Sport
2022-07-25

Feltörekvő fiatalok: Jakabfy Sámuel

A debreceni jégkorongozók között valamennyi poszton találunk olyan fiatalokat, akik több-kevesebb ideje ostromolják a felnőttcsapat kapuját, és az idén beérni látszanak az erőfeszítéseik. Ez a megállapítás kevésbé érvényes Jakabfy Sámuel esetében, mivel azon kevesek egyike, akik utánpótlás éveik java részét nem Debrecenben töltötték.

Jakabfy Sámuel 20 évvel ezelőtt, Szombathelyen született. A hoki alapjait Győrben sajátította el, 15 évesen mutatkozott be itt az ificsapatban. A 2016-17-es beköszönés sikeresnek bizonyult; 10 meccset játszott az EBJL-ben, négyet a hazai U18-ban, bár a pontszerzésben kevésbé jeleskedett. A második szezonjában sokat javított a teljesítményén, a hazai ifiben 16 találkozón 5 pontot, az osztrák bajnokságban 18 találkozón 3 pontot átlagolt. A 2019-20-as idényben Svédországban hokizott és végig küzdötte a bajnokságokat a Halmstad Hammers ifi és a junior együttesének színeiben. Kezdett belejönni a gólszerzésbe is, az U18-asok között 15 mérkőzésen 5, az U20-as Elitben 25 mérkőzésen 4 pont volt a mérlege. A következő idényben kis időre visszatért Svédországba, majd Dunaújvárosba igazolt és 9 mérkőzést abszolvált az Erste Ligában, nyolcat a magyar junior mezőnyben. A 2021-22-es szezont már Debrecenben töltötte, 19 meccsen jutott szóhoz a felnőttek között, ezalatt egy pontot szerzett a bajnokság alapszakaszában és egyet a playoff során. Átütő sikert hozott számára a juniorbajnokság, Samu meg sem állt 20 gólig, ezzel nagy szerepet játszott abban, hogy a mieink megszerezték a 3. helyet. Játszott a Divízió 1/A csoportos junior világbajnokságon, ezt megelőzően rendszeresen kapott meghívásokat az MJSZ által szervezett válogatott összetartásokra, tréningekre.

György József vezetőedző kedvező véleményt formált róla.

– Samu tavaly a felnőttcsapathoz érkezett, de túl sok játéklehetőséget nem kapott. Novembertől kezdve fokozatosan, meccsről meccsre növeltem a neki nyújtott jégidőt. Örömömre élt a lehetőséggel, és viszonylag gyorsan stabil védőjátékossá nőtte ki magát. Jól reagált az edzői utasításokra, kivívta az edzők és a játékostársak elismerését. Kiemelkedő fizikai paraméterekkel rendelkezik. Ígéretes tehetségnek tartom és remélem, hogy a fejlődése rövidesen a ponterősség terén is megmutatkozik! – osztotta meg gondolatait György József.

Jakabfy Samut is megkérdeztük, milyen eredményeket szeretne elérni a következő szezonban.

– Mivel két fronton, a felnőttek és a juniorok között is bőven akadtak feladataim, az elmúlt idény számomra kicsit hosszúra sikeredett. Jólesett a pihenés, de ahogy teltek a napok, úgy hiányzott egyre jobban a hoki, így mostanában már nagyon várom a szezonkezdést. Ami a jövőt illeti, szeretnék legalább annyit nyerni, mint tavaly, különösen a Magyar Kupában és a junior pontvadászatban. Szeretném, ha sikerülne mindkét helyen döntőt játszani! Tudjuk, hogy ez nagyon nehéz lesz, de a srácok sikeréhesek, mindent megteszünk majd a győzelmek érdekében! – jelentette ki a fiatal játékos.

Név: Jakabfy Sámuel
Született: 2002. május 11., Szombathely
Posztja: hátvéd
Magasság: 195 cm
Súly: 99 kg
Ütőfogás: balos

=Müller Károly=

Jubileumi összejövetel Konyáron

EUG2022: negyedikek a DE vízilabdázói

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek