Sport
2022-07-27

Feltörekvő fiatalok: Mihalik András

A debreceni jégkorongozók között valamennyi poszton találunk olyan fiatalokat, akik több-kevesebb ideje ostromolják a felnőttcsapat kapuját és az idén beérni látszanak az erőfeszítéseik. Jó példa erre a debreceni születésű Mihalik András története.

Mihalik Amdrás szülővárosában kezdte pályafutását, 15 éves korától három szezont töltött Kanadában, egyet Finnországban. A gyermekkorától nagy tehetségnek számító fiatalember 2018-ban kapott lehetőséget arra, hogy kipróbálja magát a hoki őshazájában. András három hasznos esztendőt játszott a Toronto Titans AAA-besorolású U16-os csapatában, a Greater Toronto Hockey League kötelékében. Az első tengeren túli szezonjában jól ment neki a játék, 29+17 pontot átlagolt, majd a 2019-20-as idényben 9 pontig jutott a GTHL- ben, egyesülete ifi együttesében. 2020-21-ben Finnországba igazolt és 14 meccsen 4 pontot szerzett a Kiekko-Vantaa U18-as együttesében, majd hazatért Debrecenbe. Itthon húsz Erste Liga találkozóra nevezték, ami nem kis fegyvertény 17 évesen. Jóval több jégidőhöz jutott az utánpótlás bajnokságokban; a magyar U18-ban és az ICEJL-ben egyaránt 9 meccset játszott, 35, illetve 25 pontot gyűjtött, míg a juniorok között 16 pontig jutott. A 2021-22-es idényben Miskolcra igazolt, 8 pontot szerzett az Erste Ligában, majd a szezon végén hazatért és 11 pontot átlagolva, bronzéremhez segítette a debreceni juniorokat. Két nemzetközi korosztályos tornán vett részt és ott volt a Divízió 1/A csoportos junior világbajnokságon.

A következő, 2022-23-as idényben Mihalik Andris ismét magára ölti az egyetemista csapat mezét. György József nagy reményeket fűz a fiatal támadó érkezéséhez.

– András talán a legígéretesebb, legtöbbre hivatott hazai nevelésű játékosunk. Rendkívül örültem, amikor sikerült Miskolcról visszaigazolni. A csapatnak szüksége van rá, mivel olyan színvonalú produkcióra képes, amivel mérkőzéseket lehet eldönteni. Bízunk abban, hogy meghatározó játékosa lesz a mieinknek, a csapatmunka és a gólszerzés terén egyaránt – mondta a DEAC vezetőedzője.

Beszélgetésünk során András azonnal kijelentette, alig várja már a szezonkezdést, és azt sem titkolta el, hogy miért.

– Az első ok az, hogy határozottan észlelem a bizalmat, ami az edzők részéről felém, felénk áramlik. Korábban ez nem volt általános, de Józsi bácsi (György József – szerk.) érkezésével megváltozott minden. Úgy gondolom, hogy nekünk, fiataloknak minden esélye megvan arra, hogy beépüljünk a csapatba és megháláljuk a kapott lehetőséget. Hangsúlyoznám, mostantól minden rajtunk múlik, be kell bizonyítanunk, hogy tudunk az Erste Liga szintjén hokizni. A másik, hogy 2021-ben már játszottam egy fél évet a DEAC-ban, de akkor üres lelátók előtt lehetett csak találkozókat rendezni, én pedig nagyon szeretnék végre nagy közönség, telt ház előtt hazai mérkőzéseket játszani. A harmadik indok az, hogy szerintem a keretünk szépen formálódik, erősnek ígérkezik a társaság. A Magyar Kupában és a Szuper Kupában is biztos résztvevők vagyunk, itt a jó lehetőség arra, hogy gyarapítsuk a győzelmeink számát és újabb elismeréseket szerezzünk Debrecen városának – fogalmazott a fiatal játékos.

Név: Mihalik András
Született: 2003. május 4., Debrecen
Posztja: támadó
Testmagasság: 184 cm
Testsúly: 88 kg
Ütőfogás: balos

=Müller Károly=

Két pálya, egy győzelem

Pótfelvételi: iDE érdemes jelentkezni

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek