlt négy vb-n egyszer kerültek a négy közé, azt sem tették a kirakatba, 7-1-ra kaptak ki a németektől az elődöntőben, ráadásul otthon. A felső ág tűnik simábbnak, Argentína lehet a másik válogatott az elődöntőben, kérdés, Messivel vagy nélküle mennyire tudnak érvényesülni. A fennmaradó két helyre európai csapatot várok, Franciaország és Spanyolország lehet a befutó. A Seleção Achilles-sarka mindig a védekezés, ha ezt a csapatrészt sikerül stabilizálniuk, a brazilok emelhetik magasba a világbajnoki trófeát – zárta beharangozóját Horváth Zoltán.

Irodalmi emlékév 2023

Senánszky Petra és Senánszky Zsolt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek