Sport
2022-08-09

Célkeresztben Kovács Patrikkal

A darts egyre ismertebb sport hazánkban, a fiatalabb és az idősebb generáció körében egyaránt. A játékhoz összesen három darab nyílra és egy táblára van szükség, de ez ennél sokkal összetettebb. Klubunk játékosával, Kovács Patrikkal beszélgettünk.

– Hogyan ismerkedtél meg ezzel a sporttal?

– Korábban kézilabdáztam, viszont másfél év alatt rájöttem, hogy inkább egyéni sportot szeretnék választani, ahol csak magamra számíthatok. A dartssal pont egy kézilabdaedzés előtt találkoztam először, a tévében láttam a legnagyobbakat. Elhatároztam, hogy szeretném kipróbálni, így 2012-ben megvettük az első táblát. Ekkor még hobbinak számított számomra, de 2018 óta versenyszerűen játszom.

– Ha már sport, te annak tartod a dartsot?

– Igen, mivel magas színtű koncentrációt igényel, rengeteg verseny van, ami a megfelelő edzésmunkát is megköveteli. Az állóképességet jól fejleszti, nem mellesleg a sok számolás szellemileg is sok fókuszt igényel.

– Mi a legnagyobb eredményed?

– A 2020-21-es versenyévadban a Magyar Darts Liga kelet-magyarországi régiójának összetett versenysorozatát sikerült megnyernem.

– Ki a kedvenc játékosod és miért?

– Több játékost is kedvelek, leginkább az elszántságukért, de a legnagyobb kedvenc Michael van Gerwen. A győzni akarás és a kifelé mutatott kommunikációja, testbeszéde folyamatos maximalizmust mutat. Nincs feladott mérkőzés számára, harcol a végsőkig.

– Mennyi időt töltesz gyakorlással?

– Amennyit a versenynaptár megkövetel. A legtöbb edzésmunkát az országos megmérettetések előtt végzem, ilyenkor két-három órát töltök a tábla előtt. A regionális versenyek előtt napi egy óra gyakorlás teszi meg a hatását.

– A DEAC edzései milyen hatással vannak a teljesítményedre?

– Mióta kiegészültünk egy plusz edzővel, így heti két alkalommal rendez a klubom edzéseket. Az egyetemi órarendem sokszor befolyásol abban, hogy mikor melyikre tudok járni, de a legtöbbször mindig jelen vagyok. Az elméleti része az edzésnek elengedhetetlen, a gyakorlati pedig hétről hétre megteszi hatását, hogy a versenyeken legtöbbet tudjam magamból kihozni.

– Mit gondolsz, miben tudsz még fejlődni?

– A sportpszichológiában. Hiába öt éve versenysportnak tekintem a dartsot, még mindig vannak fájó vereségek, amiket fel kell tudni dolgozni. Emellett úgy gondolom, hogy a jobb eredmény több gyakorlást igényel, ezért napi többszöri edzés beiktatása hatásos lenne.

– Mik a jövőbeli álmaid?

– Amikor 2018-ban elkezdtem versenyszerűen játszani, volt egy kikötésem: reálisan lássam magam előtt az utat. Kezdetben amatőr és regionális, most pedig már országos versenyeken is részt veszek. Jelenlegi célom pedig a nemzetközi viadalokon való részvétel és az ottani jó szereplés.

– Mit tanácsolnál azoknak, akik el akarnak kezdeni dartsozni?

– Minél többen vágjanak bele, bátran mondhatom, hogy várunk mindenkit szeretettel nyílt edzéseinken, amatőr, valamint nyílt versenyeinken. Heti két alkalommal rendezünk edzéseket, jöjjenek el, próbálják ki magukat! A DEAC dartsszakosztályt pedig azért ajánlom, mert egy összetartó, baráti társaság, ahol mindenki jól érzi magát.

 

 

 

Szűcs Levente

Szerdán lejátsszuk az első edzőmeccset

Hangácsi Márton : „Tudnunk kell megállni, a jelenre fókuszálni”

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek